16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiber la zboruri către Europa!

Liber la zboruri către Europa!

Oltenii ar putea zbura de la anul către mai multe destinaţii din Europa de pe aeroportul din Craiova. Comisia Europeană a dat undă verde oficialilor doljeni să demareze licitaţiile pentru atragerea altor operatori aerieni, în afară de Wizz Air, care să opereze curse de pe aeroportul din Bănie.
Wizz Air nu este singura companie care va opera zboruri către Europa de pe aeroportul din Craiova. După o perioadă de corespondenţă cu oficialii Comisiei Europene, reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj au primit acceptul scris pentru a oferi ajutor financiar companiilor aeriene pentru înfiinţarea altor rute de zbor. Concret, începând din ianuarie anul viitor, CJ Dolj va demara licitaţiile pentru atribuirea traseelor de zbor, primele vizate fiind cele către Londra, Köln şi Barcelona. Prin această decizie, CE a aprobat implicit caietul de sarcini al licitaţiei. Principala problemă care a stat în calea organizării licitaţiilor a fost disputa legată de faptul că acest sprijin financiar putea fi considerat de Comisia Europeană ajutor de stat şi de aici să înceapă procedura de infringement împotriva României la capitolul concurenţă. „Pe 16 octombrie, Comisia Europeană a emis decizia (…) prin care consideră ajutorul de stat la înfiinţare pentru companiile aeriene cu plecare de pe Aeroportul Internaţional Craiova ca fiind compatibil cu TFUE (Tratatul Fiscal al UE – n.r.). Obiectivul măsurii este de a acorda ajutor la înfiinţarea unuia sau mai multor transportatori aerieni, care urmează să fie selectaţi printr-o procedură de selecţie publică, în scopul deschiderii de noi rute sau frecvenţe care să ducă la o creştere a volumului net al traficului între Aeroportul Internaţional Craiova şi alte aeroporturi din Uniunea Europeană“, se arată în răspunsul CE. „Colegii noştri de la Arad şi de la Constanţa au căzut în capcană şi au oferit bani companiilor aeriene ca să vină pe aeroporturile de acolo. De doi ani durează acest scandal. Noi am dorit să facem un lucru mai gospodăresc şi am cerut aviz de la CE. Doljul şi Clujul au obţinut acest aviz. Avem schema alocărilor financiare pe care le vom face în următorii şapte ani, când vor putea fi 20 de destinaţii, dar nu mai mult de patru pe an“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

Londra, Köln, Barcelona – primele scoase la licitaţie

Directorul aeroportului, Mircea Dumitru, a explicat care sunt problemele legate de finanţarea acestor destinaţii. „Primele discuţii au apărut pe două aeroporturi din Franţa între operatorii low-cost şi cei naţionali, ei pârându-se pentru tarifele discriminatorii acordate de aeroporturi. De aceea, UE a încercat să facă o tarifare unică, lucru imposibil, deoarece nu toate aeroporturile oferă aceleaşi condiţii. Ulterior, a încercat să impună aceleaşi facilităţi pe care le pot acorda aeroporturile către operatori. Din păcate, asta a legat aeroporturile regionale de mâini şi de picioare, pentru că nu au mai putut convinge operatorii aerieni să mai vină. Comisia Europeană şi-a dat seama de greşeală şi a acceptat să fie de acord cu susţinerea financiară din partea administratorului sau proprietarului. De acest temei legal ne-am agăţat şi noi. Banii vor fi luaţi din bugetul aeroportului, deci nu sunt sume în plus“, a spus Dumitru. El a precizat că, din punctul său de vedere, licitaţiile pentru primele trei trasee vor fi câştigate de companii low-cost, dar nu neapărat Wizz Air. Pe aeroporturile din Londra, Köln şi Barcelona operează companii care pot oferi un cost mult mai mic pentru fiecare pasager. Dumitru a mai spus că o cursă devine profitabilă după primele patru-şase luni. „Mi-aş dori să avem 20 de curse, dar trebuie să fie şi sustenabile. Companiile sunt unele private, iar suportul nostru se referă doar la partea de reclamă şi publicitate. Primele patru-şase luni se zboară pe pierdere. Venirea Wizz Air înainte de începerea licitaţiilor este o garanţie pentru celelalte companii că acest aeroport îndeplineşte standardele aviaţiei civile“, a explicat Dumitru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS