21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTratament pentru melanom

Tratament pentru melanom

Primul şi singurul medicament  personalizat destinat tratamentului melanomului metastatic a fost lansat marţi oficial în România, informează Agerpres.ro. Lansarea pe piaţa românească a fost făcută de compania producătoare Hoffman-La Roche România, fiind vorba de singurul medicament personalizat destinat melanomului metastatic. „Am lucrat cu pasiune şi într-un ritm alert la programul de dezvoltare a acestui medicament, ştiind că pacienţii cu melanom metastatic se confruntă cu un prognostic nefavorabil şi au nevoie cât mai repede de noi opţiuni de tratament“, a declarat Dan Zamonea, director general Roche România. Costul tratamentului se estimează a fi în jur de 40.000 de lei pe lună. Până în prezent, pacienţii români înscrişi în studiile clinice au beneficiat gratuit de tratament, care nu este inclus pe lista medicamentelor compensate şi gratuite, ce nu a mai fost actualizată de patru ani.
Medicamentul se eliberează pe bază de prescripţie medicală şi este destinat pacienţilor cu melanom metastatic sau inoperabil, cu mutaţia genetică a proteinei BRAF V600 pozitivă (pentru depistarea căreia există teste genetice). „Apariţia acestui medicament este cu atât mai importantă pentru pacienţi cu cât în ultimii 30 de ani nu a existat nici un progres major în tratamentul melanomului, pacienţii cu stadii avansate ale bolii având foarte puţine opţiuni de tratament“, a declarat prof. dr. Rodica Cosgarea, de la Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca.
Diagnosticat precoce, melanomul este o afecţiune vindecabilă, însă nediagnosticată şi netratată la timp boala poate deveni cea mai agresivă formă de cancer. Potrivit datelor statistice, o persoană cu melanom metastatic are o speranţă de viaţă scurtă după diagnosticare, perioadă care se măsoară în luni. În România sunt diagnosticate anual aproximativ 900 de cazuri de melanom, însă specialiştii consideră că această boală este mult subdiagnosticată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS