12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFebruarie, luna neregulilor în sistemul sanitar doljean

Februarie, luna neregulilor în sistemul sanitar doljean

Verificările făcute luna trecută de echipele de control ale CAS Dolj au scos la iveală foarte multe deficienţe la medici şi spitale, pentru care s-au aplicat şi sancţiuni

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj a efectuat luna trecută un număr record de controale, 48, faţă de o medie lunară de 25-30 de acţiuni, la furnizorii de servicii medicale (medici de familie, medici specialişti, spitale, farmacii) şi la angajatorii care plătesc indemnizaţii de concedii medicale salariaţilor, la majoritatea descoperindu-se nereguli, după cum rezultă din raportul întocmit de instituţie.
La medicii de familie, principala problemă o reprezintă tot prescrierea de medicamente compensate cu 90% pensionarilor care nu se încadrează în acest program adresat doar celor cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei/lună. În acest caz, compensarea suplimentară de 40% din contravaloarea medicamentelor prescrise se impută fie pensionarilor, dacă aceştia au declarat în scris că nu au alte venituri (deşi figurau în evidenţele ANAF cu alte venituri impozabile), fie medicilor de familie care le-au prescris fără a solicita pacienţilor declaraţii pe proprie răspundere privind veniturile realizate şi cupon de pensie. La alţi medici de familie neregulile au fost de altă natură. Unul a fost depistat că a raportat servicii medicale efectuate unor pacienţi în perioada în care aceştia erau internaţi, el fiind sancţionat cu recuperarea serviciilor medicale respective şi cu diminuarea cu 10% a sumei alocate pentru plata per capita din luna ianuarie 2013. Alţi doi medici de familie s-au ales cu avertisment scris, unul pentru că nu a folosit formularele tipizate obligatorii pentru transferul pacienţilor pe lista proprie, celălalt pentru că a eliberat concedii medicale cu încălcarea prevederilor legale.

Au cerut bani şi de la CAS, şi de la pacient

Şi la controalele efectuate la medicii din ambulatoriul de specialitate s-au depistat nereguli. Unii dintre ei raportaseră la CAS servicii medicale solicitate de asiguraţi în vederea expertizării capacităţii de muncă, a încadrării şi reevaluării gradului de handicap, dar pentru care încasaseră bani şi de la pacienţi, alţii nu respectaseră dreptul la libera alegere a asiguratului, în sensul că îşi dirijau pacienţii spre un anumit laborator de analize medicale. În această ultimă situaţie, laboratorul în cauză a fost sancţionat cu diminuarea cu 10% a serviciilor medicale raportate în luna respectivă.  
La cabinetele unor medici specialişti s-a mai constatat existenţa unor deficienţe privind completarea corectă şi la zi a evidenţelor obligatorii (fişe de monitorizare, registru de consultaţii, prescripţii medicale). Pentru acest lucru, medicii respectivi au fost sancţionaţi cu diminuarea cu 10% a valorii minime garantate a punctului pentru lunile în care s-au constatat deficienţe.

Nereguli la farmacii şi angajatori

CAS Dolj a verificat în februarie şi opt farmacii, furnizoare de medicamente compensate şi gratuite, şi aici depistându-se unele nereguli. La două farmacii s-a constatat încălcarea obligaţiei contractuale privind prezenţa unui farmacist în farmacie pe toată durata programului de lucru declarat, acestea fiind sancţionate cu avertisment scris. Alte farmacii nu au respectat obligaţia contractuală privind interzicerea eliberării prescripţiilor medicale care nu conţin toate datele obligatorii pe care acestea trebuie să le cuprindă, în sensul că s-au eliberat medicamente pe baza unor prescripţii medicale care prezentau erori în ceea ce priveşte datele de identitate ale asiguratului.
Casa de Asigurări de Sănătate Dolj a efectuat două controale şi la angajatorii care au depus la CAS solicitări scrise pentru recuperarea sumelor reprezentând indemnizaţii de concedii medicale achitate salariaţilor. Aici s-au depistat erori la declararea concediilor medicale şi raportarea informatică a acestora, precum şi la certificatele de concedii medicale care depăşesc 90 de zile. „Casa a solicitat angajatorilor remedierea erorilor constatate şi completarea corectă a documentelor depuse la CAS şi la ANAF“, se arată în raportul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Deficienţe la spitale, la programele naţionale de sănătate

În vizorul CAS Dolj au intrat luna trecută şi trei spitale, controlul privind modul în care s-a derulat în anul 2012 subprogramul de tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice şi hematologice, programul naţional de diabet zaharat, programul naţional de boli rare (hemofilie/talasemie), programul naţional pentru tratamentul bolnavilor de tuberculoză, programul naţional de screening pentru depistarea activă a cancerului de col uterin. În urma verificărilor, la un spital s-au constatat deficienţe privind aprovizionarea cu medicamente, în sensul că nu întotdeauna comenzile lunare erau corelate cu stocul existent şi consumul mediu lunar (stocuri fie insuficiente, fie supradimensionate sau cu termen scurt de valabilitate), iar la celelalte două, depăşirea costului mediu pentru tratarea unui bolnav, unităţile fiind obligate să se încadreze în costurile estimate.
În schimb, în urma controalelor din februarie, la patru medici stomatologi şi la un furnizor de dispozitive medicale s-a constatat că sunt respectate obligaţiile contractuale, în timp ce la un furnizor de servicii medicale de recuperare deficienţele au fost considerate minore.
CAS Dolj a efectuat luna trecută şi nouă acţiuni de control operative. Din patru medici de familie verificaţi inopinat, unul nu respecta  programul de lucru comunicat Casei, acesta fiind sancţionat  cu avertisment scris. La sesizarea unor angajatori au fost verificaţi şi patru medici care au eliberat concedii medicale, însă acestea erau emise cu respectarea prevederilor legale. Nici controlul inopinat la domiciliul unui pacient care a beneficiat de concediu medical nu a dus la depistarea unor nereguli, acesta urmând programul de recuperare recomandat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS