6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal pe tema repatrierii osemintelor lui Brâncuşi

Scandal pe tema repatrierii osemintelor lui Brâncuşi

Repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi din Paris în Hobiţa s-a transformat în ultimele zile într-un adevărat scandal la Târgu Jiu. Scânteia care a aprins focul a apărut în urma declaraţiilor Doinei Lemny, prezentă săptămâna trecută la Simpozionul Naţional „Brâncuşiana“ 2013. Doina Lemny este cercetător muzeograf la Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul „Pompidou“ din Franţa. Aceasta a vorbit în termeni duri despre iniţiativa de repatriere a osemintelor lui Brâncuşi. „Tot ce se vehiculează acum – «Brâncuşi al nostru», «revenirea osemintelor lui Brâncuşi» – sunt nişte comedii care nu trebuie luate în seamă. Este dureros ca să vă spun drept. La un moment dat, aceşti oameni devin atât de insistenţi, încât nu mai ai cum să lupţi împotriva lor şi atunci trebuie ignoraţi, pur şi simplu. Ideea mea este următoarea: Brâncuşi a trăit 50 de ani la Paris, unde a ajuns în 1904 şi a murit în 1957; acolo şi-a creat opera şi capodoperele au ieşit acolo. Brâncuşi a decis. Asta nu înseamnă că s-a supărat pe ţară, dar a decis să-şi aleagă drept moştenitori cuplul de români Natalia Dumitrescu şi Alexandru Istratie. Tot Brâncuşi a decis, în cunoştinţă de cauză, să fie înmormântat în Cimitirul Montparnasse. Nu găsesc că asta a însemnat că el şi-ar fi întors spatele ţării. Dimpotrivă! Consider că a fi înmormântat în Cimitirul Montparnasse este şi o onoare, fiind atât de multe personalităţi în acel cimitir. Dar nici o naţiune nu-şi cere osemintele fiecărui reprezentant cultural. Deci, trebuie să ne calmăm! Şi unde să punem acele oseminte!? Hai să fim serioşi“, a declarat la Târgu Jiu Doina Lemny, cercetător muzeograf la Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul „Georges Pompidou“ din Franţa.

Dezamăgit, Laurian Stănchescu vrea să candideze la primărie

În replică, scriitorul Laurian Stănchescu, cel care de câțiva ani încearcă să aducă, în cimitirul de la Hobița, osemintele sculptorului Constantin Brâncuși, a declarat ieri că va candida la Primăria Târgu Jiu. Laurian Stănchescu susţine că actuala conducere a Primăriei Târgu Jiu nu știe să apere și să promoveze operele marelui sculptor Constantin Brâncuși. De asemenea, Stănchescu este foarte nemulțumit de faptul că, de când a început demersurile pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuși, nu a fost sprijinit nici de Ion Călinoiu, șeful Consiliului Județean Gorj, nici de Florin Cârciumaru. „M-am săturat să aștept după sprijinul oamenilor politici. Am să candidez la Primăria Târgu Jiu, pentru că Primăria Târgu Jiu de acum nu apără acest patrimoniu neprețuit pe care ni l-a lăsat Constantin Brâncuși. De când am început demersurile pentru repatrierea lui Brâncuși, i-am implorat pe domnii Călinoiu și Cârciumaru să mă ajute. N-au făcut-o. Ba, țin minte că domnul primar m-a făcut și nebun. Chiar sunt împotriva demersurilor mele“, a spus scriitorul Laurian Stănchescu, care crede că, dacă va ajunge primar, va putea să îşi ducă demersul până la capăt. Demersul scriitorului a fost susţinut public şi de premierul Victor Ponta.

Ion Călinoiu dă replica

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că mai întâi trebuie realizate toate demersurile legale şi trebuie acţionat într-un cadru care să permită concretizarea iniţiativei de repatriere a osemintelor lui Constantin Brâncuşi. Călinoiu a catalogat demersurile lui Laurian Stănchescu drept unele personale. „Am apreciat acest gest de a-l avea pe Brâncuşi în Gorj. Nu e totuşi suficientă dorinţa. Trebuie să avem un parteneriat în condiţiile unei legi. Nu depinde numai de noi ca gorjeni. Între brâncuşologi, căci aşa se numesc, părerile sunt împărţite în legătură cu acest subiect. Până nu ajungem la un numitor comun nu putem acţiona. Este o iniţiativă personală a domnului Stănchescu. Am înţeles că acolo este un mormânt privat. Situaţia trebuie aprofundată şi cunoscută bine, înainte de a acţiona. Nu este vorba de nepăsare, ci de un cerc în care ne tot învârtim“, a spus şeful Consiliului Judeţean Gorj.

Stănchescu a angajat avocaţi francezi

Scriitorul susţine însă că demersurile au fost deja făcute şi a fost angajată o firmă de avocatură din Franţa. Firma de avocatură de la Paris, care se va ocupa de repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuși, i-a transmis lui Laurian Stănchescu că demersurile scriitorului au început să prindă contur. Avocații francezi le-au transmis celor
implicați că au fost îndeplinite cele mai importante condiții pentru ca osemintele lui Brâncuși să fie repatriate.
„Avocații de la București au luat legătura cu cei din Franța și ne-au spus că una dintre cele mai importante condiții a fost îndeplinită. Nu există vreo precizare în testamentul marelui sculptor legată de locul înhumării, ceea ce este esențial. Acum ne-au spus că trebuie să identificăm cea mai apropiată rudă a lui Brâncuși, care va fi autoarea cererii de deshumare înaintată Primăriei Parisului. Eu am o listă cu peste 160 de semnături ale rudelor lui Brâncuși, persoane care își doresc ca marele sculptor să fie înhumat la Hobița. Rudele lui Constantin Brâncuși au fost ignorate de autorități“, a mai declarat Laurian Stănchescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS