5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul de la Chişinău a fost demis

Guvernul de la Chişinău a fost demis

Guvernul Republicii Moldova, condus de Vlad Filat, a fost demis ieri la prânz, printr-o moţiune de cenzură adoptată de parlament

Grupurile PD, PCRM (Partidul Comuniştilor) şi deputaţi neafiliaţi – în total 54 de deputaţi – au votat în favoarea moţiunii de cenzură iniţiată de Partidul Comuniştilor, informează HotNews.ro citând portalul de ştiri Unimedia din Republica Moldova. S-au exprimat împotriva moțiunii de cenzură deputații din Partidul Liberal Democrat din Moldova și Partidul Liberal, grupul de neafiliați condus de Vadim Mișin. În termen de trei zile, premierul Vlad Filat (foto) este obligat să prezinte preşedintelui ţării demisia sa şi a întregului cabinet de miniştri.
Demiterea guvernului înseamnă dizolvarea de facto a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), cu câteva luni înainte ca Moldova să semneze un acord esenţial de asociere cu Uniunea Europeană (UE), acord ce reprezintă  practic începerea negocierilor de aderare, făra a stabili însă un termen pentru integrarea Moldovei în UE. Actuala AIE, de centru dreapta, a fost constituită la 30 decembrie 2010, din Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat din Moldova şi Partidul Liberal, fiind precedată de o coaliţie cu aceeaşi denumire, formată în august 2009.
Adoptarea moţiunii de cenzură nu a fost o mare surpriză, în condiţiile în care încă de ieri-dimineaţă se ştia că, în cazul în care toţi parlamentarii care îşi anunţaseră intenţia de a vota împotriva executivului vor vota astfel, guvernul Filat va fi demis. Fricţiuni între cele trei partide care compun AIE au existat încă de la înfiinţarea sa, dar ele s-au acutizat la începutul acestui an. Pe 13 februarie, Partidul Liberal Democrat din Moldova, condus de premierul Filat, a denunţat acordul de constituire a AIE, coaliţia majoritară de centru dreapta. Marian Lupu, preşedintele parlamentului de la Chişinău, a declarat presei că, în urma acestei decizii, AIE practic nu mai există, iar parlamentul a rămas fără majoritate legislativă.

Scenarii posibile

Potrivit Agerpres.ro, după demiterea guvernului, există mai multe scenarii. Unul dintre ele ar fi ca aceste trei partide să reia negocierile pentru formarea unui nou executiv, dar această posibilitate este destul de complicată, în urma antagonismelor dintre cele trei partide şi mai ales pentru că Lupu a declarat că nu va accepta un nou guvern condus de Filat, în timp ce formaţiunea acestuia a anunţat că va accepta doar această candidatură.
Un alt posibil scenariu ar fi formarea unui guvern de coaliţie între comunişti şi Partidul Democrat sau Partidul Liberal Democrat, dar comuniştii au declarat în repetate rânduri că nu vor accepta un guvern de coaliţie şi se pronunţă pentru alegeri parlamentare anticipate. De fapt, scenariul anticipatelor pare să fie cel mai plauzibil în situaţia creată, în condiţiile în care, începând cu anul 2009, în Republica Moldova au avut loc deja trei scrutine parlamentare.

Guvernul Filat II

Guvernul Filat II a fost învestit în funcţie pe 14 ianuarie 2011, prin votul celor 59 de deputaţi din AIE, şi a fost format din 21 de membri. Învestirea guvernului Filat II a avut loc în urma semnării Acordului de Constituire a AIE. Conducerea guvernului a fost asigurată de premierul Vlad Filat şi de patru viceprim-miniştri, dintre care doi fără portofoliu – vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov şi viceprim-ministrul pentru problemele sociale, Mihai Moldovanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS