12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Demolare cu plânsete

http:http://www.youtube.com/watch?v=oQBsThtE9rs

Plânsete, girofaruri, mulţi poliţişti locali, mai mulţi copii şi adulţi evacuaţi. Acestea sunt datele acţiunii de ieri-dimineaţă organizate de Primăria Craiova şi Poliţia Locală, care a continuat seria de demolare a caselor ridicate nelegal pe domeniul public.

La prima oră a dimineţii, maşinile poliţiei locale şi ale primăriei au descins în cartierul Aviatorilor, pe spaţiul viran din faţa blocurilor ANL, acolo unde două case, una din chirpici, alta ceva mai răsărită, cu debara, adăposteau mai multe persoane despre care primăria avea informaţii că se ocupă cu furtul capacelor de canal şi al peturilor din containerele Salubrităţii.  
Zgribuliţi şi scuturaţi de vântul puternic, poliţiştii locali au bătut în uşile celor două case. Dintr-una au ieşit o bătrână cu un nou-născut în braţe şi o femeie la vreo 25 de ani, din oraşul Băileşti. Lângă ele, un copil de câţiva ani se uita curios la poliţişti. „Luaţi-vă hainele şi tot ce mai aveţi şi scoateţi-le afară“, le-au îndemnat aceştia. Cele două femei au dat să înceapă jelitul, dar poliţiştii le-au tăiat-o scurt. Ţinând strâns în braţe cu o mână nou-născutul înfofolit în plapumă, bătrâna aduna la repezeală ţoalele împrăştiate prin camera de chirpici. Cealaltă îşi tot căuta o geantă neagră unde avea actele de identitate care i se ceruseră. „Unde mi-e geanta?“, ţipa ea. „Uite-o aici“, i-a spus un poliţist. I-a smuls-o din mână şi a aruncat-o lângă maldărul de haine. Nervoasă, dar cu mai multă grijă, a îndesat într-un sac hainele bebeluşului, în timp ce răspundea întrebărilor. „Am casă cu etaj în Băileşti, dar uite că vin şi eu pe aici, pe la copil. Ce, nu am voie?“, s-a oțărât ea. Bătrâna, mai docilă, a urcat copiii în duba primăriei şi privea pe geam filmul din faţa ei. După ce camera a fost golită, toată lumea s-a dat câţiva metri înapoi, lăsând loc buldozerului să-şi facă treaba. În câteva secunde, totul a fost pus la pământ.

Le-au demolat coşmeliile şi i-au trimis acasă

În cealaltă casă, situaţia a devenit melodramatică. În momentul în care au intrat în casă, poliţiştii au dat peste o bătrână cu trei copii. Bătrâna i-a întâmpinat cu un cuţit, dar a fost calmată repede. Speriaţi de atâta lume, girofaruri şi bliţuri, doi dintre copii s-au agăţat disperaţi de picioarele bunicii şi au început să urle ca din gură de şarpe. Impresionat de scena din faţa sa, city managerul Craiovei, Gheorghe Nedelescu, cel care a coordonat acţiunea, s-a înmuiat şi a încercat să stea de vorbă cu copiii. În ajutor i-au venit şi asistenţii sociali, prezenţi pentru a vedea condiţiile în care locuiesc minorii. Convinsă să urce în maşină, bătrâna a ieşit din casă cu cei doi copii atârnaţi de picioare ca două greutăţi. I-a „descărcat“ pe banchetă, s-a dus după al treilea, apoi s-a urcat şi ea în dubiţă. Poliţiştii au golit casa de haine, varză, cartofi, mobilă şi ce nimicuri au mai găsit. Apoi buldozerul a ras totul. „Ei au domiciliul la altă adresă din Craiova, unde este o casă care arată mai bine decât cea în care stăteau aici. Copiii au început să plângă, deoarece le era teamă că îi va bate tatăl lor, care este plecat în Italia. Aceste persoane fură capace de canal, fier vechi, lemne din parc şi peturi din clopotele Salubrităţii, pe care le vând. Am fost sesizaţi de locuitorii blocurilor ANL despre ceea ce se întâmplă în această zonă. Din cauza acestor furturi, suntem nevoiţi să plătim 800.000 de lei amendă pentru că nu am colectat selectiv cantitatea necesară“, a declarat Nedelescu. După ce fost duse la Direcţia pentru Protecţia Copilului, familiile au ajuns la adresele de domiciliu cu copii cu tot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS