21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLondra şi Valencia - ţintele Aeroportului din Craiova

Londra şi Valencia – ţintele Aeroportului din Craiova

Autorităţile din Dolj măresc ritmul şi scot simultan la licitaţie două rute aeriene de pe Aeroportul din Craiova, şi nu una, aşa cum anunţaseră iniţial
Peste câteva zile, Consiliul Judeţean Dolj va publica anunţul de participare la licitaţia pentru desemnarea operatorilor aerieni care să ofere curse spre Europa de pe Aeroportul din Craiova. Dacă la început au anunţat că va fi scoasă la licitaţie o singură rută, şi anume aceea către Londra (Luton), ieri, oficialii consiliului au spus că s-a stabilit şi cea de-a doua rută, care va fi licitată în acelaşi timp. Este vorba despre oraşul Valencia din Spania, care a câştigat bătălia cu mai titratele Madrid şi Barcelona. „Este liber la licitaţii. Departamentul Românilor de Pretutindeni şi site-ul Ministerului de Externe arată că în regiunea Castellon şi în Valencia sunt cei mai mulţi români. Deci, cea de-a doua rută va fi Valencia şi va fi scoasă la licitaţie în acelaşi timp cu cea pentru Londra. Săptămâna aceasta sau următoarea va fi publicat anunţul de participare“, a spus preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. Comisia de analiză a dosarelor a fost completată şi cu un reprezentant al Ministerului Transporturilor, astfel încât lucrurile sunt deja pregătite pentru întreaga procedură de desemnare a companiei sau companiilor aeriene câştigătoare. Potrivit lui Prioteasa, Aeroportul din Craiova ar putea reprezenta o alegere profitabilă şi pentru cei care locuiesc în jurul Bucureştiului. Traseul mai scurt ar putea duce la un preţ mai mic al biletului de avion, care să compenseze şi costurile deplasării de la Bucureşti la domiciliu.

Primarii, atenţionaţi cum cheltuie banii publici

Dacă la aeroport, situaţia este aproape rezolvată, nu la fel se poate spune despre primarii din Dolj. Cu un buget alocat judeţului sensibil egal cu cel din 2012, dar sărac pentru investiţii, primarii trebuie să-şi drămuiască banii pe care îi vor primi.  
„Așteptăm și noi să vedem cifrele finale care revin județului Dolj. Din datele pe care noi le avem până acum, bugetul pe 2013 este sensibil egal cu cel pe care l-am avut la dispoziție în anul 2012. Șansa și speranța noastră stau în continuare în fondurile europene. De aceea, ne pregătim să abordăm cu toată forța exercițiul financiar 2014 – 2020, pentru că de la Uniunea Europeană ne-au venit zeci și sute de milioane de euro pe proiecte cu finanțare nerambursabilă și mai puțin de la bugetul de stat.
În tradiția Consiliului Județean Dolj au intrat întâlnirile noastre cu primarii de localități și, începând de miercuri, vom chema prima grupă de primari. Vom invita la aceste întâlniri și consilieri județeni, dar și reprezentanții instituțiilor cu care primarii intră în contact, adică de la Inspectoratul Școlar Județean, de la Direcția Generală a Finanțelor Publice în așa fel încât acolo unde vor fi ridicate probleme punctuale să se poată decide și să se ia o măsură pe loc.
În acord cu solicitările FMI, de reducere a arieratelor, există o propunere din partea Guvernului României ca orice primărie sau orice instituție de subordonare locală, care are arierate, să și le reducă până la 31 martie cu cel puțin 85 la sută.
Guvernul Ponta (…) a emis o ordonanță de urgență prin care stipulează că, până pe 29 martie, pot depune cereri toate unitățile administrativ-teritoriale către Ministerul Finanțelor Publice la contractarea de împrumuturi care să fie cu o rată a dobânzii la nivelul ratei dobânzii de politică monetară practicate de Banca Națională a României și care să fie returnate într-o perioadă de cinci ani“, a spus Prioteasa. Primarii vor fi îndrumaţi să aloce banii spre investițiile pe care le au începute, să-și achite arieratele și să facă investiții noi, numai dacă au sursele de finanțare asigurate. „Trebuie ajutați și primarii care au proiecte cu finanțare europeană. Unii dintre aceștia au proiecte destul de mari. Sunt 18 localități în Dolj care au proiecte pe Măsura 322 – «Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale», cu câte 2,8 – 3 milioane de euro, care trebuie ajutați. Cofinanțarea pentru aceștia, dar, mai ales, plata ultimelor facturi sunt împovărătoare pentru bugetele acestor comune, de aceea va trebui să le dăm și noi o mână de ajutor.
Poate se vine cu soluții ca și băncile românești să găsească posibilități pentru a ajuta aceste comunități pentru că de foarte multe ori cofinanțarea de 2 la sută a unui astfel de proiect înseamnă bugetul unei localități pe câțiva ani“, a mai spus Prioteasa.

Bienală de Arhitectură la Craiova

Pe lângă licitaţii şi bugete, oltenii vor fi şi gazdele unui eveniment de factură culturală. Pe 12 februarie, va avea loc, la Muzeul Olteniei, Bienala de Arhitectură, la care vor participa toţi arhitecţii din Oltenia şi invitaţi de seamă din domeniu. Vor fi expuse cele mai premiate proiecte din ţară în 2012 şi creaţii de patrimoniu. O comisie de specialişti va analiza cele 12 proiecte depuse în cadrul concursului de idei pentru realizarea parcului acvatic de lângă Comisariatul Militar Zonal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS