10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGaranţia străzii ţine blocul inundat

Garanţia străzii ţine blocul inundat

Pentru administraţia locală craioveană, sunt mai importanţi cinci metri de asfalt decât sănătatea a zeci de proprietari dintr-un bloc din cartierul craiovean Craioviţa Nouă, 65 A2, scara 1. Blocul situat pe strada Nicolae Coculescu are de peste un an subsolul inundat cu dejecţii din cauza problemelor de canalizare, dar primăria a refuzat să dea aviz de spargere a străzii, pentru a se remedia problema canalizării, pe motiv că strada este în garanţie. Dacă ar fi avut loc o avarie la reţelele de distribuţie ale oricărui furnizor de servicii din oraş, acelaşi ar fi fost răspunsul, adică un aviz negativ?
„Noi umblăm de mult timp pentru avize. Stau oamenii aşa! A venit şi Sanepidul, dar nu ne-au dat voie de la primărie să spargem strada, că este în garanţie, şi ne-au dat aviz negativ. Acum am făcut toată documentaţia şi am depus dosarul cu numărul 12.141/03.10.2012 ca să primim autorizaţie şi avem promisiuni că se rezolvă. Am înţeles că şi strada iese din garanţie şi putem să o spargem, dar noi oricum am făcut contract cu o firmă să repare strada după lucrări. Nu puteam să facem asta de la început, ori că spărgeam acum câteva luni, ori acum?“, a spus administratorul Asociaţiei de proprietari nr. 15 Craioviţa Nouă, Marioara Stanciu.
Persoana autorizată să facă proiectul acestei lucrări explică: „Eu m-am ocupat de partea de proiect. Acolo este nevoie să se spargă strada pe o lungime de aproximativ 5 m şi o lăţime de 1,20 m. Aici este un canal tehnic prin care conducta ajunge în cămin şi aceasta este forfecată, prin urmare, dejecţiile nu mai pot să ajungă în canal şi se scurg în subsolul blocului. Pentru această lucrare, asociaţia de proprietari trebuie să obţină autorizaţie, dar au fost întârziaţi fiindcă strada este în garanţie şi nu primesc avizele necesare. Să sperăm că de această dată vor primi aviz favorabil. Am înţeles că şi strada iese din garanţie“, a explicat Marius Marin, proiectant instalaţii.
Reprezentanţii Primăriei Craiova susţin că situaţia blocului 65 A2 este cunoscută la nivelul instituţiei şi „s-a rezolvat“.
Dacă ar fi să judecăm după data la care s-a depus documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei şi termenul prevăzut de lege, situaţia zecilor de proprietari din blocul cu pricina va fi rezolvată abia în luna noiembrie, poate până atunci iese şi strada din garanţie.

Poveste veche
Reamintim că despre situaţia proprietarilor din blocul 65 A2 scara1 am scris în GdS în vara acestui an. Proprietarii erau disperaţi că din cauza temperaturilor ridicate mirosul pestilenţial, ţânţarii, muştele şi rozătoarele erau greu de suportat. De atunci au trecut trei luni şi imobilul este în aceeaşi situaţie. Proprietarii trebuie să suporte în continuare mirosul greu pentru că nu primesc autorizaţie să spargă strada, aflată în garanţie.

Ce spune Legea
Conform Legii nr. 50/1991, privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, executarea lucrărilor de reparaţii şi/sau înlocuire la reţelele edilitare subterane (apă, canal, termoficare, gaze naturale, energie electrică etc.) şi/sau branşamente se realizează numai în baza autorizaţiei eliberate în acest sens şi a autorizaţiei de spargere/subtraversare stradă.
Autorizaţia de spargere/subtraversare stradă se emite în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS