10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViolenţa în familie, un flagel în societatea românească

Violenţa în familie, un flagel în societatea românească

Campania naţională privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie a ajuns şi la Craiova, fiind puse pe tapet principalele cauze ale acestui fenomen îngrijorător în țara noastră. „În România, o persoană la două zile este victimă a violenţei în familie, un flagel în societatea românească, şi asta şi din cauza nepăsării noastre. Această campanie a pornit ca urmare a modificării legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi nu este simplu când te confrunţi cu o statistică tristă. A-ţi educa prin violenţă copiii înseamnă a deveni ei înşişi victime. Lucrurile astea nu se pot schimba şi se întâmplă în multe familii din România. Şi violenţă nu e doar palmă, ci şi când îi interzici soţiei să-şi exprime opiniile, drepturile, când nu o laşi să profeseze, când îi iei cardul făcând-o dependentă de tine. Sunt lucruri care duc la un regres psihologic, iar o victimă se tratează foarte greu. La scara traumei, violenţa în familie este foarte aproape de viol, iar a ascunde acest lucru te face direct răspunzător. Trebuie să fim activi şi să nu permitem ca persoanele de lângă noi să mai fie victime“, a spus Denisa Oana Pătraşcu, secretar de stat la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Aceasta s-a arătat dezamăgită de participarea redusă de la Craiova, deşi „în Oltenia este o situaţie tristă“. „Campania este spre final şi îmi pare rău că la Craiova, de unde sunt şi eu, nici una dintre autorităţile locale nu a participat la eveniment, nu a considerat important acest aspect al violenţei în familie“, a mai spus Denisa Pătraşcu.  
Primele în măsură să rezolve această problemă socială sunt considerate de experţi instituţiile statului şi comunitatea, dar oamenii sunt sceptici în ceea ce priveşte implicarea reală a serviciilor specifice pentru combaterea acestui fenomen, pentru că atunci când au apelat cazurile nu au fost rezolvate. „Cine să ajute dacă poliţistul este rudă cu agresorul şi bea cu el la cârciuma din comună? Aceasta este una dintre explicaţiile de care ne-am lovit în campanie“, a precizat Andrei Stoiciu.
„Deşi noua lege este în vigoare de pe 8 martie şi avem centre de găzduire a victimelor în toată ţara, victimele ori nu ştiu, ori nu vor să apeleze la astfel de centre. În general, femeia ascunde violenţa în familie de ruşine că este victimă, că nu se poate apăra, şi atunci se întoarce tot la agresor, pentru că nu are resurse să se întreţină singură“, a adăugat Pătraşcu. Orice victimă a violenţei în familie are dreptul, conform legii, să solicite instanţei un ordin de protecţie sau un ordin de restricţie pentru agresor, însă Oana Pătraşcu susţine că nu a găsit pe portalul instanţelor nici un rezultat atunci când a căutat „ordin de restricţie“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS