21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStrăzile Craiovei în 850 de pagini

Străzile Craiovei în 850 de pagini

Elena Buţu a lucrat, în trecut, într-o instituţie cu profil tehnic. Acum este pensionară şi, tot trecând pe drumurile oraşului, s-a gândit
să se documenteze pentru o carte în care să includă toate străzile Craiovei.

Volumul „Celebritatea străzilor Craiovei“ are 850 de pagini documentate în trei ani şi include date despre personalităţile care au dat numele drumurilor pe care trecem zi de zi şi despre care, de cele mai multe ori, nu ştim nimic. „După 1989, cartierele de blocuri din Craiova au fost «dotate» cu tăbliţe-indicatoare de străzi şi, pe acolo pe unde treceam, citeam numele inscripţionate. Adesea m-am întrebat cine este cutare sau cutare personalitate“, mărturiseşte Elena Buţu. Aşa i-a venit ideea de a scrie această lucrare.

„Nici o editură nu se implică“

Ea a cerut lista străzilor de la primărie, cu tot cu fostele nume ale acestora, şi a început documentarea. „M-am informat din ziare, reviste, de la bibliotecă, de pe internet. Sursele fiind diferite, am găsit şi date diferite“ şi le-a menţionat pe toate, în primul rând pe cele care puteau fi verificate din mai multe surse. În opinia sa, această lucrare, „enciclopedie“, cum o numeşte, ar prinde foarte bine comunităţii. Însă, e greu de găsit un sponsor. „La una dintre şedinţele cenaclului în care activez am prezentat manuscrisul, aşa cum îl vedeţi şi dumneavoastră acum, şi a fost trecut din mână-n mână până la ultimul participant, moment în care aceştia, ştiind la ce costuri se ridică publicarea lucrării – ca ea să apară totuşi, au hotărât să achite anticipat costul unui exemplar sau două, pentru ca după tipărire să intre în posesia lucrării finite. Or, aşa ceva nu a fost posibil, pentru că nici o editură nu se implică – la dimensiunea lucrării, de 850 de pagini în format A4 şi cu peste 300 de imagini color – să lucreze 20-30 de exemplare. Manuscrisul a fost văzut şi apreciat corespunzător şi de Toma Rădulescu de la Muzeul Olteniei, muzeograf şi şeful Secţiei de Istorie-Arheologie“.

„Am bătut la uşi deschise de vânt“

Din 2011, Elena Buţu bate, după cum singură recunoaşte, la diverse uşi. „Lucrarea a fost gata la sfârşitul anului 2011 şi de atunci şi până azi am tot bătut pe la uşi deschise de vânt. Acolo unde au fost deschise de om, mi s-au arătat traista goală sau buzunarele întoarse pe dos“. Femeia speră că, totuşi, cineva va aprecia munca sa şi va decide să ofere această carte nu doar autoarei, ci, mai ales, comunităţii, oamenilor interesaţi de aşa ceva. „Eu nu doresc decât câteva exemplare, pentru a le dărui câtorva persoane dragi care au avut grija mea în aceşti ani de singurătate. Restul să meargă la biblioteci din Craiova şi judeţul Dolj“.
Dintre cele 949 de străzi ale Băniei, ar fi culmea ca Elena Buţu să nu aibă una preferată. Cu poveştile străzilor, totuşi, lucrurile stau altfel. „Dacă e să am o stradă de suflet, aceasta ar fi Aleea Arh. Duiliu Marcu, cea pe care locuiesc de treizeci de ani, iar dacă aţi spus «cele care au cele mai frumoase poveşti», ţin să vă spun că poveşti frumoase sunt atunci când pe o stradă anume ai trăit o frumoasă poveste de dragoste, pe o alta a dat norocul peste tine sau ţi-a fost salvată viaţa, or, mie nu mi s-a întâmplat nici una dintre acestea“.
Încă. Poate, pe o stradă din oraşul nostru, femeia va găsi un om dispus să-i ofere spijinul necesar pentru publicarea cărţii sale. A apelat la autorităţile locale în mai multe rânduri, căci singură nu-şi permite tipărirea manuscrisului pe care-l poartă aproape peste tot, în ciuda dimensiunilor lui. „Cu riscul de a nu publica această carte niciodată, nu pot să o micşorez“, conchide Elena Buţu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS