8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCasă monument istoric, ajunsă adăpost social

Casă monument istoric, ajunsă adăpost social

http:http://www.youtube.com/watch?v=vV4NmKjH1f8

Nepăsarea autorităţilor a dus la distrugerea caselor monument istoric. După ce au privit indiferente cum sunt vandalizate, acum se întrec în promisiuni de reabilitare. Aceste imobile au adăpostit oameni aflaţi în dificultate care, în loc să mulțumească lui Dumnezeu că au un acoperiș deasupra capului, au furat tot ce se putea fura și le-au transformat în focare de infecție, după cum declară vecinii și chiar reprezentanții locali.

Sufragerie de 30 de metri pătraţi, cu terase şi saloane cu glasvand, dormitoare impozante şi băi sunt doar câteva din încăperile corpului principal al casei Uţă, declarată monument istoric. În spate erau şase camere pe un hol lung de 15 metri, cu destinaţia de cămări sau camere de serviciu. În al doilea corp de clădire erau, la parter, ateliere şi garaje, iar la etaj, camere şi fânar. „Avea o pivniţă mare, construită sub dependinţele din corpul central, cu intrare din curte, printr-o boltă, şi cu scări largi din piatră. Se află pe strada Negru Vodă, nr. 15, din Caracal, chiar în zona centrală. Proprietarul acestei case a fost Gheorghe Uţă, care, în anul 1941, a cumpărat aproximativ 4.000 de metri pătraţi, pe care a construit un imobil de care nu s-a bucurat însă prea mult, pentru că, în baza Decretului nr. 119/1948, a fost expropriat. Primăria a cumpărat acest imobil acum aproape zece ani“, a povestit ing. Nadia Dumitrescu, arhitect-șef la Primăria Caracal.
Gheorghe Uță a fost scos din casă în timpul nopţii, în pijama şi pantofi. Nu a avut voie să ia din casă absolut nimic. S-a îmbolnăvit, iar în vara lui 1964 s-a sinucis.

A devenit focar de infecție

Astăzi, conacul boieresc Uţă, deşi situat în zona zero a municipiului, este imobil social pentru 18 familii de romi, dar și adăpost pentru cai și câini. De-a lungul anilor, imobilul monument istoric a fost devastat şi vandalizat. A devenit, aşa cum recunosc autorităţile locale, dar şi locuitorii ajunşi în pragul disperării, un focar de infecţie şi un pericol pentru trecători. „Treptat, locuitorii acestei case au ars tocăriile ca să facă focul, temeliile şi etajele clădirii sunt degradate, afumate. Au vândut până şi porţile de la intrarea în curtea imobilului. Au ajuns să fure chiar şi fierul din structura de rezistenţă a casei! La primul cutremur se poate întâmpla o nenorocire, casa poate să cadă pe ei“, a povestit Mircea Grigorie, unul din vecini.
Locuitorii de pe strada Negru Vodă au sesizat, în timp, reprezentanţii primăriei, poliţia, Sanepidul. Oamenii sunt terorizaţi de condiţiile în care sunt nevoiţi să trăiască din cauza chiriaşilor. Nimeni nu poate să spună cu exactitate câte persoane locuiesc în acest imobil, deoarece mulţi stau acolo abuziv, locuind în cămăruţele folosite pe timpuri drept spaţii de depozitare a alimentelor pe perioada iernii sau ca toalete. „Suntem disperaţi de situaţia în care ne aflăm. Vecinii noştri ne fac viaţa un calvar. Locatarii au transformat spaţiul într-o platformă de gunoi. Resturi menajere, excremente de animale, cai şi câini se adăpostesc în curtea acestui imobil. Este focar de infecţie… Infiltrațiile au pătrus în pereții locuințelor din cauza umezelii și mizeriei lăsate de cai. Au făcut improvizaţie și la instalaţia electrică, riscăm să luăm foc din cauza lor. Pe lângă toate aceste aspecte, în casă se află infractori şi urmăriţi penal. Copiii acestor familii de romi sunt trimişi la furat, ne-au luat din curţi cam tot ce se putea valorifica. Toate reclamaţiile noastre la autorităţile locale nu au rezolvat situaţia. Judecătoria a răspuns că este vorba de minori şi de sume mici furate, iar cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară nu s-au deranjat să vină în control. Stăm în zona zero a oraşului, plătim taxe pe măsură, iar acest imobil este o ruşine pentru noi“, au adăugat vecinii.

Poveşti de viaţă

La parterul imobilului, într-o încăpere de maximum doi metri pătraţi, am găsit adăpostindu-se nouă persoane. Şapte dintre ele sunt copii, cu vârste cuprinse între nouă luni şi 16 ani. Tatăl lor este nevăzător. Povestea acestei familii este tristă. Viaţa i-a adus în această situaţie, din câte au povestit, iar problemele create de ceilalţi locatari ai imobilului le sunt străine. Sunt mult prea mari problemele cu care sunt nevoiţi să se lupte ei. „Am avut casa noastră. Am vândut însă totul ca să îmi operez soţul, să îl fac bine. Am mers la primărie să cer un adăpost, însă nu m-au ajutat. Am aflat că s-a eliberat o cameră în această casă şi am venit aici. Am dat pereţii cu var, am făcut curat, am pus un pat pentru copii, iar noi dormim pe jos… Pe 20 mai însă trebuie să părăsim şi acest imobil…“, a povestit mama celor şapte copii. Povestea pe care ne-au relatat-o nouă o aveau tradusă pe o coală de hârtie şi în limba italiană. Sunt hotărâţi să ceară ajutor atât autorităţilor române, cât şi celor din străinătate.

Țapul ispășitor pentru situația imobilului de pe Negru Vodă – foștii primari

Reprezentanţii Primăriei Caracal cunosc foarte bine această situaţie, însă au găsit „vinovate“ de tot ce se întâmplă „practicile electorale ale foştilor conducători“ ai urbei. Promit refacerea tuturor imobilelor monument istoric aflate în paragină, însă nu au găsit nici o soluţie până în prezent, nici un adăpost unde să-i mute pe acești oameni care așteaptă, convinși că li se cuvine un acoperiş deasupra capului. Autorităţile nu pot să își asume o dată de la care aceste imobile vor intra în reabilitare, lansează însă proiecte impozante. „Locuinţele sociale trebuie să fie locuinţe sociale, aşa cum spune legea şi nu cum se întâmplă acum. Când am preluat primăria, de exemplu, aveam 2.500 de cazuri sociale, când i-am pus la muncă însă, au mai rămas doar 700! Tocmai de aceea, am decis să nu mai prelungesc contractele de închiriere ale celor care stau în acest imobil. Unora deja le-au expirat, altora le vor expira până în vara acestui an. Casa a devenit un mare pericol, aşa cum au spus şi vecinii. Grinzile, lemnele şi porţile au fost vândute… Este focar de infecţie într-o zonă centrală. Casa «Uţă» şi alte cinci imobile monument istoric vor intra într-un proces de reabilitare“, a precizat Eduard Claudiu Ciocăzanu, primarul oraşului Caracal.

Clădiri monument care așteaptă să fie reabilitate

Am descoperit în Caracal și alte case monument ajunse în paragină. De exemplu, pe strada Plevnei, nr. 1, o casă construită în 1920, în stil ecletic al barocului târziu, cu influențe italiene și germane, ce a fost cândva Școală Tehnică de Administrație Economică, este în prezent adăpost pentru aurolaci. Nu mai are ferestre, nici uși, iar pereții au fost folosiți de cei care vor să-și arate talentul în desenul cu graffiti. În această clădire, conform însemnărilor lui Dumitru Botar din volumul „Poveștile Caracalului“, „prin anii 1927-1928, funcționa Orfelinatul Principele Mihai, fiind proprietatea avocatului caracalean Ion D. Stănculescu, și fusese cumpărată de la acesta de Societatea Ocrotirea orfanilor de război. În 1921, când s-a înființat orfelinatul, clădirea exista, iar în anul 1945, era deja Liceu Comercial“.
Muzeul Romanaţiului se află şi el într-o clădire de patrimoniu, ridicată de Iancu Dobruneanu, nepotul lui Iancu Jianu, la sfârşitul secolului al XIX-lea, pe locul fostelor case ale lui Grigore şi Şerban Jianu. Este o adevărată casă boierească, cu decoraţiuni exterioare de efect, cu frontoane la ferestre şi turlă la intrare, ce conferă clădirii personalitate arhitecturală.
Alt imobil despre care autoritățile promit că va intra în reabilitare este Biblioteca Municipală, clădire de patrimoniu care i-a aparţinut lui Jean Demetrian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS