20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlexander Bălănescu promite o seară specială

Alexander Bălănescu promite o seară specială

Violonistul Alexander Bălănescu, fondatorul „Bălănescu Quartet“, ce va susţine astăzi un recital extraordinar pe scena Filarmonicii „Oltenia“, promite o seară de muzică mai altfel, în stilul său specific.

Poposit ieri la Craiova pentru prima dată, Alexander Bălănescu s-a arătat încântat de deschiderea instituţiei care îi va găzdui spectacolul, dar şi de conducerea acesteia, care l-a „curtat“ pentru a veni să cânte în Craiova. „Am fost fermecat şi cucerit de ideile domnului Drăgulescu (managerul filarmoncii – n.r.) şi abia aştept să lucrăm împreună. Ce m-a emoţionat este faptul că ideile lui se leagă foarte mult de ceea ce am încercat eu să fac, cum să prezentăm muzica nouă şi educaţia copiilor, publicul din viitor. Se potrivesc ideile, asta mă bucură foarte mult“, a declarat muzicianul.
Stabilit în Marea Britanie şi desfăşurându-şi cea mai mare parte a activităţii în Londra, acesta a povestit că, în 1969, a plecat din România împreună cu familia sa. „După 20 de ani, am avut dreptul să mă întorc în ţară, dar cumva am încercat să fiu din ce în ce mai legat de cultura română şi este important să lucrez din ce în ce mai mult în România“.

Colaborări multiple

Colaborarea violonistului cu Filarmonica „Oltenia“ nu se va opri la acest recital. În luna mai, instituţia va prezenta un concert vocal-simfonic pregătit şi compus de Bălănescu, iar în toamnă, muzicianul intenţionează să scrie o piesă care să implice muzicienii din orchestră ca solişti. „Vreau să scriu un concert neconvenţional. Mi s-a spus că din partea muzicienilor este o dorinţă de a explora noi aventuri. De abia aştept să îi întâlnesc“. Acesta a glumit, spunând că acest concert este un fel de scuză pentru a-i cunoaşte pe componenţii orchestrei filarmonicii. Bălănescu speră să prezinte publicului craiovean, împreună cu cvartetul său, spectacolul „Maria T.“, dedicat Mariei Tănase . Dacă este posibil, acest lucru s-ar putea întâmpla chiar în cadrul ediţiei de anul acesta a Festivalului „Maria Tănase“. „Mi s-a părut foarte important să prezint acest spectacol în România, la Bucureşti, şi ne gândim să îl prezentăm şi la Craiova“, a mărturisit muzicianul.
În ceea ce priveşte concertul din această seară, Bălănescu a promis ceva special. „Am să încerc să cânt nişte compoziţii ale mele şi Bach, într-un fel specific al meu. Cred că am o interpretare mai ieşită din comun. Încerc să scot în evidenţă improvizarea. Cântând solo, e foarte interesant. E un lux pentru că nu poţi să repeţi cu colegii, dar nu poţi să te ascunzi de nimic. Eşti gol pe scenă şi poţi să simţi cum creezi legătura cu publicul“, a conchis acesta.

 Filarmonica merge la şcoală

Despre evenimentele următoare pe care instituţia intenţionează să le pună în aplicare cu ajutorul lui Bălănescu, managerul filarmonicii, Vlad Drăgulescu, a anunţat că, de săptămâna viitoare, un nou proiect ce priveşte tinerii va fi pus pe picioare. Este vorba despre „Filarmonica merge la şcoală“, iar organizatorii îşi doresc ca, până la sfârşitul anului şcolar, să ajungă în toate şcolile la orele de educaţie muzicală. Scopul acestui proiect este de a-i familiariza pe copii cu filarmonica şi muzicienii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS