21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChirurgia modernă, la dispoziţia copiilor din Oltenia

Chirurgia modernă, la dispoziţia copiilor din Oltenia

http:http://www.youtube.com/watch?v=SBFTBv0VHag
http:http://www.youtube.com/watch?v=7FYfiOexTSU

De când Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova a achiziţionat propria linie de laparoscopie, copiii au avut mai puţin de suferit de pe urma operaţiilor

Din primăvara lui 2012, laparoscopia a ajuns şi la Secţia de chirurgie şi ortopedie pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. Aceasta a fost dotată cu un echipament de chirurgie laparoscopică, în urma unei campanii de strângere de fonduri derulate de Fundaţia Gazeta de Sud, în parteneriat cu „Asociaţia Medici pentru Copii“, ACCES Oltenia şi TVS Craiova, iar medicii de aici au trecut de la chirurgia clasică la cea laparoscopică. Un pas pe care cadrele medicale l-au făcut cu mare bucurie, pentru că nimic nu este mai important decât zâmbetul unui copil care are foarte puţin de suferit de pe urma unei operaţii. „Aparatul a fost achiziţionat în primăvară, dar am început să lucrăm cu el de prin septembrie, pentru că blocul operator a fost în renovare. S-a început în forţă, iar până la sfârşitul anului s-au făcut aici în jur de 50 de intervenţii laparoscopice. Am debutat cu apendicite, dar am operat laparoscopic şi peritonite, chiar şi un megacolon congenital, aşa-numita «boală Hirschprung»“, a precizat dr. Alin Stoica, medic în cadrul Secţiei de chirurgie şi ortopedie pediatrică.
Laparoscopia presupune introducerea în abdomenul pacientului a instrumentarului cu care se efectuează intervenţia, prin trei incizii foarte mici. Pentru vizualizarea intervenţiei se foloseşte un sistem optic de înaltă performanţă, ce constă într-o cameră video introdusă în abdomen, care transmite imaginea unui monitor, mărind-o în acelaşi timp de 16 ori. În comparaţie cu chirurgia clasică, intervenţia laparoscopică are foarte multe avantaje: hemoragie intraoperatorie foarte redusă, risc de infecţii foarte mic, mai puţină durere după operaţie şi recuperarea rapidă a pacientului, reluarea rapidă a alimentaţiei, reluarea rapidă a activităţilor sociale, lipsa cicatricelor. „Cel mai apreciat avantaj de către pacient este aspectul estetic, faptul că nu mai rămâne cu cicatrice. Adulţii se mai obişnuiesc cu ideea, dar la copii e mai greu, o cicatrice urâtă ar putea avea şi implicaţii psihice pentru unii dintre ei“, susţine dr. Alin Stoica. „În plus, numai felul în care arată o sală de operaţie bine dotată pentru chirurgia laparoscopică ar conferi oricui o stare de siguranţă“, a adaugat dr. Stoica.

Laparoscopia se face şi în scop diagnostic

Avantajul laparoscopiei este că ea se poate face şi în scop diagnostic. „Dacă din Urgenţă vine un caz cu traumatism abdominal şi are nevoie de tot felul de investigaţii, poţi folosi laparoscopul. Înainte se practicau intervenţii pe abdomen doar ca să vezi dacă existau ceva leziuni posttraumatice şi erau cazuri când nu găseai nimic. Acum, prin incizii mici, îi poţi inspecta toată cavitatea abdominală, şi vezi foarte bine dacă este lezat vreun organ, dacă există vreo sângerare. Câteodată, leziunile posttraumatice pot fi rezolvate laparoscopic sau poţi imediat să converteşti intervenţia laparoscopică într-una clasică“, a explicat dr. Andrei Zavate, medic în cadrul Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.
Înainte, la copii existau doar câteva afecţiuni care se pretau la o intervenţie laparoscopică, dar acum afecţiunile care pot fi rezolvate cu laparoscopul depăşesc numărul de 40. „Noi nu am avut deocamdată cazuri pentru a acoperi toată paleta de intervenţii, dar dacă se va ivi vreunul vom încerca să-l rezolvăm minim invaziv. În spitalele din Occident există specialişti care fac numai chirurgie laparoscopică, bineînţeles că lucrează în clinici în care se efectuează şi chirurgie clasică. Ar fi bine ca şi la noi să se ajungă la acelaşi nivel de supraspecializare. În România, chirurgia laparoscopică la copil mai are însă multe progrese de făcut“, a mai spus dr. Andrei Zavate.
O categorie aparte a chirurgiei laparoscopice la copii este chirurgia neonatală şi a sugarului, care se referă la malformaţii congenitale ce pot fi rezolvate laparoscopic, cum ar fi atrezia de esofag, malformaţii ale duodenului, diafragmului etc. Se lucrează însă cu un instrumentar special pentru nou-născuţi, de 3 mm, cel mai subţire posibil. „Cu sprijinul Top Gel, acest instrumentar există în dotarea clinicii la momentul actual şi este utilizat“, susţine dr. Stoica.

Colaborare cu Spitalul Universitar din Bruxelles

În octombrie 2012, a fost organizat în Craiova şi primul workshop de chirurgie laparoscopică pediatrică din România, sub conducerea reputatului profesor dr. Henri Steyaert din Belgia, un expert la nivel mondial în domeniu, iar cu această ocazie au fost efectuate şi alte intervenţii chirurgicale în Clinica de Chirurgie Pediatrică a SJU. „Acest eveniment va fi repetat anual, creându-se astfel premisele ca la Craiova să apară un centru de training pentru chirurgia minim invazivă a copilului. Totodată, echipa Clinicii de Chirurgie Pediatrică efectuează o selecţie a unor cazuri deosebite pentru a putea fi operate împreună cu profesorul Steyaert. Pe parcursul anului va fi demarat un program de colaborare cu Spitalul Universitar de Copii «Reine Fabiola» din Bruxelles, acolo unde dr. Henri Steyaert este şeful Departamentului de Chirurgie Pediatrică. În cadrul acestui program, medicii şi asistenţii medicali îşi vor îmbunătăţi cunoştinţele în cadrul clinicii din Belgia“, a dezvăluit dr. Alin Stoica.
Echipa Clinicii de Chirurgie Pediatrică are însă şi alte planuri de viitor: doreşte dezvoltarea investigaţiilor endoscopice ale copilului (gastroscopia, colonoscopia, cistoscopia), pentru că turnul video achiziţionat pentru chirurgia minim invazivă suportă ataşarea instrumentelor specifice pentru astfel de proceduri medicale. „Practic, acest lanţ video foarte versatil corespunde unui concept de all in one“, explică dr. Ovidiu Ciobanu, şeful Secţiei de chirurgie şi ortopedie pediatrică din cadrul SJU Craiova. „Pentru a atinge un standard ridicat în blocul operator al clinicii mai trebuie achiziţionate o lampă pentru operaţii şi un aparat Roentgen Tv pentru ortopedia şi traumatologia copilului. Cu acest aparat, dacă un copil vine în Urgenţă cu diverse tipuri de fracturi, poţi să eviţi foarte multe intervenţii chirurgicale deschise pe os. Aceste tehnologii ar schimba foarte mult faţa chirurgiei şi mai ales la copii, pe care trebuie să-i atingi cât mai puţin“, a mai spus dr. Ovidiu Ciobanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS