10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

30 de ani de internet

Internetul şi-a sărbătorit cea de-a 30-a aniversare pe 1 ianuarie 2013, se arată într-un articol publicat pe portalul newkerala.com. Reţeaua de computere care a devenit un sistem revoluţionar de comunicaţii ce este folosit în prezent de miliarde de utilizatori a început în mod oficial o adevărată revoluţie tehnologică la 1 ianuarie 1983, când a înlocuit în totalitate reţelele anterioare.
La acea dată, protocolul standard de comunicare computerizată a fost folosit în mod oficial pentru prima dată, în cadrul reţelei Agenţiei pentru proiecte şi cercetare avansată a Departamentului de Apărare al Statelor Unite. Atunci, reţeaua Arpanet, pusă în funcţiune de Departament, a trecut la folosirea în totalitate a sistemului de comunicaţii „Internet protocol suite“ (IPS), care încă este „limbajul comun“ utilizat pentru trimiterea şi primirea de informaţii între computere. „Data de 1 ianuarie 1983 este ziua de naştere a internetului funcţional. De atunci, protocolul TCP/IP a ajuns să fie un standard internaţional, pe el bazându-se şi astăzi întreaga reţea internet“, a declarat Vint Cerf, unul dintre creatorii protocolului, care în prezent este vicepreşedinte al companiei Google. Utilizând schimbul de pachete de date, noua metodă implementată pentru conectarea computerelor a pus prima piatră de temelie pentru sosirea uriaşei reţele internaţionale interconectate cunoscută drept „World Wide Web“ sau „www“, care a „debutat“ în anul 1991. Chris Edwards, corespondent pe domeniul IT pentru revista Engineering and Technology, a comentat impactul pe care acest eveniment istoric l-a avut şi îl are asupra lumii moderne, precizând că inaugurarea internetului se traduce prin faptul că nu mai există loc sau persoană din lume cu care nu se poate comunica printr-o metodă facilă şi relativ ieftină.

Începuturile

Bazată pe proiectul omului de ştiinţă galez Donald Davies, reţeaua Arpanet are originile la sfârşitul anilor 1960, când a fost concepută ca un proiect militar. A fost dezvoltată la universităţi şi laboratoare de cercetare prestigioase din America, printre contributori numărându-se oameni de ştiinţă de la Universitatea din California, Los Angeles şi de la Institutul de Cercetare Stanford. În 1973 a început lucrul la tehnologia IPS şi TCP (Transmission Control Protocol), tehnologie care avea să schimbe pentru totdeauna comunicaţiile. Obiectivul acestor noi sisteme era să înlocuiască programul de comunicaţii Network Control Program (NCP) folosit până atunci, care însă era considerat vulnerabil la atacuri, asigurându-se că reţeaua nu era expusă unui punct unic de defect. Cu alte cuvinte, noile tehnologii garantau că reţeaua nu „cade“ în urma unui atac cibernetic, comunicaţiile devenind astfel mai sigure şi mai fiabile. La 1 ianuarie 1983, toate demersurile de înlocuire a vechiului sistem cu cel nou au fost finalizate, iar internetul s-a născut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS