6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024

Podul din containere

Un pod de 160 de metri lungime, realizat integral din containere scoase din uz, va fi construit în Israel. Se va numi ECOntainer și a fost proiectat de arhitectul israelian Yoav Messer. Podul va permite legarea rețelei rutiere din orașul Tel Aviv de colina Hiriya, aflată în centrul Parcului Național „Ariel Sharon“. Podul va fi accesibil pietonilor, bicicliștilor, dar și microbuzelor de transport persoane și a fost creat pentru a fi el însuși o atracție turistică. Vizitatorii pot ieși de pe pod într-un fel de „balcoane“ din care pot admira o priveliște spectaculoasă, spre partea din sudul orașului.
Podul va fi acoperit cu panouri fotovoltaice, care vor avea un rol dublu. Pe lângă faptul că vor genera energie și vor face ca ECOntainerul să aibă suficient curent electric pentru consumul propriu, vor avea rolul și de a crea umbră pentru a evita supraîncălzirea podului-container.
Israelienii care au studiat și au proiectat acest pod au fost foarte atenți la alegerea materialelor folosite, cu scopul de a limita efectele nocive asupra mediului înconjurător.
S-a calculat că, anual, aproximativ 800.000 de containere în care se transportă marfă pe vapoare sunt abandonate de serviciile maritime. Folosirea acestor materiale de construcție va permite reducerea costurilor, dar și reducerea timpului de execuție.
Înainte să se transforme într-un spațiu verde, parcul găzduia groapa de gunoi a orașului, care, înainte să fie închisă, în anul 1998, conținea aproximativ 25 de milioane de tone de gunoi. Treptat, colina Hiriya, înaltă de 60 de metri, s-a transformat într-o structură care poate fi dată drept exemplu pentru protejarea mediului înconjurător. Aici a fost construită mai întâi o stație de reciclare a gunoiului, unde elevii și studenții sunt aduși în vizită pentru a învăța diferite lucruri. Podul  nu reprezintă așadar decât ultima construcție ecologică dintr-o serie lungă începută în Parcul „Ariel Sharon“ în urmă cu 15 ani și care, probabil, va continua.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS