12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateImpozitul te urmăreşte după 11 ani

Impozitul te urmăreşte după 11 ani

Ion Drăcea locuieşte pe strada Poienii din Craiova, la numărul 70. El ne-a sesizat la redacţie un fapt mai puţin obişnuit care i s-a întâmplat anul acesta. „Mă adresez redacţiei Gazeta de Sud, sperând că aceia care sunt plătiţi din banii noştri, ai contribuabililor, vor înţelege (…)“, şi-a început craioveanul istorisirea. După 11 ani de la construirea şi declararea locuinţei la primărie, omul a fost pus să plătească impozit suplimentar la casă pe cinci ani în urmă (pentru că restul până la 11 ani se prescrisese). „În 2001 am făcut casa de la adresa menţionată, am depus la Administraţia Financiară (Direcţia de Impozite şi Taxe – n.r.) documentaţia cadastrală şi actele necesare impunerii, locuinţa fiind compusă din pivniţă, parter şi etaj. În mai 2012, am solicitat un certificat fiscal, pe care nu l-am putut obţine decât după ce am plătit 3.900 de lei. Această sumă a rezultat în urma unei neglijenţe a inspectorului care nu mi-a luat în calcul etajul, care, conform schiţei depuse, se afla în dosarul cadastral“, a explicat Ion Drăcea. După ce a fost nevoit să achite retroactiv impozitul pentru etajul imobilului, Direcţia de Impozite şi Taxe i-a calculat şi penalităţi de întârziere, în sumă de 1.700 de lei, pe motiv că nu şi-ar fi plătit la timp dările complete pe proprietate. În total, cu impozit suplimentar şi penalităţi, Drăcea a trebuit să scoată din buzunar 3.900 de lei pentru o eroare în acte care nu fusese făcută din vina sa. Bărbatul a plătit banii pentru a obţine certificatul de care are nevoie. Dar „lupta“ sa cu funcţionarii Fiscului local (municipal) nu s-a încheiat aici.  

Craioveanul se adresează instanţei

După audienţe la viceprimari şi contestaţii depuse la Direcţia de Impozite şi Taxe, craioveanul a intenţionat să îşi recupereze suma în instanţă. Pe 16 iunie 2012, proprietarul casei de pe strada Poienii nr. 70 a depus o contestaţie la Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, înregistrată sub numărul 76.788. De atunci şi până ieri-dimineaţă, proprietarul casei nu primise nici un fel de răspuns de la municipalitate. După ce a contestat suma plătită după 11 ani Direcţiei de Impozite şi Taxe, mai exact, penalitatea de întârziere calculată, a urmat perioada de aşteptare. Municipalitatea nu i-a răspuns nici după o lună, nici după două luni, şi nici măcar după patru luni. Ion Drăcea nu contestă impozitul calculat în plus, ci doar penalităţile care i-au fost trecute în mod nejustificat. Lipsa de reacţie a autorităţilor l-a determinat pe om să meargă din nou în audienţe pe la mai-marii urbei. „Deşi toată lumea îmi dă dreptate, nu am primit nici până acum răspuns la contestaţie“, a declarat Drăcea pentru GdS.

Drumul unei hârtii prin primărie: patru luni

Fostul director al Direcţiei de Impozite şi Taxe, Sorin Marcu, a recunoscut că persoanei în cauză îi fusese înregistrat greşit rolul la primărie, dar funcţionarul cu pricina nu mai poate fi sancţionat în nici un fel: „Inspectorul respectiv a murit. Noi, oricum, i-am calculat domnului Drăcea impozitul doar pe cinci ani, nu pe toţi cei 11 ani de când a făcut casa“. Marcu a mai precizat că răspunsul la respectiva contestaţie depusă de Ion Drăcea „este făcut deja, dar se află la Direcţia Juridică, pentru a se da dispoziţia primarului. Eu ştiu că mai avea de primit acea viză“. Întrebat cum este posibil ca un contribuabil din Craiova să nu primească un răspuns de la primărie nici după patru luni, noul director al Direcţiei de Taxe şi Impozite, Ionel Petrescu, a precizat că „este un lucru grav, dar vă promit că îi vom da mâine (ieri -n.r.) răspunsul contribuabilului. Îl vom chema să îi dăm acest răspuns omului. Eu sunt de două săptămâni aici şi voi încerca să înlătur anumite deficienţe“, s-a scuzat Ionel Petrescu. Între timp, contribuabilul onest care spune că s-a dus an de an să îşi achite impozitul pe proprietate a cerut să se modifice modul în care se percep impozitele locale, în sensul că, pe documentul prin care se dovedeşte plata impozitului pe clădiri să fie trecută şi suprafaţa construită a clădirii, astfel încât proprietarul să vadă, să se sesizeze dacă este sau nu vreo eroare.
Până la închiderea ediției, Ion Drăcea nu primise nici un răspuns de la primărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS