27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria pune barieră pe DN 57 Orşova-Moldova Nouă

Primăria pune barieră pe DN 57 Orşova-Moldova Nouă

Situaţie inedită în Mehedinţi. Primăria Orşova a luat decizia ca, de luna viitoare, să fie pusă barieră la intrare în oraş, iar posesorii de maşini care vor trece pe DN 57 vor fi nevoiţi să scoată din buzunar câteva sute de lei. Decizia vine în urma unei hotărâri luate în 2011 de guvernul Boc, care a dat dispoziţie ca patru kilometri din drumul naţional să fie şterşi de pe harta rutieră aflată în responsabilitatea Companiei Naţionale de Administrare a Drumurilor Naționale (CNADN), iar toate cheltuielile de întreţinere să le suporte administraţia locală.
Problema este că nici primăria nu are banii necesari întreţinerii acestui drum, fiind vorba despre peste 1 miliard de lei vechi în fiecare lună, motiv pentru care a luat decizia de a pune taxă de luna viitoare, în speranţa că poate aşa autorităţile de la Bucureşti se vor sesiza sau, în caz contrar, se vor strânge nişte bani pentru întreţinerea drumului. Cei de la Primăria Orşova susţin că hotărârea guvernului din 2011 este cel puţin aberantă, atâta timp cât nu s-au gândit să aloce sumele necesare întreţinerii acestui drum. În Hotărârea de Guvern nr. 84/2011 este precizat clar faptul că se renunţă de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale la cei patru kilometri din DN 57 din lipsă de bani, fiind vorba despre o porţiune de drum cu dese alunecări de teren.  
„Acest lucru, cu punerea barierei, este urmarea faptului că, după o aberantă hotărâre de guvern dată în luna februarie 2011, s-a decis ca porţiunea de drum naţional, de la kilometrul 0 la kilometrul 4, să fie dată în administrarea Consiliului Local. CL nu a fost de acord cu această hotărâre şi nu a semnat protocolul de predare-primire a acestei porţiuni de drum, nu din rea-voinţă, ci pentru că această porţiune necesită cheltuieli cu întreţinerea, având în vedere că, cel puţin de la kilometrul 2 la kilometrul 4, sunt alunecări de teren frecvente. Vreau să se înţeleagă şi, mai ales, cei din guvern să înţeleagă, că acest drum, nu numai că este naţional, este un drum strategic, care face legătura dintre Orşova – Eşelniţa- Dubova – Sviniţa – Moldova Nouă şi nu înţeleg cum CNADN a insistat ca această porţiune de drum să o scoată din administrare doar ca dânşii să reducă cheltuielile cu întreţinerea. Cu toţii ştim că cetăţenii României care deţin maşini plătesc acea rovignetă, bani care se duc la CNADN, taxă percepută pentru întreţinerea acestor drumuri naţionale. Consiliul local de unde să aibă bani pentru reabilitare şi întreţinere? Am făcut demersurile necesare, am încheiat un proiect de hotărâre prin care le-am comunicat celor de la CNADN că refuzăm preluarea acestui drum, iar dânşii ne-au răspuns că nici ei nu pot să-l administreze din lipsă de fonduri. Dacă actualul guvern nu va face ceva să anuleze aberanta hotărâre de guvern din 2011, noi, Consiliul Local din Orşova, vom fi nevoiţi ca de luna viitoare să punem barieră pe această porţiune şi să percem o taxă pentru autoturismele care trec pe această importantă porţiune de drum, care va fi diferită în funcţie de capacitatea autovehiculelor. Nu avem altă soluţie de strângere a resurselor financiare pentru întreţinerea acestui drum“, a declarat Constantin Negulescu, viceprimarul municipiului Orşova.
În anul 2011, Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost cel care a propus spre aprobare proiectul prin care cei patru kilometri de drum să intre în responsabilitatea primăriei, iar guvernul Boc a dat imediat hotărârea, fără să ţină cont de faptul că Primăria Orşova nu dispune de bani pentru reabilitarea şi întreţinerea acestui drum.
Porţiunea din Drumul Naţional 57, care trebuie acum întreţinută de Primăria Orşova, este cea mai problematică zonă din judeţul Mehedinţi. Aici au loc dese alunecări de teren, când mai mulţi metri cubi de stâncă blochează circulaţia.
Părerile orşovenilor sunt împărţite. Unii spun că nu este normal ca primăria să perceapă o taxă de drum, iar alţii spun că, fiind vorba despre un drum naţional, nu primăria este responsabilă de întreţinere, iar cel care trebuie să rezolve problema este actualul ministru, Victor Ponta.
„Păi nu este bine să ne intereseze pe noi despre starea drumului şi să ne mai ia primăria o taxă ca să aibă bani pentru reabilitarea drumului. Eu locuiesc în Orşova de 60 de ani şi ştiu că acest drum este naţional, deci nu este treaba primăriei. Poate că vor să ne vadă zburând sau mergând cu barca pe Dunăre!“, a spus un orşovean.
„Eu cred că problema se poate rezolva foarte simplu: domnul Ponta ar trebui să se intereseze de soarta noastră şi să anuleze hotărârea dată de Boc, pentru că îmi aduc aminte cum să bătea cu pumnul în piept şi spunea pe la televizor că ce bine ne va fi după alegeri. Uite că nu este deloc aşa şi, după scumpiri, vor avea loc în continuare tăieri de salarii, iar acum noi ne pricopsim cu încă o taxă“, a mai spus un cetăţean din Orşova.
DN 57 este singura cale de acces pe Clisura Dunării, între Mehedinţi şi Caraş Severin, traversând două oraşe, Orşova şi Moldova Nouă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS