13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePleacă Delta, vine Delta

Pleacă Delta, vine Delta

Deszăpezirea Craiovei din această iarnă nu va mai fi făcută de Delta ACM, ci de Grant CPC, dar… tot cu utilajele firmei Delta

După ce s-au plâns în mai multe rânduri de firma Delta ACM ‘93 Bucureşti (acuzând-o de oarecare apropiere de PDL), ba chiar au constrâns această societate să fie de acord cu rezilierea contractului de deszăpezire, mai-marii administraţiei craiovene arată acum că toate criticile lor au fost doar vorbe goale. De fapt, deszăpezirea Craiovei se va face şi în această iarnă tot cu utilajele Delta ACM…

Alt contract, fără timp de staţionare

Reamintim că, în septembrie, Salubritatea a rupt contractul pentru deszăpezire pe care îl avea cu Delta ACM, după trei din cei patru ani pentru care se încheiase contractul, pe motiv că prețurile ar fi fost mult prea mari, din cauza tarifului de aşteptare plătit pe timpul cât nu este zăpadă. De fapt, convenţia a fost reziliată de comun acord. Salubritatea a trimis firmei Delta ACM o adresă prin care solicita rezilierea acordului-cadru de deszăpezire a Craiovei, iar Delta ACM a răspuns că este de acord cu ruperea acestui contract.
Având însă multe utilaje în zonă, angrenate din primăvară până-n toamnă la construirea de drumuri, reprezentanţii Delta ACM nu aveau cum să rateze o asemenea oportunitate de a da o utilizare acestor utilaje şi pe timpul iernii, când nu se poate lucra în construcţii. Numai că, pentru a salva aparenţele, nu trebuia să mai apară „în faţă“. Aşa se face că, atunci când a fost organizată o nouă procedură de selecţie pentru viitoarea societate care să deszăpezească oraşul – de această dată fără să i se plătească tarif de aşteptare -, la licitaţie s-a prezentat firma Grant CPC SRL din Popeşti-Leordeni.
Denumirea sa nu spune mare lucru, dar cei care „sapă“ mai adânc pot afla că în firmă sunt parteneri Cătălin Florin şi Ioan Ştefan. Aceştia au relaţii strânse cu Delta ACM ‘93 Bucureşti, fiind chiar parteneri în firma SC Făgăraş Antrepriza de Construcţii şi Montaj SRL cu Florea Diaconu, patronul Delta ACM, ceea ce dă de înţeles că Grant CPC nu ar fi decât o faţadă a firmei Delta.

Tarife similare, contract cu altă firmă, dar aceleaşi utilaje

În iarna 2011-2012, pentru utilajele închiriate cu tot cu şofer Salubrităţii, în vederea efectuării deszăpezirii, Delta a încasat de la bugetul Craiovei 4,28 milioane de lei (42,8 miliarde de lei vechi). Pentru iarna 2012-2013, municipalitatea a venit cu ideea de a nu se mai plăti tarif de staţionare, impunând această condiţie în caietul de sarcini atunci când a scos la licitaţie închirierea utilajelor de deszăpezire. Criteriul de atribuire a fost „în mod exclusiv preţul cel mai scăzut“, iar valoarea estimată a acestui acord-cadru era de 3.150.000 de lei (31,5 miliarde de lei vechi) fără TVA, adică 3.906.000 lei (39,06 miliarde de lei vechi) inclusiv TVA, deci cu doar opt procente mai puţin decât anul trecut.
A fost declarată câştigătoare firma Grant CPC SRL din Popeşti-Leordeni, cu o sumă apropiată de cea maximă impusă de Salubritate, în condiţiile în care a existat o singură contraofertă, iar aceea depăşea valoarea maximală.
Contractul dintre Salubritate şi Grant CPC a fost semnat vineri. Interesant este că utilajele pe care le oferă Grant CPC sunt, de fapt, ale… Delta ACM! E vorba, în general, de aceleaşi utilaje şi aceiaşi şoferi din iarna trecută. După toată tevatura licitaţiilor cu repetiţie, se pare că singura diferenţă faţă de anul trecut ar fi scăderea cu 8% a preţului deszăpezirii. Plus spectacolul gratuit oferit de o anumită doamnă din administraţia locală craioveană, care striga că nu vrea să mai audă de deszăpezire cu firma Delta ACM…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS