20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateItalia: Vot crucial pe fond de severă austeritate

Italia: Vot crucial pe fond de severă austeritate

Italienii, suspuşi de mai bine de un an unei cure severe de austeritate, aleg – ieri şi azi – deputăţii şi senatorii legislativului , un scrutin urmărit „cu lupa” de către Europa, îngrijorată  de riscul unei instabilităţi a celei de a treia economii a zonei euro.  „Italia votează în incertitudine” este titlul  dat de „La Stampa” editorialului de azi, iar „Il Fato”(de stânga) notează că  indecişii(10% potrivit ultimelor sondaje)  vor face diferenţa. Duminică, în prima zi a scrutinului, Berlusconi a făcut senzaţie, fiind asaltat la intrarea  în biroul de vot de trei feministe cu sânii goi, pictaţi cu inscripţia „Basta  Berlusconi”. Organizaţia Femen a revendicat acest gen de protest, argumentând că „Italia nu trebuie să-şi dea votul unuia care ar trebui să se afle în închisoare”.  

„Professore” Monti, cu o faţă crispată, fără zâmbet, a fost primul care a votat, la Milano, urmat la Piacenza(în nordul ţării) de un Barsani ceva mai destins. Clovnul Beppe Grillo s-a lăsat aşteptat de  zeci de ziarişti  în faţa biroului de vot din Genova.  Ultimele sondaje  disponibile  dinaintea  alegerilor provocau îngrijorare europenilor. Partidul democrat al lui Pier Luigi Bersani pornea favorit, cu intenţii de vot  de 34%, urmat de PdL al lui Berlusconi cu 30% intenţii de vot. Surprinzător, comicul Beppe Grillo, cu mişcarea să M5S- era creditat cu 17% intenţii de vot, în timp ce Mario Monti cu 10-12 %.  

Potrivit unor experţi, preocupaţi de  menţinerea stabilităţii viitorului guvern italian, spre binele zonei euro, este probabilă o alianţă  între Luigi Bârsani şi Mario Monti. „Succesul nostru, declară presei Luigi Bersani,ne va putea permite să luptăm mai cu forţă în Europa pentru echitate şi creştere economică”. Interesant este modul în care unii „şmecheri” au reuşit să strecoare prin internet -folosind nume  prin care puteau fi identificate persoanele la care se făcea referire –  rezultate foarte recente ale unor sondaje de opinie, deşi  ele erau interzise  încă de acum două săptămâni. S-a profitat de marea publicitate în presă scrisă şi audio pe marginea evenimentului  -bombă, demisia Papei şi comentariile ce au urmat.

Atacuri la adresa Europei

Corespondenţii de presă acreditaţi la scrutinul  actual din Italia au remarcat faptul că aceste alegeri sunt primele marcate  de atacuri puternice la adresa Europei. Până acum Italia era  pronunţat eurofila, dar a venit un moment în care  italienii  încep să aibă dubii în privinţa şanselor  abordării comunitare a problemelor  economice. pentru ei, politică  promovată de Mario Monti reprezintă, de fapt, „un dictat al Bruxellesului”. Aşa se explica şi  faptul că sloganul  „Europa germanizată!” lansat de Berlusconi a a tras procente considerabile în sondaje, flatând spiritul naţional  bine cunoscut al italienilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS