10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii au cel mai mic venit pe ţară

Oltenii au cel mai mic venit pe ţară

Venitul pe o gospodărie din regiune este de 2.201 lei pe lună (media pe ţară este de 2.396 de lei), iar salariul raportat la fiecare persoană care trăieşte în Oltenia este de doar 347 de lei, pe când media naţională este de 421 de lei de persoană.
Veniturile totale ale populaţiei din Regiunea de Dezvoltare Sud – Vest Oltenia erau în trimestrul al doilea al anului trecut de 2.201 lei pe gospodărie, faţă de 2.396 de lei la nivel naţional, potrivit datelor de la Direcţia Regională de Statistică Dolj. În Oltenia, venitul individual era, în perioada analizată, de 756 de lei pe persoană, cu mult mai mic decât la nivel naţional, unde venitul de persoană este de 832 de lei. „În ceea ce priveşte diferenţierea veniturilor pe regiuni, se poate remarca faptul că Regiunea de Dezvoltare Sud – Vest Oltenia ocupa ultimul loc în context naţional, nivelul cel mai mare al veniturilor nominale fiind înregistrat în Regiunea Bucureşti – Ilfov, de 3.053 de lei lunar pe o gospodărie“, a precizat directoarea Direcţiei Regionale de Statistică Dolj, Mariana Tănase. Principalele surse de venituri ale gospodăriilor luate în calcul au continuat să fie salariile, din sfera veniturilor băneşti, şi contravaloarea alimentelor din resurse proprii, din zona veniturilor în natură, au comunicat reprezentanţii Statisticii.

Salarii mici raportate pe persoană

Dacă raportăm salariile la numărul gospodăriilor şi la numărul de persoane care trăiesc în această regiune a ţării, gradul de sărăcie iese şi mai mult la iveală. Salariile brute în Oltenia au fost, în perioada analizată, de 1.011 lei lunar pe gospodărie, mult mai puţin decât la nivel naţional, unde veniturile din salarii au fost de 1.211 lei. Raportat pe fiecare persoană din Oltenia (indiferent dacă a avut sau nu venituri din salarii), salariul lunar care îi revenea fiecărui om din această regiune era de 347 de lei, în medie, pe când la nivel naţional salariul pe persoană a fost de 421 de lei de persoană, în medie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS