21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Frumoasa adormită

O adolescentă din Marea Britanie, considerată de colegii săi de clasă drept o tipă leneşă pentru că are momente când adoarme la cursuri, suferă de o boală rară din cauza căreia perioadele sale de odihnă pot dura şi câteva săptămâni la rând. Un articol publicat de Yahoo!News spune povestea lui Shannon Magee, o fată de 17 ani, care este unul dintre puţinii pacienţi din lume cu sindromul Kleine-Levin, considerat una dintre cele mai bizare boli cu care se confruntă lumea medicală. Acest sindrom, supranumit şi „sindromul frumoasei din pădurea adormită“, este o tulburare neurologică neobişnuită, caracterizată prin perioade recurente de somn excesiv – hipersomnolenţă. În plus, din cauza acestei tulburări, în perioadele de trezie, întregul comportament al pacientului se modifică radical, persoana afectată fiind de multe ori „aeriană“ sau exagerat de copilăroasă.
Din cauza bolii de care suferă, Shannon Magee a picat mai multe examene la şcoală, a adormit în timpul unei întâlniri cu un băiat, a „sărit“ peste mai multe aniversări ale propriei zile de naştere şi chiar s-a întâmplat să rateze o întreagă perioadă de sărbători de iarnă. În afară de faptul că este o „frumoasă adormită“ în carne şi oase, adolescenta are momente când se comportă cel puţin bizar, acestea fiind, de altfel, şi semnalele de alarmă că va urma o criză. În orele dinainte de declanşarea crizei, Shannon începe să cânte foarte tare, dintr-o dată şi în mod inexplicabil, şi are momente de agresivitate pe care nu le poate controla şi de care nu îşi aduce aminte în momentul în care îşi revine. „Pot să adorm oricând şi oriunde. Odată, m-am aşezat pur şi simplu pe o masă dintr-un bar şi am dormit. Uneori, mă deprim la gândul că sufăr de această afecţiune despre care doctorii nu ştiu foarte multe şi pentru care nu există tratament, dar alteori văd partea plină a paharului şi mă amuz de propriul meu comportament“, a povestit adolescenta.
Prima criză a tulburării s-a manifestat când fata avea doar 11 ani, iar de atunci ea a fost supusă unei serii lungi de teste şi chiar a fost internată într-o clinică de psihiatrie, însă a fost externată în momentul în care i s-a pus diagnosticul de sindrom Kleine-Levin, o afecţiune de care, potrivit statisticilor, suferă doar 45 de persoane din Marea Britanie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS