16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn craiovean reprezintă parlamentul în Europa

Un craiovean reprezintă parlamentul în Europa

Deputatul de Dolj, Ionuţ Stroe, va fi vârful de lance al Parlamentului României în Europa. El a fost numit recent şef al delegaţiei parlamentare române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg. Adunarea Parlamentară este unul din cele două principale organe statutare ale Consiliului Europei. Deliberările sale configurează directive semnificative pentru activităţile Comitetului Miniştrilor şi ale sectoarelor interguvernamentale ale Consiliului Europei, şi, de asemenea, influenţează guvernele când membrii le transmit parlamentelor lor naţionale.
După ce o ţară a fost admisă în Consiliul Europei, Adunarea Parlamentară observă felul în care aceasta respectă obligaţiile şi angajamentele asumate. În acest scop a fost creată special Comisia de monitorizare care trebuie să supună, anual, Adunării raportul despre rezultatele şi activităţile sale. Numirea lui Stroe în fruntea delegaţiei României vine într-un moment în care la nivelul APCE se analizează încă dacă în România instituţiile democratice ale statului funcţionează. Suspiciunea se datorează scandalului de anul trecut legat de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. 21 de membri ai APCE au depus o moţiune legată de acest subiect, iar Biroul Permanent al Adunării a trimis o moţiune la Comisia de Afaceri Politice pentru ca aceasta să decidă dacă este cazul să se întocmească un raport de ţară în legătură cu acest subiect sau nu. Un eventual raport negativ ar putea însemna monitorizarea României. Lucrurile evoluează, însă pozitiv, spune Ionuţ Stroe. Situaţia politică din ţară este calmă, partidele coabitează, există un acord scris între preşedinte şi prim-ministru. „Din punctul meu de vedere, în momentul de faţă, nu cred că se mai pune problema nominalizării reprezentanţilor APCE într-o comisie care să facă raport pe România. Şi, chiar dacă Comisia ar decide să facă acest raport, sunt sigur că raportul va fi pozitiv. Consider că problema cu care s-a confruntat România a fost de natură strict politică şi nu una legată de funcţionarea instituţiilor statului“, a declarat şeful delegaţiei Parlamentului României la APCE, Ionuţ Stroe.
Preşedintele APCE, Jean-Claude Mignon, va fi prezent în România luni şi marţi, când se va întâlni cu Traian Băsescu, Victor Ponta, cu oficiali români şi va ţine şi un discurs în faţa Camerelor reunite ale parlamentului. Printre temele de discuţie se numără coabitarea dintre preşedinte şi actuala coaliţie guvernamentală, independenţa justiţiei, combaterea corupţiei sau modificarea legislativă privind statutul parlamentarilor. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS