5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecat pentru evaziune fiscală cu cereale

Judecat pentru evaziune fiscală cu cereale

Procurorii doljeni au dispus, miercuri, trimiterea în judecată a unui craiovean, acuzat că a livrat în mod fictiv cereale către o societate comercială din Bulgaria, care se ocupă cu comerţul de… autovehicule, prejudiciind astfel bugetul statului cu aproape 120.000 de lei.
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în cursul lunii noiembrie 2008, Cristi Cătălin Gae, de 46 de ani, din Craiova, în calitate de administrator al SC Dominique Trade SRL Craiova, a cumpărat 839.170 kg de grâu şi 180.310 kg de porumb de la firma Bafkt Szeged din Ungaria, precum şi 444.240 kg grâu de la firma Nagy Gabona din Slovacia. Cantităţile de cereale au fost achitate cu numerar, după care au fost transportate la o bază de recepţie din Arad. Ulterior, potrivit jurnalului de vânzări, SC Dominique Trade SRL a vândut întreaga cantitate de cereale firmei Leea Transex din Bulgaria, în schimbul sumei de 625.550 de lei. Procurorii au constatat că, cu ocazia vânzării cerealelor, firma craioveanului a întocmit nu mai puţin de 60 de facturi fiscale, pe care nu a fost însă menţionat TVA şi nici mijlocul de transport folosit. Potrivit documentelor, marfa a fost achitată cu numerar, pentru fiecare factură fiind emisă câte o chitanţă. Verificările făcute au scos la iveală faptul că firma Leea Transex din Bulgaria nu a avut relaţii comerciale cu SC Dominique Trade SRL Craiova şi nu a achiziţionat cereale, obiectul de activitate al firmei fiind comerţul cu autovehicule. Pentru a verifica informaţiile oferite de patronul firmei din Bulgaria, procurorii doljeni au cerut lămuriri organelor fiscale din ţara vecină prin formularul antifraudă. Ulterior, inspectorii fiscali din Bulgaria au verificat documentele Leea Transex şi au stabilit că societatea nu a făcut achiziţii intracomunitare de la SC Dominique Trade SRL Craiova în anul 2008.
În plus, procurorii doljeni au mai constatat că firma din Bulgaria nici măcar nu deţine un cod valid de înregistrare în scop de TVA, motiv pentru care, chiar dacă Gae ar fi livrat cerealele acestei firme, aceste livrări nu erau scutite de TVA. Astfel, anchetatorii au stabilit că, deşi aparent, în acest caz a fost vorba de livrări intracomunitare scutite de TVA, în fapt, mărfurile nu au trecut graniţa în Bulgaria, ci au fost vândute în România. În consecinţă, prin „livrarea fictivă de cereale către Leea Trasex Bulgaria, SC Dominique Trade SRL Craiova a încasat suma de 625.550 de lei, pentru care nu a înregistrat TVA aferent în sumă de 118.854 de lei, cu care a fost prejudiciat bugetul de stat“, au mai precizat procurorii doljeni. Miercuri, Cristi Cătălin Gae a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS