29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnchiderea RAAN, o bombă socială

Închiderea RAAN, o bombă socială

Veste proastă pentru angajaţii combinatului chimic: guvernanţii USL nu renunţă la ideea de a închide RAAN.
La Ministerul Economiei a avut loc săptămâna trecută o nouă rundă de negocieri între sindicate şi conducerea ministerelor de resort cu privire la viitorul Combinatului de apă grea de la Halânga. Activitatea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) este blocată de guvernul Ponta, care a uitat să plătească nota pentru apa grea produsă la combinat.
Ultimii bani alocaţi sunt insuficienţi pentru asigurarea funcţionării unităţii pe o perioadă mai mare de şase luni.
„Pentru activitatea depusă şi pentru apa grea produsă din trimestrul III al anului 2012 şi până în prezent, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare trebuie să primească bani de la bugetul statului. Este vorba de 200 de milioane de lei, pe care statul, prin bugetul respectiv şi prin Ministerul de Interne, trebuie să-i aloce către Regie. Sunt bani care nu asigură decât o funcţionare pe şase luni. Dar orice buget suferă rectificări şi, dacă va fi cazul, trebuie rectificat bugetul. Am insistat asupra soluţionării mai rapide a alocării de la bugetul statului prin ministerul amintit către Regie, pentru a putea să-şi continue activitatea şi să intre în normalitate privind acordarea drepturilor salariale pentru cei care au muncit ca să producă această apă grea, care este în custodia statului“, a declarat Pisc Scrădeanu, prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical.
Câteva mii de salariaţi aşteaptă cu sufletul la gură decizia guvernaţilor în privinţa combinatului. Se pare însă că principalul motiv pentru care reprezentanţii Ministerelor Energiei şi Economiei s-ar afla astăzi în Mehedinţi ar fi legat de anunţul cu privire la închiderea combinatului. La eveniment au fost invitaţi să participe toţi factorii locali.
Aşteptăm să vedem dacă aceştia se vor implica în salvarea RAAN, căci până acum nu au ridicat nici măcar un deget.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS