17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBranduri de suflet ale oltenilor. Locul 5: Tudor Gheorghe

Branduri de suflet ale oltenilor. Locul 5: Tudor Gheorghe

Menestrelul Tudor Gheorghe este singura personalitate din topul celor mai importante branduri olteneşti care se află în plină ascensiune a carierei artistice. Prin intermediul nostru, artistul a transmis un mesaj pentru toţi oltenii.

Iată ce spunea spunea Marin Sorescu în 1988, despre activitatea răsunătoare a artistului Tudor Gheorghe: „De fiecare dată când îl ascult – și acest lucru se întâmplă de multe ori – Tudor Gheorghe confirmă bănuiala mea că poezia românească poate muta munții. (…) Problema mea, inhalând prin toţi porii melodia fiinţei sale, este cum să-mi stăpânesc o lacrimă de dragoste, admiraţie şi mândrie că poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, îmi e mai uşor să-l pup“. În prezent, Tudor Gheorghe este olteanul care reuşeşte să ridice sala în picioare la fiecare recital al său. Este personalitatea care reuşeşte să aducă în sala de spectacol români de toate vârstele, de la tineri aflaţi încă pe băncile şcolii şi până la cei ajunşi la vârsta înţelepciunii. Este personalitatea care din 1969 încântă publicul cu acelaşi gen de muzică şi cu acele versuri româneşti, fie culese din folclor, fie scrise de marii poeţi ai neamului.
Deşi este şi actor, şi compozitor, şi cântăreţ, Tudor Gheorghe este cunoscut publicului larg din ţara noastră şi de peste hotare în special pentru activitatea sa muzicală. Prin interpretarea sa inedită, artistul a intrat în inimile oamenilor. Cititorii Gazetei de Sud l-au votat ca brand oltenesc important, menestrelul ocupând locul cinci în ierarhia brandurilor olteneşti de suflet.  

„Eu sunt mândru că sunt oltean“

Aflat în turnee prin ţară şi în plină perioadă de pregătiri pentru spectacolul ce va urma la Craiova şi Bucureşti, Tudor Gheorghe ne-a vorbit despre opera sa. Întrebat de GdS de ce crede dânsul că este un brand important al oltenilor, al cititorilor noştri, şi de ce îl iubesc oltenii atât de mult, maestrul Tudor Gheorghe ne-a declarat: „În primul rând, nu cred în sondaje. Eu sunt mândru că sunt oltean şi mă mândresc şi cu faptul că am rămas aici. Eu nu am plecat din Craiova să stau în altă parte şi apoi să spun că sunt oltean. Eu am rămas aici şi sunt o figură statornică. Probabil că de aceea mă iubesc oltenii“. Artistul susţine că este greu să aleagă din toată opera sa ceva la care ţine cel mai mult, dar a enumerat câteva episoade care l-au marcat, atât din viaţa de interpret, cât şi din cea de actor. „Este greu să spun ce mi-a plăcut cel mai mult. E tentant să spun că am fost încântat de poezia lui Grigore Vieru sau că am să joc în muzicalul «Omul din La Mancha» (rolul lui Don Quijote – n.r.). Este greu să alegi (…)“. Totuşi, maestrul Tudor Gheorghe este mândru de un lucru pe care îl consideră deosebit în cariera sa, şi anume „faptul că am reuşit să îmbin muzica noastră populară cu versurile marilor poeţi, dar mai ales cu versurile lui Marin Sorescu“.

Viaţa şi activitatea lui Tudor Gheorghe

S-a născut pe 1 august 1945 în comuna doljeană Podari. Tatăl său a fost arestat, ca legionar, şi a fost deţinut politic la Aiud. În 1966, la numai 21 de ani, a devenit actor al Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, fiind cunoscut drept unul dintre cei mai tineri actori din ţară. În 1969, Tudor Gheorghe demarează în trombă seria recitalurilor care l-au consacrat în sufletele oltenilor, cu spectacolul „Menestrel la curţile dorului“, care s-a bucurat de un real succes în rândul publicului larg. De atunci, Tudor Gheorghe şi cobza sa au putut fi văzuţi pe scenă atât în Capitală, cât şi în Craiova, într-o interpretare inegalabilă a folclorului românesc, dar şi a versurilor marilor poeţi ai României.
Pe vremea regimului comunist, lui Tudor Gheorghe i s-a interzis apariţia în public timp de aproape zece ani. Spectacolele sale au fost cenzurate până la Revoluţia din 1989. Potrivit datelor din biografia actorului şi interpretului, culmea represiunii comuniste şi-a arătat colţii în anul 1979, când spectacolul intitulat „Pe-un franc, poet“, pe versuri de I.L. Caragiale, a fost interzis imediat după premieră. De-a lungul timpului, spectacolele s-au ţinut lanţ an de an, marele maestru fiind acompaniat de nenumărate ori de Orchestra „Iunion“ condusă de Marius Hristescu. În toamna anului trecut, Tudor Gheorghe a realizat spectacolul „Vremea Nemâniei“, construit pe versurile poetului Grigore Vieru. Artistul nu stă deoparte nici în 2012. În vremurile noastre, Tudor Gheorghe îşi continuă neobosit cariera cu spectacolul „Nu se poate cu de toate“, care va fi prezentat pe 10 octombrie pe scena Naţionalului craiovean şi va fi dedicat marelui dramaturg I.L. Caragiale, în cadrul săptămânii „Zilele Caragiale“. Aceia dintre dumneavoastră care citiţi ziarul pe internet puteţi reasculta vocea inconfundabilă a marelui interpret: Tudor Gheorghe – Muica , Tudor Gheorghe – Au facut copiii nostri dinti si Tudor Gheorghe – Crucea de piatra.

După ce cade cortina, iar ropotul aplauzelor se stinge, vocea inconfundabilă a maestrului Tudor Gheorghe continuă să ne umple sufletele de bucurie. De aceea este un brand puternic pentru olteni şi pentru „neamul românesc“. Încheiem istorisirea de astăzi cu un sfat al marelui menestrel şi actor, deopotrivă, pentru oltenii lui de suflet: „Să mai aveţi şi voi răbdare!“.

Topul brandurilor olteneşti de suflet
Până astăzi am prezentat jumătate din top 10 branduri olteneşti votate de cititorii GdS pe site-ul ziarului. Vă prezentăm clasamentul de până acum, în ordinea inversă a locurilor obţinute de brandurile de suflet ale oltenilor:
Locul 10 – Brânza de Novaci;
Locul 9 – Ford;
Locul 8 – Vinul de Segarcea;
Locul 7 – Electroputere;
Locul 6 – Ceramica de Horezu;
Locul 5 – Tudor Gheorghe;

Continuarea clasamentului va fi prezentată în paginile GdS zilele viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS