14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncepe vaccinarea antigripală în Dolj

Începe vaccinarea antigripală în Dolj

Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită demarată de Ministerul Sănătăţii va începe în această săptămână, la nivel naţional. Ministerul a achiziţionat un milion de doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire, un prim lot de 500.000 de doze fiind distribuit deja direcţiilor de sănătate publică din fiecare judeţ. În Dolj au ajuns 12.700 de astfel de doze, care urmează să fie livrate cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare, pentru începerea imunizărilor. În cadrul acestei campanii vor fi imunizate gratuit, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, cu boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi gravidele.

20.000 de doze retrase din Dolj, în campania trecută

În campania trecută, în Dolj au fost vaccinate antigripal în jur de 12.000 de persoane, până când Ministerul Sănătăţii să decidă sistarea vaccinării (10 ianuarie 2012), în urma unor suspiciuni legate de scăderea sub limita aprobată a concentraţiei uneia dintre cele trei tulpini virale din care era compus vaccinul. În Dolj au rămas atunci 20.513 doze de vaccin, care au fost trimise înapoi la minister şi, ulterior, distruse.
În Dolj s-au înregistrat săptămâna trecută 1.675 de cazuri de viroze respiratorii (1.208 infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 467 de pneumopatii acute) şi nici un caz suspect de gripă, cifre considerate în limitele normale pentru această perioadă. De fapt, ministerul susţine că în România activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică şi fără tendinţă de creştere semnificativă. Campania de imunizare din sezonul 2012 – 2013 are un buget similar cu cel de anul trecut, respectiv 11 milioane de lei.
Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS