12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMorminte all-inclusive

Morminte all-inclusive

Persoana care concesionează un loc de veci în cimitirele Primăriei Craiova va primi şi groapa, gata executată de angajaţii RAADPFL, singurii care mai au voie să lucreze acolo, în baza noului Regulament al Cimitirelor

Primăria Craiova a pus săptămâna trecută în dezbatere publică, pe site-ul său, noul Regulament al Cimitirelor. Documentul încearcă să reglementeze în amănunt această activitate, interzicând privaţilor să mai facă lucrări în cimitirele municipalităţii.

Adio, concurenţă!

„Acum câteva luni, când am venit eu aici director, în cimitire lucrau nişte indivizi la jumătate de preţ faţă de RAADPFL. Dar ce făceau respectivii nu avea nici o legătură cu concurenţa loială. Ca să se încadreze în acel preţ mic, fără nimic în comun cu realitatea, furau placa de pe alt mormânt şi o puneau la tine. Apoi, după ce tu le-o plăteai, o luau de la tine şi o vindeau altuia! Iar tu veneai la noi şi te plângeai că ţi s-a furat placa de pe mormânt! Dădeai vina pe noi, pentru că noi suntem cei care asigurăm paza! Ei bine, din momentul în care lucrăm doar noi în cimitire, acest lucru nu se mai întâmplă. Asta este cea mai mare noutate în noul Regulament al Cimitirelor: doar noi, cei de la RAADPFL, avem voie să lucrăm acolo. Dacă lăsăm pe oricine să intre în cimitir, eu nu pot să-l urmăresc şi să-l supraveghez pe fiecare, să nu facă cimentul pentru lucrare pe placa altui mormânt, cum se mai întâmpla, ori să fure de acolo cine ştie ce!“, a declarat Radu Preda, directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova.
Directorul Preda spune că a fost înlăturată nu doar concurenţa firmelor private, ci și cea a „ciubucarilor“ din rândul propriilor angajaţi: „Mai făceau şi angajaţii lucrări în particular, dar această chestiune noi n-am mai tolerat-o. Aşa se face că la Sineasca am desfăcut două contracte de muncă, iar acum avem la Ungureni patru oameni cercetaţi de Comisia disciplinară pentru o chestiune similară. Măsurile pe care le-am luat împotriva angajaţilor incorecţi au fost, poate, radicale, dar rezultatele se văd“.

Întâi groapa, apoi clientul

Marea schimbare e, de fapt, alta: RAADPFL Craiova nu doar că îţi execută lucrarea, dar o face chiar înainte să-ţi concesioneze terenul. În momentul în care mergi să plăteşti concesiunea terenului nu vei mai primi un loc delimitat de nişte ţăruşi sau o sfoară, ci o groapă boltită gata executată. Dacă nu vrei să fie doar din beton, ci ai pretenţii să fie îmbrăcată în gresie sau în marmură, poţi face asta ulterior.
„Nu se va mai întâmpla să vii astăzi şi să cauţi o echipă să se apuce de lucrarea ta! Lucrările deja sunt făcute, iar tu, în momentul în care ai venit, plăteşti atât concesiunea, cât şi lucrarea, care e deja făcută şi costă vreo 2.000 de lei! Construcţiile din cimitir vor fi şi ele stas, clientul putând să aleagă dintre cele trei-patru modele de locuri de veci pe care le facem. Drept urmare, nu se poate întâmpla ca vreo persoană să-şi facă cine ştie ce cavou cât o vilă în cimitirele noastre“, a explicat Radu Preda.
Altă noutate introdusă prin Regulamentul Cimitirelor din Craiova o reprezintă taxa voluntară de întreţinere a mormintelor. Taxa este percepută doar de la cei care doresc să facă angajaţii RAADPFL curăţenie pe mormintele luate în concesiune. Cuantumul acestei taxe urmează să fie stabilit ulterior, prin hotărâre de consiliu local.

Loc de veci cu anticipaţie

Regulamentul Cimitirelor nu se va arăta favorabil celor care vor să concesioneze locuri în cimitir.
„Cetăţeanul trebuie să înţeleagă că nu suntem obligaţi să-i dăm loc de veci atunci când cere. Din punctul meu de vedere, ca director la RAADPFL, asta e cea mai mare problemă! Omul nu înţelege că, la 50 sau la 60 de ani, dacă are hipertensiune, nu suntem obligaţi să-i dăm lui loc de veci. Încerc să-i explic că trebuie să am locuri de veci pentru cei care sunt pe moarte sau deja au murit, dar omul nu pricepe şi începe să vorbească de mafie, de şpagă, de câte şi mai câte! Însă condiţiile sunt clare: se acordă loc de veci în primul rând în caz de deces. Mai pot primi persoanele în vârstă de peste 75 de ani. Ele au prioritate, dar asta nu înseamnă că suntem obligaţi să le dăm loc de veci. La fel, pot primi  loc de veci cei care ne dovedesc cu documente medicale că suferă de o boală gravă, incurabilă, dar nici în cazul acestora nu avem o asemenea obligaţie“, a mai spus directorul RAADPFL.
Radu Preda a menţionat că, dintre persoanele pe care le primeşte în audienţă, cam 60-70% vor morminte, vreo 10% au alte probleme, cum ar fi spaţiile verzi, iar restul sunt chiriaşi sau persoane care vor o locuinţă cu chirie.

Patru pe un loc, la Ungureni

Extinderea Cimitirului Ungureni este aproape gata, inaugurarea putând avea loc luna viitoare. Pentru cele circa 1.500 de locuri din această extindere, numărul cererilor depăşeşte deja 6.000.
Atât în extinderea Cimitirului Ungureni, cât şi la Cimitirul Nord, RAADPFL s-a gândit să amenajeze alei betonate printre morminte, punând astfel capăt haosului şi înghesuielii din cimitirele mai vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS