8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBazinul de înot al Craiovei, în paragină

Bazinul de înot al Craiovei, în paragină

Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova are cel mai mare bazin de înot acoperit din Oltenia. În ciuda dotărilor şi a poziţiei centrale,
din anul 2000 bazinul a fost închis şi a ajuns o ruină.

Clădirea, construită în 1978 în curtea colegiului pentru a asigura elevilor o oră de înot pe săptămână, care devenise obligatorie în programa şcolară, dar şi pentru antrenamentul sportivilor de performanţă, este folosită în prezent pe post de depozit pentru diverse corpuri de mobilă, care nu şi-au mai găsit utilitate în şcoală. Spaţiul este vandalizat. Geamurile construcţiei au fost sparte în majoritate, tocăria ruptă, iar obiectele sanitare au dispărut. Profesorii spun că imobilul a început să se degradeze imediat după închiderea Băilor Comunale, fiind legat de sistemul lor de încălzire a apei. Acesta ar fi şi motivul pentru care lecţiile de înot au devenit istorie. „După revoluţie, nu se mai făceau lecţii de înot cu elevii colegiului la orele de educaţie fizică, pentru că iarna era nevoie să se încălzească nu numai apa, ci şi încăperea, ceea ce ducea la costuri majore. Atunci s-a luat decizia să funcţioneze doar vara. Şi a mers aşa din 1990 până în 2000. Era foarte solicitat. În numai două luni, cât era deschis, aveam 400 de copii înscrişi la înot“, povesteşte profesorul de educaţie fizică şi sport Cristian Corneanu.

Un loc pentru competiţii

Cristian Corneanu este ultimul profesor de educaţie fizică şi sport care a mai antrenat copii în bazinul de la Colegiul Naţional „Carol I“. Dascălul spune cu regret că închiderea lui reprezintă o pierdere atât pentru copii, cât şi pentru oraş. „Cele mai bune afaceri în lume se fac acolo unde este apă, pentru că toate lumea are de câştigat. În cazul Craiovei, acest bazin era o mândrie, pentru că, pe lângă poziţia centrală, putea găzdui şi competiţii de înot atât la nivel naţional, cât şi internaţional, fără nici o exagerare. Un bazin olimpic are lungimea de 50 de metri, iar acesta este de 25 de metri lungime şi opt metri lăţime. Este semiolimpic. Nu există alt bazin acoperit de asemenea dimensiuni în toată Oltenia. Aici se puteau pregăti campioni europeni. Eu am găsit de-a lungul timpului câţiva copii superdotaţi la înot, dar nu am avut posibilitatea să-i pregătesc pentru competiţii. Fiind deschis numai vara, nu puteam avea continuitate în exerciţii, deci nu puteam face performanţă“, a adăugat cadrul didactic.

Se caută investitori

Profesorii unităţii de învăţământ mai speră însă ca într-o zi Bazinul Delfinul, aşa cum este inscripţionată clădirea, să-şi recapete înfăţişarea de altădată. Este nevoie însă de investiţii. „S-au făcut nişte calcule estimative şi ar fi nevoie de 700.000 de lei. O sumă destul de mare, dar care ar aduce beneficii elevilor, şcolii şi implicit craiovenilor. În prezent, nu ne putem permite această investiţie, pentru că vrem să reabilităm corpul central al şcolii. Facem însă apel la investitori. Am făcut şi un studiu tehnic şi există posibilitatea de a face o cale de acces separată spre bazin, pentru că o parte din zidul clădirii este în strada Gheorghe Bibescu“, a precizat Luminiţa Thorwachter, directorul Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova. Potrivit studiului întocmit la nivelul colegiului, construcţia care găzduieşte bazinul are o suprafaţă de 493 de metri pătraţi, din care 241 de mp reprezintă piscina de înot, iar restul este ocupat de compartimentele pentru vestiare, duşuri şi toalete pentru băieţi şi fete. Clădirea este prevăzută şi cu o saună, dar toate au nevoie de reabilitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS