10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRastu Nou: Jumătate de biserică, zero şcoli

Rastu Nou: Jumătate de biserică, zero şcoli

Biserica din Rastu Nou, proiectată în anul 2008 de ÎPS Teofan, mai are mult până să fie înălţată complet. Slujbele se ţin într-o cameră care, până astă-toamnă, nu avea nici căldură, nici lumină. Iar şcoala… nu există.

Tânărul părinte Bogdan Demetrescu a sosit în urmă cu doi ani la parohia din Rast. El a apelat la GdS, în urmă cu câteva zile, pentru a-l ajuta cu terminarea construcţiei bisericii din Rastu Nou. „Când am ajuns, am găsit doar fundaţia. Sunt oameni care şi-ar dori o biserică. Ea nu este un moft, ci o necesitate. Nu prea e normal să faci o cununie sau un botez într-o cameră“, argumentează părintele.

Rugă la lumina lumânării

Biserica de culoare cimentie, din care răsar schele metalice, e chiar lângă casa parohială. N-ai cum s-o ratezi, căci scheletul ei se înalţă mult peste celelalte case. E înaltă. Până acum, atât Primăria Rast, cât şi Mitropolia au contribuit cu bani şi materiale pentru ridicarea a aproape jumătate de biserică, însă nu a fost suficient pentru ca biserica să fie dată în folosinţă. Slujbele se ţin într-o cameră din casa parohială, dotată aşa cum s-a putut: o sobă dintr-o parte, o mochetă din altă parte, nişte scaune de la altcineva. Curent n-au avut până în toamna anului trecut şi se rugau la lumina lumânării. Nu au avut nici încălzire, dar acum, de când cu soba donată, atmosfera e mai dezgheţată.
„Ne-ar mai trebui fier, cherestea şi un total al sumei care ar fi necesară pentru terminare ar fi între 500 şi 800 de milioane de lei vechi“, a calculat părintele. El spune, totuşi, că 300 de milioane în materiale de construcţie ar fi necesare pe moment pentru a se putea muta în noua biserică, fiindcă intenţionează ca în actuala cameră să aducă câţiva copii de la un centru de plasament pentru a-i integra în societate.
Vorbind despre oameni, Bogdan Demetrescu mărturiseşte că unii îi sunt de ajutor. Ba la construirea gardului, ba la pomii care urmează să fie plantaţi. Până la urmă, recunoaşte acesta, biserica e a tuturor, fie ei buni sau răi, şi a încercat să-i ajute cu ce a putut, prin campanii umanitare, sprijinite de diverse asociaţii sau de Crucea Roşie. Părintele ştie că există oameni care nu mai pot munci şi au nevoie de ajutor, dar e foarte conştient şi de faptul că alţi enoriaşi mai păcătuiesc prin lenevie. „O să le mai spun la slujbă, duminica“, a promis Bogdan Demetrescu legat de cei cărora nu prea li se îndemână la muncă. Părintele trăieşte şi el în casa parohială, alături de soţie şi fetiţă.

O şcoală în două sate

Cu toate eforturile făcute pentru ca o biserică să fie ridicată, Rastu Nou tot fără şcoală rămâne. O parte din cei 400 de elevi şi preşcolari trebuie să străbată kilometri buni până la Rastu Vechi – care are biserică – pentru a învăţa. „Comunitatea locală trebuie să-şi prevadă buget şi să apeleze la Ministerul Educaţiei pentru a primi bani prin hotărâre de guvern. Primăria este cea care trebuie să facă studiu de fezabilitate şi să îl înainteze Consiliului Judeţean şi Ministerului“, a declarat Georgică Bercea, inspector şcolar general, în legătură cu situaţia din Rastu Nou.

Cum puteţi pune o cărămidă

Părintele Bogdan Demetrescu are nevoie, în primă fază, de materiale de construcţie. Numărul de telefon al parohiei este 0251.324.494, iar contul parohiei în care doritorii pot depune bani este RO98CECDJ0236RON0693222, deschis la filiala CEC Băileşti. Totodată, oamenii pot redirecţiona 2% din impozitul pe venit către parohie. Codul acesteia este CUI 23095646.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS