9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Blocul ciuntit

Desfiinţând vila de lângă bloc, angajaţii municipalităţii au demolat şi balconul originar de la etajul 1, astfel că apartamentul lui Pîrlea are acum ieşire direct în… gol

RAADPFL Craiova a finalizat demolarea construcţiei ilegale ridicate cu un deceniu în urmă de Alexandru Pîrlea, în dreptul celor două apartamente suprapuse pe care acesta le deţine în blocul S2 din Craioviţa Nouă. Reamintim că Pîrlea îşi extinsese cele două locuinţe – apartamentele 3 (situat la parter) şi 7 (la etajul întâi) – pe exteriorul blocului, construind un soi de vilă, dotată inclusiv cu o enormă terasă la etaj, sprijinită pe coloanele din beton ale unei prispe în stil gorjenesc, amenajate în dreptul parterului.

„Normal ar fi să refacă faţada exact aşa cum era“

În baza dispoziţiei de demolare emise de primarul Lia Olguţa Vasilescu, această monstruozitate arhitectonică a fost demolată miercuri. Muncitorii de la RAADPFL au scos vreo şase camioane de moloz din dărâmăturile construcţiei ilegale.
Acum, faţada blocului S2 arată straniu. Barul semirotund din apartamentul de la etajul întâi, dar şi decoraţiunile din rigips din sufragerie pot fi văzute de trecători, din stradă, pentru că proprietarul a spart o bună parte a peretelui de beton dinspre exterior. Pîrlea va avea nevoie de ceva bani ca să-şi pună termopane în golurile lăsate în peretele blocului. De fapt, ar trebui să-şi astupe golul din uşa de la parter, altfel riscă cel puţin o amendă din partea Inspecţiei în Construcţii.
„Normal ar fi să refacă faţada exact aşa cum era, adică fără uşă de intrare din exterior“, a explicat Radu Preda, directorul RAADPFL Craiova.
Dar alta-i cea mai mare problemă a lui Pîrlea: muncitorii de la RAADPFL i-au demolat inclusiv balconul de la sufragerie. Directorul RAADPFL explică faptul că vinovat pentru asta e tot proprietarul, prin modul inedit în care şi-a construit extinderea de lângă bloc.
„N-am avut ce balcon să-i lăsăm, pentru că, în avântul său creator, omul şi-a tăiat pur şi simplu placa fostului balcon, apoi s-a apucat să-şi ridice construcţia ilegală de lângă bloc. Nu puteam să decupăm placa de beton pe forma balcoanelor de deasupra, pentru că aceasta nu avea pe ce să se ţină, din moment ce fuseseră desfiinţaţi stâlpii de susţinere turnaţi ilegal, iar legătura cu blocul nu exista“, a explicat Radu Preda.

„Cetăţenii corecţi pot să stea liniştiţi“

Primăriţa Craiovei avertizează că vor urma şi alte demolări. Acestea nu îi vor viza, însă, pe proprietarii care şi-au făcut balcoane la parter cu acte în regulă şi plătesc impozit pentru aceste extinderi ale apartamentelor, ci doar pe cei care „au sărit calul“.
„O să continuăm demolările, dar nu neapărat ale balcoanelor, pentru că, din câte am stabilit, majoritatea sunt în legalitate. Exista o hotărâre de consiliu local, de acum câţiva ani, prin care li se dădea posibilitatea celor de la parter să-şi închidă balcoanele, extinzându-se pe domeniul public, pe aliniamentul celor de deasupra. Cetăţenii corecţi pot să stea liniştiţi. Dacă balcoanele lor au toate autorizaţiile necesare, iar proprietarii şi-au declarat aceste construcţii la Direcţia de Taxe şi Impozite şi plătesc impozite pentru ele, n-o să li se întâmple nimic. Nu e interesul primăriei să demoleze, ci să colecteze bani pentru suprafaţa folosită de locatari. Însă, dacă există cazuri precum cel din Craioviţa Nouă, unde nu s-a respectat acest aliniament, acele balcoane ilegale se vor demola“, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS