22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUngaria: Deputaţii au adoptat astăzi modificarea Constituţiei

Ungaria: Deputaţii au adoptat astăzi modificarea Constituţiei

Deputaţii ungari au adoptat astăzi o controversată modificare a Constituţiei ţării, modificare despre care criticii – între care şi Comisia Europeană – susţin că pune în pericol democraţia şi statul de drept, informează Agerpres.ro citând MTI şi AFP. Amendamentele reduc o parte dintre prerogativele Curţii Constituţionale şi reintroduc o serie de dispoziţii anulate anterior de aceasta.

Modificarea a fost adoptată cu 265 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” şi 33 abţineri de legislativul monocameral, în care partidul de guvernământ conservator Fidesz deţine o majoritate de două treimi. Deputaţii Partidului Socialist Ungar (MSZP), principala formaţiune de opoziţie, au anunţat înainte de vot că vor boicota şedinţa din această după-amiază a parlamentului, iar deputaţii partidului Jobbik (radical naţionalist) au anunţat, la rândul lor, că se vor abţine.

Răspunzând la apelul lansat de mai multe formaţiuni de opoziţie, circa de 200 persoane s-au adunat în faţa parlamentului în timpul votului pentru a-şi exprima opoziţia faţă de modificarea Constituţiei.

Principalele puncte ale acestui controversat amendament, rezumate de AFP:

– Curtea Constituţională nu poate examina legile privind modificarea Constituţiei decât din punctul de vedere al formei şi nu pe fond şi nu are dreptul să se refere la decizii ale sale anterioare intrării în vigoare a noii legi fundamentale, la 1 ianuarie 2012 – ceea ce înseamnă, practic, să se renunţe la 22 de ani de jurisprudenţă;
– rolul preşedintelui ţării este modificat, în sensul că trebuie să semneze amendarea Constituţiei, putând recurge la veto, dar numai pe chestiuni de formă;
– familia este considerată ca fiind căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, cu sau fără copii – definiţie respinsă anterior de Curtea Constituţională pentru că a fost calificată ca prea restrictivă;
– în privinţa studiilor superioare, amendamentul înscrie în Constituţie contractele studenţeşti care îl constrâng pe beneficiarul de studii plătite de stat să rămână în Ungaria după obţinerea diplomei;
– în ce priveşte religiile, acestea urmează să fie recunoscute de parlament şi nu de justiţie ca până acum, iar parlamentul nu este nevoit să-şi justifice deciziile şi posibilităţile de apel sunt foarte limitate. Prevederea în acest sens fusese anulată de asemenea de Curtea constituţională.
– în privinţa alegerilor, campaniile electorale urmează să fie restrânse şi limitate doar la televiziunile publice, controlate de către guvern.

Punct de vedere european

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso şi secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjorn Jagland, au luat notă de adoptarea, de către legislativul ungar, al celui de-al patrulea set de amendamente la Constituţie şi aşteaptă ca autorităţile ungare să se angajeze în contacte bilaterale cu instituţiile europene pentru a discuta preocupările apărute privind compatibilitatea acestor reglementări cu principiile şi legislaţia UE.

„Preşedintele Barroso şi secretarul general Jagland iau notă de adoptarea astăzi a celui de-al patrulea set de amendamente la Constituţie de către parlamentul ungar. Din nefericire, experţii CoE şi ai CE nu au avut oportunitatea de a discuta şi clarifica în detaliu conţinutul acestor amendamente înainte de adoptarea lor”, au afirmat cei doi oficiali europeni într-un comunicat comun dat publicităţii la Bruxelles. Ei adaugă că respectivele amendamente suscită preocupări cu privire la respectarea statului de drept, a legislaţiei UE şi a standardelor CoE. Comisia de la Veneţia şi CE vor face acum o evaluare detaliată a acestor amendamente, în forma în care au fost ele adoptate, se afirmă în textul citat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS