17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Vin roşu pentru auz

Beneficiile vinului roşu sunt bine cunoscute, iar, mai nou, acestora li se adaugă încă un avantaj descoperit recent. Potrivit corriere.it, pe lângă efectele benefice deja cunoscute precum: prevenirea bolilor de inimă, a cancerului, îmbunătățirea capacităților cerebrale și scăderea colesterolului, vinul roșu mai are un efect terapeutic neobișnuit. Specialiştii au constatat că resveratrolul, o substanţă care se găseşte din abundenţă în strugurii roşii, are un efect protector asupra funcţiei auditive. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au realizat un studiu în laborator pe cobai. Cercetătorii au descoperit că, datorită conținutului de resveratrol, vinul roșu poate preveni și pierderea auzului. Oamenii de ştiinţă au supus un număr de şobolani la niveluri sonore ridicate, după care le-au dat apoi să înghită resveratrol, compus chimic prezent în struguri şi în vinul roşu. În cadrul unui studiu al echipei de specialişti de la spitalul din Detroit s-a descoperit că resveratrolul previne pierderea auzului cauzată de expunerea la zgomote puternice.
„Am observat că, administrându-le rozătoarelor resveratrol, pot fi prevenite declinul mintal și pierderea auzului“, a explicat dr. Henry Ford, coordonatorul studiului. Această descoperire este foarte importantă, având în vedere că aproape jumătate dintre persoanele peste 60 de ani au probleme cu auzul, din cauza pierderii firișoarelor de păr din urechea internă, ca urmare a îmbătrânirii. Resveratrolul este, de asemenea, cel care ajută la prevenirea unor afecţiuni ale inimii. „Resveratrolul este un produs chimic foarte puternic, care pare să protejeze omul de o parte dintre efectele pe care îmbătrânirea le are asupra creierului său“, a explicat cercetătorul Michael Seidman. Datele studiului au fost publicate în revista Otolaryngology-Head and Neck Surgery.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS