5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePlata on-line reduce factura la întreţinere

Plata on-line reduce factura la întreţinere

La nici un an de când a adoptat plata facturii la întreţinere la bancă şi on-line, o asociaţie de proprietari din Craiova a ajuns să facă o economie considerabilă la cheltuielile administrative. „În trimestrul patru 2012, faţă de trimestrul patru 2011, am economisit 63.030 de lei, reducând cu 25,33% întreţinerea, deşi au crescut cheltuielile cu energia electrică pe spaţiile comune (lifturi şi casa scării), cu apa rece şi caldă şi cu salubritatea. Pentru reducerea pierderilor de căldură în blocurile M1, M2 şi M3, s-au investit  până în 4.700 lei/bloc, cheltuielile amortizându-se abia în luna ianuarie 2013, lună în care a apărut, impropriu spus, un profit de peste 82.000 de lei pentru blocul M1. Este adevărat că aici se reflectă şi diminuarea preţului gigacaloriei, debranşarea pe anumite componente de costuri, dar şi faptul că iarna a fost mai blândă. La economia realizată în trimestrul patru (63.030 de lei) se adaugă suma de 12.300 de lei, economisită în trimestrul trei, ceea ce înseamnă că pe trimestul doi al anului 2012 am realizat o economie de peste 75.000 de lei faţă de perioada similiară a anului 2011“, a explicat preşedintele Asociaţiei de proprietari Piaţa Unirii, Dan Rotariu.
Unele cheltuieli dispar, cum ar fi salariul unui casier, iar munca administratorului şi contabilului se înjumătăţeşte, iar aceştia sunt plătiţi doar pentru o jumătate de normă.

Măsuri administrative

Alte măsuri care au redus cheltuielile cu întreţinerea şi care ţin mai mult de gospodărirea unei asociaţii sunt cele legate de căldura pe părţile comune. „Am descoperit un act normativ mai vechi, în care se precizează că sunt suficiente 10 grade Celsius pe casa scării, dar noi am pus termostate pe toate caloriferele de pe casa scării şi le-am fixat la 17-18 grade Celsius. Cum iarna aceasta nu a fost foarte geroasă, acestea nu au pornit şi în felul acesta am făcut economie. De exemplu, un apartament cu două camere plătea în anul 2010 aproximativ 26,04 lei pentru căldura comună, în 2011 dădea 74 de lei, în 2012 – 74,21 lei, ajungând ca în 2013 să achite 29,78 lei, aproape ca în 2010“, a adăugat Dan Rotariu.
 Un rol în scăderea cheltuielilor, susţin reprezentanţii Asociaţiei Piaţa Unirii, l-a avut şi închiderea etajului tehnic, astfel fiind stopată pierderea de căldură. O altă măsură care a dus la  reducerea cheltuielilor a fost înlocuirea becurilor vechi cu unele economice. „Pe casa scării se consumă foarte multă energie electrică pentru că nu este luminată natural. Un bec normal consumă 18 waţi, două becuri  economice consumă doar 6 waţi. Economia înregistrată pe palier este de 12 waţi, iar costurile în lei înseamnă 4,313 lei/lună“, a explicat administratorul Asociaţiei Piaţa Unirii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS