15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExcepţii pentru chioşcuri

Excepţii pentru chioşcuri

În plină activitate de demolare a chioşcurilor, municipalitatea craioveană a decis să închirieze teren pentru o perioadă de cel puţin trei ani către cinci proprietari ai construcţiilor aflate pe domeniul public

Primăria Craiova şi-a dat seama că nu e tocmai corect să pună în aceeaşi oală toate aşa-zisele chioşcuri amenajate pe domeniul public al municipalităţii, pentru că unele nu erau simple tonete de tablă aşezate cu macaraua pe terenul municipalităţii, ci construcţii de zidărie, ridicate cu acte în regulă de foste întreprinderi de stat din vremea regimului comunist, cu patru-cinci decenii în urmă. Singurul bai al acestora e legat de faptul că, poate şi din neglijenţa autorităţilor, nu s-a lămurit situaţia terenurilor de sub respectivele clădiri.

Cinci excepţii

Aşa se face că, în şedinţa ordinară din ultima zi din luna februarie, a fost adoptată în unanimitate – la propunerea Primăriei Craiova – Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 86/2013, prin care se aprobă „închirierea prin negociere directă a terenurilor aparţinând domeniului public sau privat al municipiului Craiova, aflate sub construcţiile în care se desfăşoară activităţi economice, către proprietarii acestor construcţii, prevăzuţi în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezenta hotărâre, pentru o perioadă de trei ani“. În anexă sunt menţionaţi cinci beneficiari ai acestei facilităţi: SC ISAROTY COM SRL (Craioviţa Nouă BL. 65A2), Sorin Gabriel Ghiţă (Craioviţa Nouă, zona Big Nou), SC CAMESLIV SRL (Craioviţa Nouă, Piaţa Orizont), SC CAMIROD SRL (strada Popoveni nr. 3A) şi SC BIOMAR COM SRL (strada Popoveni nr. 3B).
Din raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova rezultă clar statutul oarecum special al acestor „chioşcuri“, care a constrâns municipalitatea să renunţe la dărâmarea lor: „Din verificările efectuate în teren s-a constatat că aceste construcţii au zidurile din cărămidă şi beton, acoperişul metalic şi faţetele parţial din termopan“.

O situaţie aparte

Gazeta de Sud a prezentat încă de acum cinci luni situaţia specială a unora dintre chioşcurile pe care municipalitatea dorea să le demoleze. Două dintre acestea se află chiar pe lista celor care municipalitatea urmează să le facă acum contracte de închiriere. Este vorba despre SC CAMIROD SRL şi SC BIOMAR COM SRL, ambele amplasate în apropiere de intrarea în fostul târg din Romaneşti.
Magazinul BIOMAR a fost construit în 1970, de fosta Întreprindere de Legume şi Fructe (ILF), pentru a beneficia de vadul comercial oferit de Autogara Sud, aflată în vecinătate. După revoluţie, ILF s-a transformat în SC Legume-Fructe SA, care a început să-şi privatizeze magazinele. Cel de pe strada Popoveni a fost mai întâi închiriat de BIOMAR, apoi cumpărat de această firmă în 2002.
O situaţie asemănătoare o are spaţiul comercial deţinut alături, de firma CAMIROD. Şi acesta a fost construit tot la începutul anilor ‘70, găzduind fostul restaurant Drum Bun de vizavi de Autogara Sud. Înfiinţată după Revoluţie, societatea COREALIS a scos la vânzare o parte din fostele active ale statului, printre care şi clădirea fostului restaurant Drum Bun. Imobilul a fost achiziţionat pe 6 februarie 2004 de SC CAMIROD SRL, care a făcut acolo o brutărie. Potrivit actului de vânzare-cumpărare, COREALIS îi „transmite totodată cumpărătoarei şi dreptul de folosinţă asupra terenului aferent activului, pe toată durata construcţiei“.

Închiriere cu condiţii

În prezent, deţinătorii construcţiilor cred că, aşa cum li s-au vândut clădirile, ar trebui să li se vândă şi terenul de sub ele. Pe de altă parte, municipalitatea nu poate înstrăina terenuri decât prin licitaţie publică, astfel că terenurile de sub magazine ar putea ajunge la altă persoană fizică sau juridică decât proprietarul clădirii.
Cum altă soluţie de intrare în legalitate a acestor construcţii nu s-a găsit, municipalitatea a înţeles totuşi situaţia lor specială şi le-a oferit tot varianta închirierii terenului de sub ele, pe o perioadă de trei ani. Le-a pus, însă, şi o condiţie: „În termen de 90 de zile de la încheierea contractelor de închiriere, proprietarii construcţiilor au obligaţia să achite chiria pe ultimii trei ani, în caz contrar aceştia au obligaţia de a desfiinţa construcţiile şi a aduce terenul în starea iniţială, pe cheltuiala proprie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS