12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIngredientele magice de la Epoca Steak House

Ingredientele magice de la Epoca Steak House

Din vara anului trecut, în inima Craiovei şi-a făcut loc un restaurant în care dragostea pentru anii ‘30, pasiunea pentru gătit şi un ireproşabil simţ al eleganţei s-au armonizat perfect. Epoca Steak House and Wine Bar, strada Alexandru Macedonski, nr. 51, este adresa unui loc care depăşeşte fizicitatea spaţiului şi adăposteşte cu grijă, între pereţii îmbrăcaţi în lemn şi imagini cu New York-ul unei epoci trecute, o adevărată poezie ce aşteaptă să se aştearnă în farfurii.
Înăuntrul restaurantului nu ştii către ce să îţi arunci privirea mai întâi: către pianul din colţ, către elegantele canapele şi scaune, către modelele de fier forjat, care încadrează spaţiul ca o invitaţie cu colţuri dantelate, sau către fotografiile copleşitoare ce încarcă Epoca de atmosfera anilor ‘30, sursa principală de inspiraţie în amenajarea restaurantului.  
Fiecare element este la locul său şi are un rol în peisaj. Nu-i de mirare, căci designul încăperilor a fost gândit de o echipă de şapte arhitecţi din Cluj, oraş unde există cea mai bună şcoală de design interior din ţară. În completarea spaţiului vine şi muzica, aceasta variind între clasic, jazz şi ambiental.
 
„Jakob Hausmann
ne-a învăţat să preţuim mâncarea“

Epoca a luat naştere din dorinţa de a oferi oraşului un restaurant în care să se mănânce altceva. Aşa a apărut primul Steak House din Craiova, sub atenta îndrumare a elveţianului Jakob Hausmann, maestru în arta culinară. Hausmann este o figură cunoscută în lumea bucătarilor din România. S-a născut în Elveţia şi s-a îndrăgostit de gătit încă din copilărie. A absolvit Şcoala de Bucătari din Zurich, iar, în 2008, a primit titlul de maestru în arta culinară. Despre secretele artei culinare, Hausmann spunea amuzat: „E curios cum în România devii bucătar în câteva luni. În Elveţia, şcoala de bucătari presupune cinci ani de studii“.
În prezent, Hausmann deţine apreciatul restaurant Mica Elveţie, din Capitală. Acolo unde a şi fost descoperit de craiovenii care au deschis Epoca, pe vremea încă se aflau în căutarea ingredientelor perfecte pentru proiectul restaurantului lor. Preparatele elveţianului i-au fermecat, aşa că s-au decis să îi propună o colaborare.
În prezent, Hausmann este consultant al restaurantului Epoca. Vine de două ori pe lună în Craiova pentru a vedea cum merg lucrurile. Când intră în bucătărie, se înveleşte uneori în asprimea spiritului elveţian şi mai dojeneşte, însă tot el este cel care le zâmbeşte, apoi, oamenilor, şi care îi sărută cu drag pe obraji, spunându-le că îi iubeşte. Dincolo de profesionalism, este, cum spun şi partenerii săi, un om extraordinar. „Jakob m-a învăţat să preţuiesc mâncarea“, ni s-a spus. În vocea caldă şi în felul în care oamenii povestesc despre Hausmann se simte o admiraţie caldă. La fel de caldă precum zâmbetul maestrului din fotografiile care ne sunt arătate.
Când a început să se contureze Epoca, Hausmann a dorit să lucreze cu oameni tineri, fără experienţă, care să fie maleabili şi să poată fi învăţaţi fără a se afla sub influenţa unor cunoştinţe anterioare. În acest fel, viziunea despre gătit pe care le-a insuflat-o nu putea fi alterată de nici o prejudecată.

Specialităţile presupun o cultură
a gustului

Aspectul deosebit şi rafinamentul preparatelor de la Epoca trezesc, în mod paradoxal, nu doar apreciere, ci şi reticenţă. Oamenii se sperie de farmecul pe care îl degajă, căci, odată cu el, cred aceştia, apare, inevitabil, o barieră: nota de plată.
Lucrurile nu stau întocmai astfel. Meniul oferă preparate ce acoperă o plajă largă de preţuri. Există, într-adevăr, şi mâncăruri mai scumpe, precum friptura de vită din Argentina, Black Angus, un Prime Steak, pe care nu o vom găsi, totuşi, la orice restaurant. Iar cine doreşte să deguste o astfel de specialitate cunoaşte, probabil, faptul că este un preparat deosebit, care se cumpără chiar de la furnizori la un preţ pe măsura calităţii. La astfel de produse, la Epoca adaosul este unul dintre cele mai mici de pe piaţa din România. Problema este, însă, că românii nu au în prezent o cultură a consumului de carne de vită. Animalele se folosesc îndeosebi pentru tracţiune şi pentru lapte. Însă, unele rase se cresc doar pentru carnea lor, care este comercializată în restaurante
Noi am gustat, la Epoca, antricotul de vită pe piatră, care se numără printre cele mai accesibile preparate din această carne. Acompaniată de trei sosuri făcute în bucătăria restaurantului cu nişte condimente secrete, mici mistere comestibile, carnea se prăjeşte în faţa ta, pe o piatră care este încălzită în prealabil timp de trei ore într-un cuptor special, apoi rămâne încinsă timp de 45 de minute. Pietrele sunt o invenţie elveţiană şi sunt importate chiar din ţara de origine. Pregătirea cărnii în acest mod este mai sănătoasă şi prezintă avantajul că fiecare client îşi alege măsura în care doreşte să fie prăjită carnea, iar preparatul rămâne cald până la sfârşitul mesei.
În meniu există o pagină întreagă cu preparate pe piatră, care include şi pui, peşte sau chiar struţ.
Bucătăria este echipată ultramodern, cu aparatură moleculară, care permite prepararea cărnii la o temperatură exactă şi într-un timp specific, cu o precizie… elveţiană, dacă ar fi să ne jucăm în context. Astfel, se asigură gustul optim fiecărei mâncări în parte.
Meniul zilei, la 28 de lei, se transformă, pentru mulţi oameni de afaceri craioveni, în business lunch, iar între orele 12.00 şi 16.00 toate mâncărurile din meniu beneficiază de 20% discount.
Vinurile sunt alese pe sprânceană de la cele mai bune case, iar gama este extrem de largă, Epoca oferind până la 150 de tipuri, cu preţuri ce pornesc de la 30 de lei pentru o sticlă.

Seri de muzică şi degustări de vinuri

În ciuda anilor trecuţi pe care îi evocă, Epoca este un restaurant unde se mizează pe dinamism. Meniul se schimbă din trei în trei luni, deseori se organizează degustări de vinuri, nu lipsesc serile tematice în perioada anumitor evenimente, precum Oktoberfest sau Valentine’s Day. Chiar în această miercuri are loc o degustare de vin Ştirbey şi ciocolată.
Înainte de Valentine’s, într-una din seri, a avut loc şi un concurs de pian, gândit şi pentru a-i ajuta pe câţiva elevi de la Liceul de Artă să se promoveze şi să îşi etaleze talentul. Juriul a fost format chiar din clienţii restaurantului, însă toţi participanţii au fost premiaţi cu  câte o cină romantică de Ziua Îndrăgostiţilor. „A fost un băiat care ne-a emoţionat foarte mult, a venit şi ne-a întrebat dacă este posibil să îşi trimită părinţii la cina câştigată“, ni se spune de sub o pereche de ochi împăienjeniţi de lacrimi.
Cei de la Epoca ne mărturisesc că le face plăcere să vadă cum le calcă pragul oameni cu o anumită strălucire: „Uneori vin perechi, oameni de 40-50 de ani, se aşază la masă şi îşi iau un pahar de vin. Sunt aşa frumoşi, e o desfătare să îi priveşti“.
Şi probabil că şi pentru aceşti oameni frumoşi este o desfătare să îşi soarbă vinul în New York-ul anilor ‘30, adăpostit cu atâta grijă şi eleganţă de Epoca Steak House.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS