10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Campioni la şase ani

De-abia au împlinit şase anişori şi încep, încet-încet, să cucerească lumea în paşi de dans. Este vorba despre perechea Maria Ilinca-Ştefănescu şi Alexandru Ciobanu, doi copii frumoşi, care au reuşit, în nu mai puţin de un an, să strângă 11 finale de concursuri şi numeroase premii.

Alexandru şi Maria sunt atât de mici încât lumea din jur trebuie să pară una a giganţilor. Amândoi sunt la Clubul Patricia Dance de la vârsta de trei ani şi ceva, iar cea mai recentă victorie a lor este cea de pe 22 martie, de la Campionatului Internaţional Dance Masters din Capitală, unde au ocupat locul 5 din 40 de perechi la categoria de vârstă 4-8 ani.

„Totul s-a schimbat“

„Dansul e armonios şi e foarte distractiv. Cel mai mult îmi plac jive şi cha-cha“, povesteşte Maria – sau Ami, cum îi spun cei apropiaţi – în timp ce-şi potriveşte rochiţa în jurul picioruşelor mici. Mama ei, încântată de performanţele pe care Ami le-a obţinut cu partenerul ei, Alexandru, este cuprinsă de emoţie. „Dansul reprezintă un balans între graţie, eleganţă şi frumuseţe. Am dorit să se dezvolte armonios, să fie feminină, într-un cuvânt, să fie frumoasă“. Ami a mai făcut un an de balet înainte să meargă pe drumul dansului, iar asta se vede în felul în care păşeşte. „La un copil, talentul trebuie căutat, iar de când am adus-o, totul s-a schimbat. Nici măcar nu am visat la aşa ceva“, completează mama Mariei.
Cu o carismă tipică vârstei şi un zâmbet ştrengar, Alexandru a început să danseze la trei ani şi opt luni. „L-am adus odată cu fratele lui, care e mai mare. L-am adus pe primul ca să slăbească şi aşa au început să danseze amândoi. La început, Ami îl conducea. El dansa, dar nu voia şi în pereche. Acum, dansează nonstop“, povesteşte mama lui Alexandru. El, îmbrăcat în frumosul lui costum de dans, începe să îmi spună câte ceva. „Îmi place să fiu atent, îmi place muzica şi îmi place cel mai mult dansul“. La fel ca Maria, iubeşte cha-cha-ul şi jive-ul, dar şi pe antrenoarele sale. „O iubesc pe doamna Popescu şi pe domnişoara Patri. Ele m-au învăţat să dansez“, spune Alexandru, apoi fuge să-şi schimbe costumul.

Muncă pentru performanţă

Mioara Popescu şi fiica ei, Patricia Popescu, se ocupă de copiii care vin să danseze la Patricia Dance. Clubul, membru al Federaţiei Române de Dans Sportiv, a fost înfiinţat în luna noiembrie a anului 2002. Doamna Mioara, care se ocupă cel mai mult de Maria şi Alexandru, a fost profesor de educaţie fizică, iar din 1997 face dans sportiv, fiind şi antrenor. Mai mult, este şi arbitru naţional în clasa D, iar Patricia, fiica ei, este dansatoare şi instructor. „Ei fac două antrenamente împreună cu ceilalţi, iar uneori ajung şi la patru antrenamente particulare pe săptămână. Altfel nu s-ar fi obţinut rezultatele acestea“, povesteşte Mioara Popescu despre echipa ei de campioni, care a reuşit, într-o competiţie organizată la Mediaş, să ocupe locul 7 din 25 de perechi la o categorie de vârstă mai mare: 6-9 ani.
Deşi se desfăşoară în paşi de dans, în viaţa micuţilor de şase ani există şi alte preocupări. Maria învaţă limba germană şi îi place să picteze, iar Alexandru desenează, scrie foarte frumos şi mai şi cântă, în felul său unic, la chitara fratelui mai mare. Însă, odată cu dansul, au prins gustul competiţiei şi au învăţat să devină mai responsabili şi mai maturi. Un lucru mare pentru nişte campioni mici, în vârstă de doar şase ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS