12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarian Lupu: Republica Moldova nu mai are majoritate parlamentară

Marian Lupu: Republica Moldova nu mai are majoritate parlamentară

Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a declarat astăzi că Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) a fost practic desfiinţată, după anunţul făcut de premierul Vlad Filat că denunţă acordul de constituire a acesteia, informează Agerpres.ro. „Noi astăzi în parlament, nici de jure, nici de facto nu avem majoritate parlamentară”, a declarat Marian Lupu într-o conferinţă de presă. El a adăugat că va solicita amânarea cu aproximativ o săptămână a începerii sesiunii parlamentare, ce era preconizată pentru mâine, ca între timp să se decidă cine va face parte din viitoarea majoritate parlamentară.

Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a anunţat astăzi că formaţiunea sa părăseşte acordul de constituire a AIE şi a solicitat celorlalte două partide componente – PDM şi Partidul Liberal (PL) – să înceapă negocieri pentru formarea unei noi alianţe de guvernare, din care să facă parte aceleaşi partide, dar acordul să nu încalce normele legale şi democratice. „Acordul politic de constituire a AIE trebuie revizuit, pentru că în forma actuală a devenit o frână în exercitarea actului de guvernare şi duce la oligarhizarea ţării”, a declarat Filat.

Actuala Alianţă pentru Integrare Europeană, de centru dreapta, a fost constituită la 30 decembrie 2010, din Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Liberal (PL), fiind precedată de o coaliţie cu aceeaşi denumire formată în august 2009. În ultimii doi ani, aceasta a trecut prin mai multe crize, în special în toamna anului 2011 când, în contextul unor atacuri asupra acţionarilor unor bănci, PLDM a votat împreună cu opoziţia comunistă demiterea directorului Servicului de Informaţii şi Securitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS