12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCodul de procedură civilă intră în vigoare astăzi

Codul de procedură civilă intră în vigoare astăzi

Cele mai importante aspecte care intră astăzi în vigoare se referă la arbitrajul în contractele comerciale şi obligativitatea eliminării clauzelor abuzive din contractele cu comercianţii, implicit cu băncile.

Prin Ordonanţa nr. 4/30.01.2013, Guvernul României a stabilit că, începând din 15 februarie, vor intra în vigoare câteva reglementări ale noului Cod de procedură civilă, restul urmând să-şi producă efectele începând cu luna iulie, respectiv luna august a acestui an. Principalele modificări care intră acum în vigoare se referă la arbitraj şi la eliminarea clauzelor abuzive în contractele cu consumatorii.
În ceea ce priveşte noile prevederi privind arbitrajul, am stat de vorbă cu avocatul Oana Ghiţă, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Drept din Craiova. „Potrivit noului Cod de procedură civilă, în cazul în care hotărârea arbitrală se referă la un litigiu legat de transferul dreptului de proprietate şi/sau de constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, hotărârea arbitrală se va prezenta instanţei judecătoreşti ori notarului public pentru a obţine o hotărâre judecătorească sau, după caz, un act autentic notarial. După verificarea de către instanţa judecătorească ori de către notarul public a respectării condiţiilor şi după îndeplinirea procedurilor impuse de lege şi achitarea de către părţi a impozitului privind transferul dreptului de proprietate, se va proceda la înregistrarea în cartea funciară şi se va realiza transferul de proprietate şi/sau constituirea altui drept real asupra bunului imobil în cauză“, a precizat avocatul Oana Ghiţă. Ea a arătat că celelalte prevederi privind arbitrajul au rămas în vigoare, la fel ca şi până acum.
Curtea de Arbitraj Dolj activează în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj. Activitatea instituţiei a fost relansată anul trecut, în vederea sprijinirii mediului de afaceri, ale căror litigii pot fi rezolvate mai rapid şi cu costuri mai reduse, pe calea arbitrajului.

Adio, clauze abuzive din contractele cu băncile!

Referitor la clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori s-a stabilit că orice contract încheiat între profesionişti şi consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fără echivoc, pentru înţelegerea cărora nu sunt necesare cunoştinţe de specialitate. În caz de dubiu asupra interpretării unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate în favoarea consumatorului. Noul Cod de procedură civilă este tranşant: se interzice profesioniştilor stipularea de clauze abuzive în contractele încheiate cu consumatorii. „Aceste prevederi se aplică în procesele începute în perioada 15 februarie 2013 – 30 iunie 2013. Hotărârea instanţei este supusă numai apelului“, a precizat avocat Oana Ghiţă. Ea a mai arătat că modificările referitoare la mediere urmează să fie aplicate începând cu 1 august anul acesta şi privesc, în principal, obligativitatea participării părţilor la cel puţin o şedinţă de mediere, anterior promovării unui litigiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS