10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProprietarii de vii din Bălăneşti fluieră a pagubă

Proprietarii de vii din Bălăneşti fluieră a pagubă

Proprietarii de vii din localitatea gorjeană Bălăneşti, o comună cu tradiţie în cultivarea viţei-de-vie, spun că este cel mai rău an pentru producţia de vin din ultima jumătate de secol. Şi nu este vorba de calitatea vinului şi de proprietăţile acestuia, ci de seceta care a uscat atât viţa, cât şi strugurii şi va reduce semnificativ cantitatea de vin. Dacă unele boabe sunt încă acre, altele s-au stafidit şi nu mai conţin lichid aproape deloc. În numeroase plantaţii cu vie de pe dealurile comunei, frunzele s-au uscat şi au picat de mult, rămânând doar strugurii piperniciţi şi uscaţi. Oamenii se plâng că abia vor avea ce să recolteze şi să producă în acest an. Sătenii obişnuiau ca an de an o parte a strugurilor sau a vinului să fie vândută, însă nu mai este cazul. Localnicii susţin că abia vor avea vin pentru propria gospodărie şi va trebui să mai cumpere zahăr pentru a-l înmulţi.

„Transhumanţa“ de la beci la cârciumă

Constantin Buliga are 53 de ani şi în vie îşi punea toate speranţele, pentru a mai face rost de bani pentru familie. Bărbatul a pierdut în acest an din cauza secetei toată recolta de porumb. „Unii au cules, că zic că nu mai rămâne nimic. Eu i-am mai lăsat, că poate o mai da o ploaie. Viile arată rău de tot. E dezastru! Strugurii sunt acri, uscaţi şi stafidiţi. Mai sunt boabe dulci de la soare, dar dacă nu e şi un pic de lichid, degeaba adună atâta zahăr. Facem stafide, dacă nu iese vin. Dacă avem zahăr, mai lungim la el. E cel mai rău sezon pentru vie de când mă ştiu eu. Anul trecut, a fost tot puţin vin, dar bun. Anul ăsta, s-au uscat pur şi simplu boabele. A mai fost secetă, dar ca anul ăsta niciodată. Nici grâu, nici porumb, nici fructe, nici struguri. Struguri acri, vin acru. Acum dacă vrei să bei mai şi cumperi, dar şi ăla din comerţ e făcut din rumeguş sau cine ştie din ce. Nu e natural. Dacă nu îţi permiţi să cumperi vin, bei din fântână, dar nici acolo nu mai e nimic. Nici animalele nu mai au ce bea“, a spus Constantin Buliga, din Bălăneşti.

Viile pier de la un an
la altul

Cea mai mare îngrijorare a locuitorilor comunei Bălăneşti şi în special a celor din localitatea Glodeni este legată nu de producţia de vin din acest an, ci de ce se va întâmpla în anii care vor urma. Temperaturile ridicate, seceta puternică şi lipsa ploilor pe perioade îndelungate de timp vor face ca nu peste mult timp cultivarea viţei-de-vie şi producţia de vin să devină o amintire la Bălăneşti. O discuţie legată de introducerea unor sisteme de irigaţii pentru culturile agricole pare desprinsă dintr-un film, decât dintr-o realitate posibilă. Dacă viile încă fac faţă secetei, fiind obişnuite cu solul nisipos şi sărac în resurse, culturile de porumb şi de grâu au fost grav afectate în ultimii ani, iar sătenii şi-au vândut deja o mare parte din animalele din curte, pentru că nu mai aveau cu ce să le hrănească. Totodată, din multe fântâni găleţile scot apă amestecată cu nămol, iar apa de la reţeaua publică a fost raţionalizată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS