10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIngeniozitatea oltenească, mai tare ca legea

Ingeniozitatea oltenească, mai tare ca legea

http:http://www.youtube.com/watch?v=frSywkW7Nz8

Ministerul Sănătăţii a impus, pentru toate spitalele din ţară, un program strict în ceea ce priveşte vizitele aparţinătorilor pacienţilor internaţi. Legiuitorul nu a luat însă în calcul situaţia aparte de la Craiova, unde actul normativ se dovedeşte uşor de fentat.

Din acest an, toate spitalele din ţară sunt obligate să respecte reglementările Ministerului Sănătăţii privind programul de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi, impuse prin Ordinul 1.284 – publicat în Monitorul Oficial din 21 decembrie 2012. Regulile sunt clare şi sunt stabilite unitar: vizite numai între orele 15.00 – 20.00, de luni până vineri, şi între orele 10.00 – 20.00, sâmbăta şi duminica. Numărul de vizitatori pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de trei paturi nu poate fi mai mare de trei persoane şi pot fi vizitaţi maximum doi pacienţi în acelaşi timp, iar dacă există şi alte solicitări durata vizitei se limitează la 60 de minute.

Cine are dreptul la vizite permanente

Legea permite vizitarea zilnică a pacienţilor în secţiile/compartimentele de terapie intensivă de către un membru al familiei, iar în cazul copiilor până la 14 ani se va accepta prezenţa unui aparţinător permanent, indiferent de secţia în care este internat. La copiii între 14 şi 18 ani, prezenţa aparţinătorului permanent se face doar cu acordul şefului de secţie. Ordinul mai prevede ca secţiile/compartimentele de terapie intensivă să aibă obligaţia de a avea un număr de telefon prin care să se asigure informarea familiei de către medicul curant sau medicul de gardă despre starea şi evoluţia pacientului, număr de care să fie informaţi şi aparţinătorii. De asemenea, pentru pacienţii internaţi pe oricare dintre secţiile/compartimentele unităţii sanitare, la solicitare, membrii familiei pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul şef de secţie, aprobat de directorul medical şi afişat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară. Pacienţii în stare critică au, de asemenea, dreptul la vizită zilnică, indiferent de oră, iar în cazul celor cu un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, accesul unei persoane poate fi permanent.
„Sistemul sanitar s-a dezumanizat. Sistemul trebuie să fie prietenos cu omul în suferinţă. Cetăţeanul trebuie să aibă în permanenţă legătură cu familia sau cu cei care au grijă de el“, susţinea, vizavi de acest ordin, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care îi avertiza totodată pe managerii spitalelor să respecte actul normativ care „transpune în fapt legislaţia europeană“.

Ordin greu de aplicat la Craiova

Această legislaţie europeană pomenită de ministrul sănătăţii pare însă greu de aplicat când vine vorba de spitalele din Craiova. Aici regulile sunt altele şi oricât de mult s-ar încerca respectarea noului ordin, ingeniozitatea tipic oltenească este mai presus de lege. Cel mai elocvent exemplu este cel al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, cea mai mare unitate sanitară din Oltenia, unde pacienţii vin pe bandă rulantă, iar aparţinătorii urcă şi coboară la interval de câteva minute.
Spitalul a început să pună în aplicare ordinul, mai întâi cu afişarea noului program de vizite, dar şi cu programul în care medicul curant de pe fiecare secţie poate fi contactat de familia pacientului. S-au luat şi declaraţii de la fiecare agent de pază, prin care aceştia se angajează să respecte noua lege şi să nu pretindă sau să primească nici un fel de atenţii în vederea permiterii accesului în afara programului de vizită, sub sancţiunea desfacerii contractului de muncă.
Până aici toate bune şi frumoase, dar ce te faci cu medicamentele pe care le cumpără zilnic aparţinătorii şi care trebuie să ajungă de multe ori urgent la bolnav? Un lucru pe care legiuitorul nu avea cum să-l prevadă, dar care nu poate aştepta orarul de vizite. Poate şi de aceea agenţii de la pază, urmând poate şi sfatul ministrului Nicolăescu, cum că „sistemul trebuie să fie prietenos cu omul în suferinţă“, se înmoaie şi uită de program atunci când dau cu ochii de plăsuţa cu medicamente. De fapt, acesta este şi biletul de intrare în Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, în afara programului de vizită. Şi aici se adaugă şi alte mijloace de liber acces: internările şi externările, care se fac cu mult înaintea programului de vizită, consultaţiile care se mai fac în cabinetele de pe secţie ale medicilor, probleme legate de diverse acte, cum ar fi cele de deces al pacientului, cunoştinţele. Şi de aici marea dilemă: cine face trierea şi pe ce criterii?      

Oltenii, inventivi

Cum nici unul dintre cei care intră în spital nu deţine vreun ecuson, vreo legitimaţie, vreun bilet de voie care să le permită accesul, selecţia revine firmei de pază. Pentru a vedea cum se poate intra în spital înainte de ora de începere a vizitei am petrecut câteva ceasuri la intrarea principală. Nu ştim câte persoane au mai intrat pe la celelalte uşi de acces în unitatea sanitară, dar aici a fost mare agitaţie. Şi nu ne-a luat mult să ne convingem de mintea ageră a olteanului atunci când era întâmpinat de agent cu fraza: „Nu puteţi intra, programul de vizită este afişat pe uşă“. „Am nişte medicamente la mine, trebuie să le duc la cineva“, este prima replică ce-i vine în minte. Pus să le şi arate, omul dă din umeri şi se întoarce murmurând pe scări, invocând legea omeniei.
Alţii scot câteva cutii de medicamente din buzunar, dar agentul are surpriza să constate că ele sunt goale. „De ce ne pozezi, că nu am furat nimic?“, ne abordează o mamă cu doi copii ce păreau la cerşit, care nu este lăsată să intre în spital. Unii sunt supuşi şi la un mic test: secţia, etajul şi medicul unde trebuie să ajungă. Dacă răspund corect trec, dacă nu, fac cale întoarsă. Alţii dau un telefon, iar agenţii sunt informaţi de o voce hotărâtă că pot fi lăsaţi să urce. „Nu vezi, bă, că sunt internată?!“, i se adresează celui de la uşă o pacientă care purta un halat pe dedesupt, nemulţumită că este luată la întrebări. Sunt şi aparţinători care înţeleg şi, fie aşteaptă la uşă să coboare persoana externată, fie urcă unul singur, din cei trei-patru prezenţi, pentru persoana nou-internată. Mai sunt şi unii care invocă faptul că nu pot veni în timpul orelor de vizită pentru că lucrează, alţii care dau vina pe cursa care îi aduce prea devreme şi care pleacă înainte să înceapă vizita şi exemplele pot continua. Cert este însă că, până ca Spitalul de Urgenţă să se alinieze la noua legislaţie privind programul de vizite, mai trebuie să treacă ceva timp. Timp în care şi aparţinătorii trebuie să se obişnuiască cu noile reguli.    

Ca la noi, la nimeni în ţară

Din toate aceste reguli impuse de minister, cel mai mult pare să aibă de câştigat, paradoxal, tot Craiova, dacă este să ne luăm după reacţiile altor spitale mari din ţară, unde programul de vizite era sfânt. Prezent vineri la spitalul din Târgu Mureş, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, afirma că programul de vizitare a bolnavilor a fost modificat întrucât „este absurd ca familia unui pacient să aibă voie să îl viziteze doar de trei ori pe săptămână în interval de două ore, ca şi cum bolnavul ar fi la puşcărie“.
Arafat susţinea, de asemenea, că noul program de vizitare de la terapie intensivă este similar celui din străinătate, permiţându-le membrilor familiei să intre după un regim special şi nu era de acord cu argumentele aduse de conducerea unor spitale cum că, prin noul program, mai libertin pentru aparţinători, le va creşte consumul de dezinfectanţi şi volumul de curăţenie. Oare ce s-ar fi făcut aceştia dacă ar fi văzut cum se intră în cel mai mare spital din Oltenia? S-ar fi plâns că nu pot face curăţenie după miile de persoane din afara unităţii, care mişună zilnic prin clădire în afara orelor de vizită, sau s-ar fi mândrit că au intrat în Uniunea Europeană cu mult înaintea acestui ordin, dacă este să ne luăm după modul în care se face accesul la terapie intensivă?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS