22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAu ieşit cărţile în stradă

Au ieşit cărţile în stradă

De la sfârşitul săptămânii trecute, nişte căsuţe şi rafturi au apărut în Piaţa „Mihai Viteazul“, dar şi în English Park. Proiectul se numeşte Little Free Library (Biblioteca stradală), iar scopul lui este de a scoate cărţile din biblioteci şi săli de lectură pentru a le aduce mai aproape de oameni.

Vântul bate. Uşa căsuţei de lângă fântâna muzicală (sau a coliviei, căci seamănă cu una) se închide şi se deschide în curentul de aer. E deja goală, la fel ca şi celelalte două căsuţe şi două rafturi din centrul oraşului. Oamenii trec şi aruncă un ochi înăuntru, unii chiar cercetează cu atenţie pereţii. Nu, nu mai e nimic.

Biblioteca stradală, un proiect-pilot

Little Free Library, după cum ne este semnalat pe aceste „adăposturi“ de cărţi, este o mişcare nonprofit a comunităţii ce a luat naştere în Statele Unite ale Americii, mai exact în Hudson, Wisconsin. Acum, această mişcare este prezentă în 34 de state şi 17 ţări, strângând peste 200 de astfel de locuri de unde lumea poate lua cărţi.
Şi nu numai. Cărţile împrumutate de către cititorii-trecători pot fi aduse şi după câteva zile, şi după o săptămână, depinde de ritmul fiecăruia. Mai mult, ei pot înlocui acele cărţi luate din mica librărie cu unele ale lor, pe care le pot dona comunităţii, creând astfel un circuit continuu al volumelor. „În prima zi (vineri – n.r.) am dus 150 de cărţi, iar în cea de-a doua (luni – n.r.) am dus 120“, după cum a declarat conducerea Bibiliotecii „Alexandru şi Aristia Aman“, instituţia coordonatoare a acestui proiect. Toate acestea au fost luate.
Cărţile vin, desigur, de la bibliotecă. Numărul lor nu este mare şi trebuie drămuit, căci volumele duse în centru sunt fie donaţii, fie dubluri, iar acestea se epuizează. „Biblioteca stradală“, recunoaşte managerul bibliotecii, Lucian Dindirică, este un proiect-pilot. „În funcţie de impactul în comunitate, el va continua şi în alte locuri“, a spus acesta, mărturisind că se gândeşte, dacă acţiunea are succes, la un parteneriat cu şcoli pentru a amplasa astfel de mici librării gratuite, dar şi la ducerea lor pe insula din Parcul „Nicolae Romanescu“, în zona Universităţii sau în alte locuri foarte circulate, unde lumea chiar să se folosească de ele. Volumele ce provin din bibliotecă sunt ştampilate de câte trei ori, astfel că angajaţii bibliotecii, cei ce se ocupă de statistica acestora, ştiu exact ce cărţi au plecat şi ce cărţi noi au venit.

Rafturi goale după două zile

Există şi craioveni care nu doar au împrumutat, ci şi-au şi adus contribuţia la dezvoltarea acestei mişcări ce serveşte societatea şi comunitatea. În primele două zile ale proiectului, adică vineri şi luni, în Piaţa „Mihai Viteazul“ trecătorii au adus cinci cărţi, iar în English Park – şapte. Numărul de cărţi este completat de la bibliotecă atunci când dulăpioarele rămân goale; nu sunt umplute până la refuz, dar se aduc câte puţine volume din numărul lipsă.
Acest proiect occidental ar putea aşeza şi Craiova pe harta Little Free Library (www.littlefreelibrary.org), după ce totul se va stabiliza şi va fi sigur, alături de SUA şi ţări europene precum Lituania, Germania, Italia, Olanda sau Marea Britanie, în care biblioteca stradală a avut succes. În ceea ce priveşte partea financiară, biblioteca a cheltuit 7.000 de lei pentru ieşirea în stradă a cărţilor. Aceşti bani au fost daţi, majoritar, pe rafturi şi pe căsuţe, care au geamuri, uşiţe, acoperiş, picioare metalice, dar sunt şi prinse în holşuruburi puternice pentru a nu le lua vântul sau… altcineva. Este păstrată linia construirii acestora, ele fiind făcute la comandă de tâmplari şi nu cumpărate, dar costă mai puţin decât dacă biblioteca le-ar fi comandat de pe site-ul oficial. Spre exemplu, acolo, o căsuţă precum cele din Craiova costă 400 de dolari, iar un dulap mai încăpător ajunge undeva la 600 de dolari.
Rafturile special amenajate au avut agăţate de ele şi nişte agende, în care lumea să-şi spună părerea. Din păcate, ele nu mai sunt, căci cineva s-a gândit să le ia de tot. Cei de la bibliotecă ne spun, însă, că până ca rafturile să dispară, reacţiile scrise de cei care au împrumutat cărţi au fost pozitive. Asta se vede şi din rafturile goale care îşi aşteaptă încă o serie de cărţi care să fie împrumutate, aduse înapoi şi, de ce nu, înlocuite. „Şi, dacă nu le aduc, înseamnă că le-au plăcut prea mult“, conchide Nicoleta Traşcă, purtător de cuvânt al bibliotecii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS