7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFântânile Băniei devin istorie

Fântânile Băniei devin istorie

Din cele aproximativ 130 de fântâni pe care le avea Craiova la sfârşitul secolului al XIX-lea, mai există doar 14, cele mai multe sunt în ruină, iar apa este improprie consumului. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât există fântâni monumente istorice lăsate în voia sorţii.

Doar istoria mai vorbeşte despre unele dintre fântânile din Bănie. Cele mai multe au devenit spaţii de depozitare a gunoaielor, iar pereţii lor sunt panouri pentru iubitorii de graffiti.
Patru dintre acestea sunt trecute pe lista monumentelor istorice: Fântâna Roşie, Popova, Jianu şi Purcarului.
Fântâna Basarabeştilor sau Popova este cea mai veche dintre ele. Apare într-un act de vânzare-cumpărare de la 1613, se presupune astfel că a fost construită înaintea de această dată. A fost refăcută în 1651 de Matei Basarab, iar în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea – de Alexandru Ipsilanti. Se spune că Matei Basarab a poruncit ispravnicilor care supravegheaseră lucrările la Biserica Domnească din Craiova să reînnoiască fântâna de la marginea oraşului. Pe faţada principală, vestică, este pisania pusă de Matei Basarab şi Doamna Elina, iar pe latura de sus se află placa având inscripţia restaurării.
Fântâna Jianu, situată pe strada Iancu Jianu, la intrarea în Grădina Botanică, a fost construită în jurul anului 1800 de boierul Hagi Stan Jianu, unul dintre administratorii averii boierilor Obedeanu. Alte surse atribuie denumirea Jianu faptului că într-un han din zonă ar fi înnoptat o dată Iancu Jianu. În perioada interbelică, această fântână a avut un rol important în alimentarea cu apă a cartierului. Tradiţia menţionează că aici a poposit şi vestitul haiduc Iancu Jianu. În apropierea fântânii era şi casa familiei Macedonski şi se spune că peisajul idilic din zonă l-a inspirat deseori pe poet.

Fântâna Obedeanu are aproximativ 250 de ani, şi construirea ei a fost plătită de membrii ai bogatei familii boiereşti Obedeanu.

Şi în Craioviţa, în spatele blocurilor ANL, se află două fântâni. Una dintre ele atrage imediat atenţia. Este îmbrăcată în faianţă albastră şi este ridicată în amintirea unuia dintre primii romi-judecători ai Craiovei, Ion Serdaru.

Doar la patru cişmele este apă potabilă

Doar patru din cişmelele alimentate din reţeaua de distribuţie a municipiului Craiova au apă potabilă: cea din Piaţa Chiriac, la intersecţia străzii Mureş cu Caracal, Fântâna Purcarului de la Piaţa Veche, Cişmeaua Popova şi Cişmeaua Izvorul Rece. Restul fântânilor din oraş au apă nepotabilă. „Doar cele menţionate au apă potabilă în limitele impuse de Legea apei potabile nr. 458/2002. Analizele de laborator efectuate la celelalte fântâni au arătat că apa acestora nu este recomandată consumului. La toate acestea au fost montate plăcuţe cu avertismentul «apă nepotabil㻓, a precizat Mihaela Chiriţescu, şef Serviciu Relaţii cu Publicul, din cadrul Companiei de Apă Oltenia.
Soluţia ideală pentru ca locuitorii Craiovei să aibă apă potabilă la fântâni ar fi construirea unor staţii de tratare a apei pentru fiecare dintre aceste izvoare, însă costurile sunt foarte ridicate.

„În ce priveşte fântânile monument, nu avem sume alocate pentru reabilitarea acestora“

Legea privind protejarea patrimoniului cultural naţional este ignorată de autorităţile craiovene. Scuza este de fiecare dată aceeaşi: lipsa banilor. Reprezentanţii RAADPFL Craiova au precizat că situaţia fântânilor vechi ale Craiovei este cunoscută, însă nu pot efectua lucrări de igienizare. Potrivit autorităţilor locale, ar fi ideală realizarea unui studiu de fezabilitate pentru racordarea tuturor fântânilor la reţeaua publică de alimentare cu apă. Până atunci însă, doar pereţii vor fi zugrăviţi. „De anul trecut am demarat acţiuni de curăţare şi igienizare la toate fântânile Craiovei. Din nefericire, craiovenii nu le mai folosesc deoarece apa este nepotabilă şi sunt utilizate ca depozite pentru diverse resturi. Din această primăvară le vom curăţa, vom încerca zugrăvirea lor. În ce priveşte fântânile monument, nu avem sume alocate pentru reabilitarea acestora. Toate eforturile le facem din bugetul propriu şi cu angajaţii noştri“, a precizat Radu Preda, director RAADPFL.

Avem apă la tâşnitoare 

SC Compania de Apă Oltenia SA asigură furnizarea apei potabile din reţeaua publică de alimentare cu apă a municipiului Craiova, în regim permanent, prin intermediul fântânilor stradale ţâşnitoare în următoarele zone: English Parc, str. A.I. Cuza; Parc Mihai Bravul; magazin Flanco, strada Calea Bucureşti; Parcul „Nicolae Romanescu“ – trei fântâni stradale tâşnitoare; Complexul Dacia, cartier Valea Roşie; Parc Velodrom; Parc pentru copii N. Titulescu; Esplanadă, cartier Craioviţa Nouă; Parcul Crizantemelor; Staţia de distribuţie apă Făcăi; Spitalul Municipal, cartier 1 Mai; Liceul „Elena Cuza“; restaurant Segarcea; strada Poligonului, nr.100; str. Caracal, Complex Bănie; Judecătoria Craiova, str. A.I. Cuza; cartier Rovine, blocul J18; str. N. Titulescu, Complex bloc 15 („Groapă“); Şcoala Generală nr. 34 „Elena Farago“, cartier Craioviţa Nouă; str. 1 Decembrie, Simplon; Complex Baba Novac, cart. Brazda lui Novac; Clubul Electroputere, strada Calea Bucureşti; strada Nicolae Iorga, cartier Rovine; blocul P2, strada Calea Bucureşti; strada 1 Decembrie 1918; Piaţa Centrală, strada Calea Bucureşti; loc de joacă pentru copii – bloc M10, Sărari; bloc F20, cartier Rovine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS