16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateS200 nu va mai fi parc IT

S200 nu va mai fi parc IT

În doar zece luni, blocul S200 ar trebui să fie gata. În prezent, se lucrează la acoperiş. Surpriză însă, clădirea nu va mai fi parc IT, spun reprezentanţii Universităţii din Craiova.

Schimbarea destinaţiei construcţiei este impusă de criza economică, care a lovit şi firmele de IT. „Când a început planul de investiţii pentru această clădire, domeniul IT era în plină ascensiune. Între timp, lucrurile s-au schimbat. A venit criza, care a afectat puternic şi aceste firme, ceea ce este vizibil. Nu s-a încheiat nici un contract cu o astfel de firmă, prin urmare S 200 nu mai poate fi parc IT «in stricto senso». Trebuie să-i dăm o utilitate care să aducă bani la bugetul universităţii. Prin urmare, negocierile de închiriere se pot face inclusiv cu instituţii publice care îşi caută un nou sediu“, a precizat Bogdan Ghiţă, directorul Direcţiei Administrative a Universităţii din Craiova.

Şi-a schimbat destinaţia de trei ori

Clădirea nu este la prima modificare a destinaţiei. Istoricul său este destul de bogat în acest sens. Construcţia a început în 1986 ca bloc de locuinţe, dar după revoluţie lucrările au fost abandonate. Din 1994 s-a dorit să fie hotel, dar nici această idee nu a fost dusă la bun sfârşit. Zece ani mai târziu, în 2004, a intrat în posesia Universităţii din Craiova, care este condiţionată să o dea în folosinţă în funcţie de evoluţia pieţei economice şi nu după planul de investiţii pornit în 2006.

Planuri pentru primele două etaje

Spaţiul pentru închiriere este foarte gereros. Sunt zece etaje şi 25.000 de metri pătraţi. În prezent, s-a ajuns cu lucrările la acoperiş. Pe primul nivel va fi pusă o cupolă, în jurul căreia se va face şi o primă terasă. Alte două terase sunt proiectate pentru ultimul etaj. „S-au investit aproape zece milioane de euro, bani proveniţi în bună parte de la Ministerul Educaţiei, completările fiind făcute şi din veniturile universităţii. Pentru finalizare ar mai fi nevoie de încă nouă milioane de euro. În stadiul actual, ar putea fi date în folosinţă primele două etaje. Totul depinde însă de încheierea unui precontract cu firme sau instituţii, care ar putea ajuta la finalizarea finisajelor pentru acest nivel“, a precizat directorul Direcţiei Administrative a Universităţii.
Potrivit termenului de finalizare a lucrărilor, blocul S 200 ar trebui dat în folosinţă în noiembrie 2013. Odată ce va fi gata, ultimele două etaje ale blocului vor fi ocupate de personalul administrativ al centrului universitar craiovean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS