12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSIDA, agent electoral pentru candidaţii USL

SIDA, agent electoral pentru candidaţii USL

O conferinţă de presă organizată ieri la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova, în care specialiştii din cadrul acestei unităţi medicale urma să atragă atenţia asupra importanţei aplicării măsurilor de prevenire a infecţiei cu HIV la toate vârstele, a luat subit caracter electoral pentru candidaţii USL la alegerile parlamentare. Pentru a marca 25 de ani de când „infecţia preponderent nosocomială a nou-născuţilor cu virusul HIV a atins cote îngrijorătoare în România“, spitalul manageriat de medicul stomatolog Adina Manda, soţia deputatului PSD Claudiu Manda, şi-a propus un eveniment „în semn de respect faţă de cei infectaţi în acea perioadă“, după cum se specifica în comunicatul de presă. Doar că evenimentul nu i-a avut în prim-plan pe medicii specialişti în domeniu, ci pe politicieni. În frunte cu primarul Olguţa Vasilescu şi viceprimarul Cristina Calangiu, candidaţii USL au profitat din plin de camerele de luat vederi şi au trecut la plantarea de copaci în curtea spitalului. Cu ochii la camere şi cu mâna pe lopată, candidaţii au trebăluit preţ de câteva minute pe spaţiul verde, apoi i-au lăsat pe angajaţii RAADPFL să termine munca.
La conferinţa de presă care a urmat, directoarea Adina Manda a vorbit puţin despre lupta anti-SIDA, dar a dat citire primelor fraze din comunicatul de presă, anunţând că cei 25 de copaci plantaţi „vor face din curtea spitalului un spaţiu primitor pentru pacienţi“. În cuvântarea directoarei mai era amintit şi faptul de ce s-a ales numărul 25, „pentru fiecare an în care virusul HIV a făcut victime, dar şi pentru fiecare an care a însemnat progrese enorme în cercetarea acestei boli, în identificarea metodelor de transmitere şi a căilor de prevenţie şi în ceea ce priveşte accesul la medicamente“, însă managerul Adina Manda nu şi-a mai găsit cuvintele.

„Persoanele cu HIV pot duce o viaţă relativ normală“

Singura care a avut ceva de spus privind infectarea cu HIV a fost dr. Florentina Dumitrescu. Medic specialist în domeniu, aceasta a precizat că numărul persoanelor infectate cu HIV aflate în evidenţă la Craiova (oraş considerat centru regional cu patru judeţe, Dolj, Gorj, Olt şi Mehedinţi) este de 470, din care 200 sunt doar în Dolj. Mesajul principal care ar fi trebuit transmis era că 43% dintre cazurile noi de infectare cu HIV ar fi putut fi prevenite. Conform Comisiei Naţionale de Luptă anti-SIDA, calea principală de transmitere a infecţiei HIV rămâne contactul sexual neprotejat (43% dintre noii diagnosticaţi infectându-se în acest mod).
Alt mesaj a fost legat de speranţa de viaţă, care a crescut semnificativ. „Avem persoane care sunt sub tratament de 20 de ani. Asta înseamnă că se poate duce o viaţă relativ normală, dacă urmezi tratamentul şi respecţi condiţiile de viaţă“, a spus dr. Florentina Dumitrescu. Aceasta a mai menţionat că jumătate dintre cei infectaţi au familii sau şi-au întemeiat o familie pe parcurs, iar unii au şi copii, testaţi negativ. Boala nu are legătură cu categoria socială sau cu nivelul de studii, iar o testare, care se face gratuit, ar fi recomandată o dată pe an. În ceea ce priveşte cazurile de SIDA la nivel naţional, Doljul s-ar situa undeva pe la mijlocul clasamentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS