11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxele chioşcarilor, mărite de 20 de ori

Taxele chioşcarilor, mărite de 20 de ori

Dacă impozitele şi taxele pe proprietate nu s-au mărit faţă de anul trecut, în schimb, taxele pentru ocuparea domeniului public sau privat al
municipiului Craiova au crescut de la valorile foarte mici din vremea lui Solomon la valori foarte mari, pe vremea Olguţei Vasilescu.

Consiliul Local Craiova a aprobat ieri, în şedinţă extraordinară, o creştere substanţială a taxelor impuse celor care ocupă domeniul public sau privat al municipalităţii cu terenuri sau chioşcuri. Propunerea a venit din partea primarului Lia Olguţa Vasilescu, care şi-a susţinut punctul de vedere în faţa consilierilor.
„În materie de taxe şi impozite locale există o singură schimbare faţă de anul trecut: este vorba de taxa care se plăteşte pentru terenul de sub chioşcuri. Asta, pentru că ne-am făcut nişte calcule şi ne-am dat seama că situaţia nu este tocmai în regulă. În medie, un chioşcar plăteşte la primărie 150 de lei/an, iar o persoană care vinde în piaţă, la tarabă, pe ploaie, pe ninsoare sau pe o căldură de 60 de grade Celsius vara plăteşte 3.000 de lei. Mi s-a părut că trebuie să corectăm această nedreptate“, a spus primăriţa în plenul legislativului local.

Majorare pe furiş

De fapt, municipalitatea propunea două majorări de taxe – una pentru terase, iar alta pentru chioşcuri. Prima este denumită „taxa pentru ocuparea terenurilor aparţinând domeniului public şi privat cu terase sezoniere şi parcuri de distracţii, în care se desfăşoară activităţi comerciale“. În 2012, nivelul acestei taxe fusese de 9 lei/mp/lună în zona 0, 8 lei/mp/lună în zona 1, respectiv 7 lei/mp/lună în zonele 2-3. Propunerea pentru 2013 era mult mai consistentă: 1 leu/mp/zi pentru zona 0 (adică 30 euro/mp/lună, deci o scumpire de circa 3,5 ori faţă de anul trecut), 0,75 lei/mp/zi în zona 1 (de aproape 3 ori mai scump decât în 2012), respectiv 0,50 lei/mp/zi în zonele 2-3 (dublu faţă de anul trecut.)
A doua creştere – şi cea mai spectaculoasă – era înregistrată la „taxa pentru ocuparea terenurilor aparţinând domeniului public şi privat cu construcţii provizorii în care se desfăşoară activităţi comerciale, de producţie sau prestări servicii“, reprezentând, de fapt, un soi de chirie pentru ocuparea terenului de sub chioşc. Deşi în raportul întocmit de Direcţia de Taxe şi Impozite din cadrul primăriei se menţionează că această taxă „se propune a fi la acelaşi nivel ca în anul 2012“, valorile propuse pe şest de municipalitate pentru a fi votate de consiliul local erau de peste… 20 de ori mai mari, printr-o simplă modificare a unităţii de măsură, din lei/mp/ună în lei/mp/zi!
Dacă în 2012 această taxă era de 4 lei/mp/lună în zona 0, de 3 lei/mp/lună în zona 1 sau de 2 lei/mp/lună în zonele 2 şi 3, pentru 2013 s-a majorat cu mai mult de… 2.000%, ajungând la 3 lei/mp/zi în zona 0 (de 22 de ori mai mult ca anul trecut), 2 lei/mp/zi în zona 1 (de 20 de ori mai scump ca în 2012) sau 1 leu/mp/zi în zonele 2-3 (de 15 ori mai scump ca anul trecut).

Mai ieftin la mall decât în chioşc

Consilierul local Dan Cherciu (PDL) a luat cuvântul în plenul consiliului, pentru a ridica tocmai această problemă, a creşterii taxelor pentru chioşcari. Recunoscând că taxele impuse acestora pe vremea lui Solomon erau derizorii, el a susţinut că, totuşi, creşterea bruscă a taxelor de circa 20 de ori le duce la valori mai mari decât chiria în spaţii de birouri premium sau chiar mai sus decât.. chiria la mall!
„Recunosc că tarifele vechi, respectiv cele practicate în 2012 – 4 lei/mp/lună, deci circa 1 euro/mp/lună în zona 0 – au valori scăzute. În condiţiile noilor tarife, ajungem însă să solicităm unui chioşcar o chirie în jur de 22 euro/mp/lună, doar pe teren, construcţia respectivă fiind proprietatea lui. Iar asta, în condiţiile în care, astăzi, în Craiova, spaţiile de birouri, cu toate utilităţile, se închiriază între 8-10 euro/mp/lună! Chiar şi în mall, tarifele de închiriere sunt inferioare sumei de 20 euro/mp/lună!“, a spus Cherciu.
Consilierul local a susţinut că, până la urmă, taxele mărite vor fi suportate din creşterea preţurilor în aceste chioşcuri. „Multe chioşcuri vor fi nevoite să plătească valori greu de suportat. Aşa că fie intră în faliment, fie măresc preţurile produselor pe care le comercializează, deci banii pe care trebuie să-i plătească în plus provin tot din buzunarele craiovenilor. Această chirie este în opinia mea exagerat de mare, de aceea vă solicit să reconsiderăm aceste valori“, a spus Cherciu, propunând să se mărească aceste tarife nu cu 2.000%, cum dorea primăria, ci doar cu 16,05%, adică indicele de inflaţie.

Rămâne cum vrea Olguţa

Primăriţa n-a fost, însă, de acord, combătându-l pe consilierul local PDL. Ea a vorbit mai ales de zona centrală a Craiovei, unde taxele de ocupare a domeniului public erau oricum foarte mici.
„În zona 0, deci zona centrală a municipiului, cine doreşte să aibă o terasă ori un chioşc trebuie să şi plătească pentru aceasta. Taxele nu mi se par mari, având în vedere că în Craioviţa Nouă un proprietar de chioşc percepea 3.000 de euro de la cel căruia i-l subînchiria. Eu chiar cred că prin aceste taxe pe care le-am propus ne menţinem în limite rezonabile, chiar prin comparaţie cu alte localităţi. Şi, în al doilea rând, trebuie să alimentăm din ceva bugetul local. Nu am crescut taxele şi impozitele pentru cetăţeni, aşa că trebuie să găsim resurse în altă parte“, a spus Lia Olguţa Vasilescu.
S-a trecut apoi la vot şi, cum era de aşteptat, a fost adoptată varianta propusă de primăriţă. Doar PDL şi PP-DD au votat împotriva acestor majorări, în timp ce reprezentanţii PSD, PNL şi UNPR au susţinut propunerea primăriei.
Aşadar, de azi, taxele impuse chioşcarilor şi proprietarilor de terase vor fi cu mult mai mari în 2013 faţă de 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS