7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Lectură scumpă

Pasionaţii de lectură sunt dispuşi să dea banii pe anumite cărţi electronice, chiar dacă varianta tipărită a acestora ar fi mai rentabilă, acesta este rezultatul unui sondaj făcut asupra celor mai bine vândute titluri comercializate de site-ul Amazon. Potrivit studiului, consumatorii spun însă că versiunea electronică a oricărei cărţi ar trebui să fie mai ieftină, având în vedere că nu implică nici un fel de costuri de producţie, depozitare sau transport. Cu toate acestea, de exemplu, noua carte a celebrei JK Rowling, „The Casual Vacancy“, costă nouă lire sterline dacă este comandată pe Amazon, beneficiind de o reducere de două lire faţă de preţul de producător, însă varianta electronică se vinde, pe acelaşi site, cu 11,99 lire sterline. Urmând acelaşi model, varianta tipărită a cărţii „The Chronicles of Downton Abbey“, care se vinde împreună cu serialul omonim, costă zece lire, în timp ce cartea electronică se vinde cu 12,99 lire, cu aproape 30 la sută mai mult.
Pentru a încerca să explice aceste fenonem, reprezentanţii mai multor edituri au precizat că economisesc mai mult de cinci procente în cazul titlurilor vândute drept cărţi electronice, însă sunt obligaţi să plătească mai mult cu titlu de taxă pe valoarea adăugată pentru versiunile electronice ale cărţilor. „Un preţ cu 2-3 lire mai mic decât preţul mediu de vânzare, inclusiv reducerile, ar fi unul corect, pe care publicul l-ar plăti cu dragă inimă pentru cărţile electronice“, a propus Tom Tivnan, reprezentant al companiei The Bookseller.

De ce există diferenţe?

Studiul efectuat de Amazon a constatat că cele mai mari diferenţe de preţ se înregistrează în cazul titlurilor din categoria non-ficţiune. De exemplu, „investigaţiile“ efectuate au arătat că autobiografia actorului britanic de comedie David Mitchell, intitulată „David Mitchell: Back Story“, poate fi comandată pe Amazon în varianta electronică la preţul de 12,99 lire sterline – cu 30 la sută mai mult decât preţul pe care un cititor l-ar plăti pentru versiunea „pe hârtie“. O diferenţă de preţ – mult mai mică însă – a fost identificată şi în cazul autobiografiei Victoriei Pendleton, fostă ciclistă britanică, medaliată cu aur la Olimpiadă. Cartea „Between the Lines“ costă 12 lire sterline în varianta tipărită şi 12,99 lire sterline în versiunea electronică. Iar exemplele pot continua. Editura care a tipărit aceste două cărţi nu a avut o explicaţie pentru acest fenomen, dar reprezentanţii săi încercat să se scuze. „Treaba noastră ca editură este să găsim un echilibru fragil între a stabili unui preţ corect pentru consumator şi a ne asigura că şi interesele autorului sunt apărate“, au precizat reprezentanţii HarperCollins. Fiindu-le solicitată opinia în această situaţie, cei de la compania de cercetare Enders Analysis au precizat că nu există nici un motiv real şi nu este neapărat nevoie ca o carte electronică să fie mai ieftină decât una tipărită, explicând că „structura procesului de tipărire este aceeaşi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS