16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBritanicii cer ajutor Doljului în problema romilor

Britanicii cer ajutor Doljului în problema romilor

http:http://www.youtube.com/watch?v=xF_9j6XSfDw

Britanicii vor sfaturi de la doljeni în privinţa integrării romilor. Pe principiul „avem şi noi romii noştri, ce facem cu ei?“, o delegaţie condusă de ambasadorul Marii Britanii a discutat ieri, la Craiova, cu oficialii consiliului judeţean şi ai primăriei despre metodele pe care ai noştri le-au aplicat pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale romilor.

Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, a prins drag de România şi de Dolj, în special. După ce a recitat în limba română din Mihai Eminescu în ziua de naştere a poetului, 15 ianuarie, a doua zi a venit la Craiova, însoţit de o delegaţie formată din doi responsabili pentru problematica integrării sociale a romilor din cadrul Consiliului zonei metropolitane Rotherham din Marea Britanie. Cu cei aproximativ 250.000 de locuitori, Rotherham pare o zonă de nivelul Craiovei, evident doar la capitolul demografic. Vizita a avut ca punct de plecare experienţa ambasadorului în Craiova în vizitele sale anterioare şi existenţa a circa 3.000 de romi în Rotherham, proveniţi din centrul şi estul Europei. Puţini comparativ cu Bănia, dar mulţi cât să-i îngrijoreze pe britanici şi să dorească să-i integreze. Aşa că au apelat la cunoştinţele ambasadorului, care a rămas impresionat de grădiniţa din Podari pentru copiii romilor, proiect implementat de un ONG anul trecut. Semn pentru britanici că doljenii au soluţii în privinţa integrării sociale a romilor. Cu toate acestea, oficialii CJ Dolj sunt conştienţi că lucrurile sunt abia la început şi că problemele nu trebuie ascunse. „Am abordat o paletă mai largă de probleme, însă una a ieșit mai pregnant în evidență pentru că îi preocupă și pe ei. Mai precis, pe teritoriul Rotherham se află o populație de etnie romă de peste 3.000 de persoane, care provin din centrul și estul Europei. Există o preocupare specială pentru modul în care această populație să poată avea acces la educație, la sănătate, la serviciile sociale. Colegii din Marea Britanie au deja o experiență, așa cum, pe plan local, în județul Dolj, există o experiență de lucru cu această comunitate a unor organizații neguvernamentale și a unor primării.
Am discutat cu delegația din Marea Britanie despre ceea ce înseamnă populația romă în județul Dolj și în România. Sunt lucruri pe care nu le putem ascunde. Este nevoie de o implicare mai mare și a noastră, a autorităților publice, este nevoie de mai mulți bani care să se îndrepte către populația romă mai săracă.
Este nevoie de locuri de muncă. Poate o fabrică de făcut cărămizi, poate un atelier de împletit coșuri, poate să găsim soluții în care să atragem tinerii de populație romă spre școală. Este o problemă cu care se confruntă și Uniunea Europeană, pentru că acest subiect nu este doar al României, ci al tuturor țărilor europene în care se găsește populație de etnie romă. Credem că un program al UE pentru populația de etnie romă trebuie să se lanseze în anii următori“, le-a spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, ambasadorului Martin Harris şi lui Roger Stone, liderul reprezentanţilor Consiliului Zonei Metropolitane Rotherham.

Dolj? Romi…

Într-un acces de sinceritate, ambasadorul Marii Britanii a declarat că, atunci când a auzit despre problema romilor din Regat, i-a fugit gândul la judeţul Dolj. „Este un semn bun că sunt din nou la Craiova și în Dolj, o zonă în care am venit atât de des încât am și uitat a câta oară am venit în vizită. Aici, avem parteneri de încredere, o experiență lungă și o bună colaborare între Marea Britanie și județul Dolj. Mai precis între Yorkshire și județul Dolj. Am realizat în anii trecuți un proiect important în ceea ce privește întreprinderile și dezvoltarea economică. Județul Dolj este un exemplu foarte bun de colaborare între Marea Britanie și România.
În timpul ultimei mele vizite aici am fost foarte impresionat de proiectele din comuna Podari legate de persoanele de etnie romă prin care s-a încurajat participarea la activitatea desfășurată de grădinițele de acolo, nu numai a copiilor de etnie romă, ci a tuturor copiilor care provin din familiile sărace. Când acest subiect a fost ridicat în Marea Britanie, m-am gândit prima dată la județul Dolj, pentru că aici avem parteneri de încredere, precum şi exemple de bună practică. M-am gândit că putem colabora și pe acest subiect, așa cum am făcut-o și pe altele“, a declarat ambasadorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS