5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCozi la Permise şi Înmatriculări

Cozi la Permise şi Înmatriculări

Funcţionarii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj au fost luaţi cu asalt în ultimele zile lucrătoare ale acestui an de cei care vor să-şi înmatriculeze maşinile înainte de intrarea în vigoare a noii legi privind taxa auto. În plus, sute de persoane au dat buluc în fiecare zi la ghişee pentru a-şi schimba permisele de conducere.

Schimbările legislative privind taxa auto şi permisele de conducere anunţate pentru începutul anului 2013 i-au făcut pe doljeni să se grăbească să-şi înmatriculeze maşinile ori să-şi schimbe permisele, angajaţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Dolj au fost practic sufocaţi de numărul mare de solicitări.
Este vorba de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, care prevede ca schimbarea proprietarului unui autoturism deja înmatriculat în România pentru care nu a fost plătită taxa de poluare să se plătească o taxă auto. Ulterior, guvernul a decis suspendarea intrării în vigoare a acestei legi până la data de 1 ianuarie 2013.
De teamă că ar trebui să plătească o taxă la cumpărarea unei maşini care a fost deja înmatriculată în România, în ultimele zile lucrătoare ale acestui an, doljenii au stat ore întregi la cozi pentru a-şi înmatricula maşinile. Potrivit reprezentanţilor SPCRPCIV Dolj, dacă în cursul anului, în medie, se prezentau 80 de persoane pe zi la ghişee pentru a-şi înmatricula maşinile, către sfârşitul lunii decembrie numărul lor a ajuns la 200 de persoane pe zi. Cele mai multe solicitări au fost pentru transcrierea dreptului de proprietate, adică venite din partea celor care au cumpărat un autoturism deja înmatriculat în România. Un număr mare de cereri a venit şi din partea persoanelor care, în decembrie, au obţinut soluţii favorabile în procesele împotriva SPCRPCIV Dolj, care este obligat să le înmatriculeze maşinile fără plata taxei de poluare. Vineri, în ultima zi lucrătoare din acest an, sute de persoane încercau să depună actele pentru înmatricularea maşinilor.

Coadă şi la permise

Tot din ianuarie 2013, mai exact din 19, va intra în vigoare şi Legea nr. 215/2012 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care aduce schimbări ce privesc valabilitatea şi modalitatea de preschimbare a permiselor de conducere. Potrivit reglementărilor în vigoare, permisele de conducere pentru toate categoriile de autovehicule sunt valabile zece ani. După 19 ianuarie, permisele pentru categoriile C, C1, C1E, CE, D, D1, D1E, DE, plus cele pentru tramvaie, troleibuze şi tractoare vor fi valabile numai cinci ani. Prin aceeaşi lege se vor introduce două noi categorii de permis: AM, pentru scuterişti, şi A2, pentru cei care conduc motociclete cu puterea maximă de 35 kW.
De asemenea, începând cu ianuarie 2013, permisele de conducere se schimbă numai la expirare, ori cu ocazia pierderii, deteriorării, furtului sau schimbării numelui titularului. Dacă până acum, la preschimbarea permisului se elibera altul cu valabilitate de zece ani, Legea nr. 215/2012 prevede ca noul document eliberat de funcţionarii SPCRPCIV Dolj să aibă valabilitatea rămasă celui pierdut sau deteriorat. În plus, este obligatorie fişa medicală la schimbarea permiselor de conducere. Până acum, dacă o persoană îşi schimba permisul de conducere în termenul de valabilitate al acestuia, nu era obligată să prezinte o fişă medicală.
Pentru a economisi banii daţi pentru fişa medicală ori pentru a nu pierde timpul prin policlinici, sute de persoane şi-au depus actele pentru a-şi schimba permisele de conducere înainte de intrarea în vigoare a noii legi. În ultimele două săptămâni ale acestui an, peste 300 de doljeni s-au prezentat zilnic la ghişee pentru a cere preschimbarea permisului de conducere.

Permise valabile până la expirare

Reprezentanţii SPCRPCIV Dolj au explicat că permisele de conducere eliberate în baza vechilor reglementări rămân valabile până la expirarea lor şi nu trebuie preschimbate după intrarea în vigoare a noii legi privind circulaţia pe drumurile publice.

Ponta promite altă lege

Joi, cu o săptămână înainte de intrarea în vigoare a legii care instituie taxa auto la transcrierea dreptului de proprietate, Victor Ponta a anunţat că, pe 3 ianuarie, ministrul mediului îi va prezenta o nouă formă a taxei, „care nu e o taxă de primă înmatriculare, ci taxă de mediu care se referă în principal la modul în care o maşină, un autoturism poluează sau nu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS