14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO nouă metodă de termoizolare

O nouă metodă de termoizolare

Fiind potrivit pentru creşterea confortului termic în blocurile de locuinţe construite în perioada comunistă, sistemul foloseşte plăci sandwich din aluminiu şi spumă poliuretanică, ce pot fi montate rapid, indiferent de temperatura de afară

Blocul 201E din cartierul Craioviţa Nouă a fost termoizolat în toamnă de Primăria Craiova, prin metoda devenită clasică: polistiren de 10 cm grosime lipit pe faţadă, apoi plasă de fibră de sticlă înglobată în adeziv, iar ca strat de finisaj a fost utilizată o tencuială decorativă. Municipalitatea a decis să încerce, însă, pe blocul N4 din Calea Bucureşti o nouă variantă de termoizolare exterioară – un pic mai scumpă, dar şi mult mai rapidă. Montarea acestui tip de termosistem este făcută în regim de sponsorizare de firma bucureşteană Thermomax.

Sandwich cu spumă între plăci de aluminiu

Ineditul sistem de termoizolare, pentru prima dată utilizat în Craiova, foloseşte panouri sandwich din spumă poliuretanică, de 5 cm grosime. Faţa exterioară este ornamentată din fabricaţie, creând impresia unei tencuieli decorative, iar paleta de culori este foarte vastă pentru vopseaua poliuretanică ce acoperă aceste plăci.
Spre deosebire de plăcile clasice de tip Isopan, care au feţele din tablă galvanizată, plăcile pentru termosistem au feţele din aluminiu, fiind deci mai uşoare. Şi lăţimea plăcilor este mai mică decât în cazul Isopanului – doar 42 cm. De fapt, aluminiul este utilizat la întregul sistem de termoizolare cu panouri sandwich.
„Pe perete se prind bride din aluminiu, pe care se montează profile, tot din aluminiu, cu ajutorul acestora dându-se planeitatea întregului sistem de termoizolare. În aceste profile se prind plăcile din spumă poliuretanică“, a explicat Gheorghe Dragnea, şeful de şantier.
Sistemul este mult mai estetic decât clasicul Isopan, la care şuruburile de prindere a plăcilor de scheletul metalic rămân la vedere. În cazul panourilor de termoizolare, prinderea nu este vizibilă, şuruburile sau pop-niturile fiind fixate în cantul de îmbinare al plăcilor, unde sunt acoperite de următoarea placă, printr-o prindere tip „click“ ce te duce cu gândul la îmbinările parchetului laminat.
Pentru colţurile clădirii se folosesc colţare de închidere speciale, din tablă, iar în jurul uşilor şi ferestrelor se realizează închideri cu ajutorul unor plăci OSB şi a unor colţare şi glafuri din tablă, în spatele cărora se montează o izolaţie termică din vată minerală.

Garantat 35 de ani

Potrivit reprezentanţilor firmei constructoare, sistemul de termoizolare cu astfel de panouri este foarte eficient energetic, având, în plus, şi o mare rezistenţă în timp. În plus, elementele de fixare reglabile pot prelua denivelările de pe faţada clădirii, astfel că, oricât de strâmbi ar fi pereţii, faţada rezultată va fi dreaptă.
Un alt avantaj al acestui sistem este că montarea sa nu depinde de vreme. Nu contează câte grade sub 0 arată termometrul, totul e să poată constructorii să lucreze!
„Un asemenea sistem termoizolant cu plăci sandwich de 5 cm grosime echivalează, ca izolaţie termică, cu unul realizat din polistiren de 15 cm grosime. Asta pentru că în spatele plăcilor rămâne un strat de aer cu un important rol izolator. Iar, spre deosebire de polistiren, durata de viaţă a sistemului termoizolant este de minimum 50 de ani“, a precizat reprezentantul Thermomax.
Firma constructoare oferă o garanţie de 35 de ani pentru lucrările sale realizate în acest mod.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS