17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChemat în instanţă pentru o datorie inexistentă

Chemat în instanţă pentru o datorie inexistentă

Un abonat al GDF Suez s-a trezit cu o citaţie prin care era chemat în instanţă pentru o datorie inexistentă. Sute de craioveni au fost daţi
în judecată de recuperatorii de creanţe ai furnizorilor de utilităţi.
Lipsa de comunicare dintre companiile de utilităţi şi firmele angajate pentru recuperarea creanţelor de la consumatori dau uneori mari bătăi de cap abonaţilor. Zilele trecute, ne-a căutat la redacţie Marian B., din localitatea Vulpeni (Olt), chemat în instanţă de o astfel de firmă, deşi achitase încă din septembrie 2012 toate restanţele pe care le avea către furnizorul de gaze, GDF Suez Energy Romania SA. „Am avut un punct de lucru pe care aveam nişte restanţe. În septembrie 2012, l-am cedat către o firmă, care şi-a deschis partidă de utilităţi pe numele său. La acea dată, am solicitat GDF Suez un extras de cont cu restanţele, pentru a-mi achita datoriile. După câteva zile, am fost la bancă şi am plătit tot. Zilele acestea, m-am trezit acasă cu o citaţie de la Judecătoria Balş, pentru data de 8 martie. Am aflat că fusesem chemat în judecată de către Coface România Credit Management Service SRL, societatea care recuperează creanţe pentru GDF Suez. Nu înţeleg de ce sunt chemat în instanţă“, a povestit Marian B.
Coface România îl chema în instanţă pe abonatul GDF Suez pentru o datorie de circa 1.300 de lei.
Îngrijorat, omul a fost iar  la GDF Suez şi a cerut un nou extras de cont. Nu numai că nu avea restanţe, ba chiar plătise în plus 0,12 lei. „Nu înţeleg de ce trebuie să fiu purtat pe drumuri, să ajung în faţa instanţei pentru o datorie pe care nu o am“, a mai spus  fostul client al GDF Suez, disperat să rezolve această problemă înainte să fie adus în instanţă cu poliţia.
De partea cealaltă, reprezentanţii Coface susţin că mulţi clienţi plătesc debitele numai după ce sunt chemaţi în judecată. „Avem nenumărate cazuri de acest gen. Unii datornici nu îşi achită restanţele până nu le facem cerere de chemare în judecată. Ulterior, spun că au fost chemaţi pe nedrept în faţa instanţei“, a precizat Magdalena Marcu, avocat la Coface România.
La insistenţele GdS, reprezentanţii Coface au cerut GDF Suez situaţia clientului amintit şi au constatat că omul nu avea nici o datorie. „Se poate să existe un decalaj între momentul în care au fost predate dosarele şi cel în care s-au făcut plăţile. Probabil că dosarul se afla în lucru în momentul în care clientul şi-a achitat restanţele“, au admis reprezentanţii Coface.
Pe rolul Judecătoriei Craiova se află în acest moment sute de dosare în care Coface a acţionat în instanţă datornicii, printre clienţii firmei de recuperare aflându-se doi dintre cei mai importanţi furnizori de utilizăţi: GDF Suez Energy Romania SA şi grupul CEZ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS